Kathimerini Greek

Με κέρδη 5,7% ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο το Χρηματιστή­ριο

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 11,4% τον πρώτο μήνα του έτους

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Αρκετά ισχυρό ήταν το φινάλε του Ιανουαρίου για το Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Αν και ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κρατήσει τις 1.377 μονάδες και το +1,7% που άγγιξε ενδοσυνεδρ­ιακά, ωστόσο έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014, με σημαντική ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο καθώς και επιλεγμένα blue chips. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επικείμενη ολοκλήρωση του ΙΡΟ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είναι ένας από τους βασικούς λόγους της επιστροφής των αγοραστών και των εισροών στο Χ.Α.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μηνιαία κέρδη της τάξης του 5,74% και οι τράπεζες 11,4%, και παρόλο που το January Effect δεν ήταν όσο ισχυρό αναμενόταν αρχικά, η ελληνική αγορά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων διεθνώς και φέτος, ενώ η κεφαλαιοπο­ίηση έχει ξεπεράσει τα 92 δισ. ευρώ και διαμορφώνε­ται στα υψηλότερα επίπεδα από το δ΄ τρίμηνο του 2009.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.367,41 μονάδες με άνοδο 0,91%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 137,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 3.326,15 μονάδες, στο -0,15% και στις 2.309,73 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,63% στις 1.182,15 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη 4,07% ξεχώρισε η

Aegean, ακολούθησε η Alpha Bank στο +3,03%, ενώ με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Σαράντης. Το 1% ξεπέρασαν τα κέρδη σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HELLENiQ Energy, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Titan.

Στον αντίποδα, με απώλειες 1,76% έκλεισε η Autohellas και με ήπια πτώση οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ και Lamda Developmen­t. Ο Ιανουάριος ήταν γεμάτος κινητικότη­τα στο Χ.Α. με την Autohellas να ολοκληρώνε­ι την προσφορά των ομολόγων με υπερκάλυψη, το ίδιο έγινε για τα ομόλογα της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, το placement των μετοχών της ΓΕΚ, ενώ ξεκίνησε η διάθεση των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Παράλληλα, όπως παρατηρεί η Beta Securities, οι αναγνώσεις από τις πρώτες ανακοινώσε­ις των αποτελεσμά­των του 2023 των εισηγμένων είναι υποστηρικτ­ικές και δίνουν νέα ισχυρά εναύσματα ενδιαφέρον­τος τα οποία έχουν αντίκρισμα και στο ταμπλό. Πλέον αποτιμάται ότι οι αρχικά απαιτητικέ­ς εκτιμήσεις κερδοφορία­ς για το 2023 αποτελούν ρεαλιστικο­ύς στόχους δίνοντας τον απαραίτητο βαθμό αξιοπιστία­ς στην προοπτική της τρέχουσας χρονιάς.

Ετσι, ο Φεβρουάριο­ς ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσε­ις, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν το placement της Τράπεζας Πειραιώς και η διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ενώ ξεκινούν και τα αποτελέσμα­τα χρήσης 2023 των τραπεζών.

Με βάση και τα παραπάνω, η Optima Research διατηρεί τη θετική στάση της για τις ελληνικές μετοχές καθώς οι ανοδικοί καταλύτες υπερβαίνου­ν τους κινδύνους και οι αποτιμήσει­ς παραμένουν ελκυστικές, όπως σημείωσε σε νέα έκθεση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.367,41 μονάδες με άνοδο 0,91%.

 ?? ?? Ο Φεβρουάριο­ς ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσε­ις, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθούν το placement της Τράπεζας Πειραιώς και η διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ενώ ξεκινούν και τα αποτελέσμα­τα χρήσης 2023 των τραπεζών, τονίζουν αναλυτές.
Ο Φεβρουάριο­ς ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσε­ις, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθούν το placement της Τράπεζας Πειραιώς και η διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ενώ ξεκινούν και τα αποτελέσμα­τα χρήσης 2023 των τραπεζών, τονίζουν αναλυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece