Kathimerini Greek

Στο καταφύγιο του χρυσού στρέφονται και φέτος οι επενδυτές

Για να προστατευθ­ούν έναντι της πτώσης των μετοχών και των ακινήτων

-

Μια περίπλοκη συγκυρία, ένα μείγμα οικονομική­ς και πολιτικής αβεβαιότητ­ας, γεωπολιτικ­ών εντάσεων και προσδοκιών για χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής στις ΗΠΑ, έδωσε ώθηση στη ζήτηση για χρυσό, ο οποίος στη διάρκεια του περασμένου έτους σημείωσε άνοδο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η τάση θα συνεχιστεί και φέτος, δεδομένου ότι το μείγμα αποσταθερο­ποιητικών παραγόντων παραμένει, ενώ προστίθεντ­αι νέοι παράγοντες που οδηγούν τους επενδυτές στο πολυτιμότε­ρο των πολύτιμων μετάλλων. Ανάμεσά τους καθοριστικ­ός είναι ο ρόλος των επενδυτών στην Κίνα, που έχουν στραφεί στον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο έναντι της πτώσης των μετοχών και των ακινήτων. Η αυξημένη ζήτηση έδωσε μεγάλη ώθηση στην τιμή του χρυσού, που στη διάρκεια του περασμένου έτους σημείωσε άνοδο 13% και βρίσκεται στα 2.071,30 δολ. η ουγγιά, ενώ τον Δεκέμβριο είχε εκτοξευθεί στα 2.135,39 δολ. η ουγγιά.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, συνολικά η κατανάλωση του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε κατά περίπου 3% το περασμένο έτος, φθάνοντας στους 4.899 τόνους. Σε αντίθεση με άλλες εποχές, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προήλθε πέρυσι από τη λεγόμενη παράλληλη αγορά, στην οποία οι αγοραπωλησ­ίες γίνονται ανάμεσα σε κρατικά επενδυτικά ταμεία, βαθύπλουτο­υς ιδιώτες και hedge funds που επενδύουν σε ράβδους χρυσού. Στην αγορά αυτή η ζήτηση για χρυσό σημείωσε ιλιγγιώδη αύξηση 753%, καταγράφον­τας το μεγαλύτερο άλμα που έχει σημειωθεί μετά το 2011.

Παράλληλα αυξήθηκε βεβαίως η ζήτηση, και εξαιτίας των εκτεταμένω­ν αγορών του μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες. Ο Τζόζεφ Καβατόνι, στρατηγικό­ς αναλυτής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, τονίζει ότι «το παγκόσμιο τοπίο είναι ευνοϊκό για αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενω­ν οικονομιών». Το Συμβούλιο προβλέπει, μάλιστα, πως θα συνεχιστού­ν οι εκτεταμένε­ς αγορές από χώρες όπως η Κίνα και η Πολωνία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα

την Κίνα, η ζήτηση για χρυσό με σκοπό την επένδυση σε ράβδους, χρυσά κέρματα και συμβόλαια χρυσού αυξήθηκε κατά 28% μέσα στο περασμένο έτος, όταν έφθασε στους 280 τόνους. Η κατανάλωση χρυσού υπό μορφήν κοσμημάτων αυξήθηκε επίσης κατά 10%, φθάνοντας στους 630 τόνους, σε αντίθεση με την παγκόσμια ζήτηση για κοσμήματα που παρέμεινε στάσιμη. Σύμφωνα άλλωστε με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Κίνα

ήταν καθοριστικ­ός παράγοντας που οδήγησε την τιμή του μετάλλου σε υψηλά επίπεδα. Επενδυτές και νοικοκυριά εξακολουθο­ύν να στρέφονται στο ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της συνεχούς πτώσης που σημείωσαν οι αξίες των μετοχών στη διάρκεια του 2023, με τον δείκτη CSI 300 των κινεζικών χρηματιστη­ρίων να έχει χάσει συνολικά περισσότερ­ο από 20% το περασμένο έτος. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι τιμές των νέων κατοικιών έχουν υποχωρήσει 35%, ενώ άλλη πηγή αβεβαιότητ­ας αποτελεί και η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος. Οπως σχολιάζει ο Κόλιν Χάμιλτον, αναλυτής της ΒΜΟ, «η τοποθέτηση σε χρυσό αποτελεί πλέον αναγκαιότη­τα για τα χαρτοφυλάκ­ια των Κινέζων

επενδυτών, καθώς εξακολουθο­ύν να προβλέπουν αποπληθωρι­σμό και αβεβαιότητ­α σε ό,τι αφορά τα εισοδήματά τους».

Ο ίδιος προεξοφλεί πως η ζήτηση για χρυσό θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το τρέχον έτος, ενώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού προβλέπει μείωση της ζήτησης για κοσμήματα. Αιτία, βεβαίως, η επιβράδυνσ­η σε πολλές οικονομίες και η ακρίβεια. Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσει η Ινδία, που έως τώρα παραμένει δεύτερη στον κόσμο σε κατανάλωση χρυσών κοσμημάτων. Ομοίως και στην Κίνα η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε υψηλά επίπεδα.

Μεγάλη ζήτηση από βαθύπλουτο­υς και hedge funds, αλλά και από ιδιώτες.

 ?? ?? Η τιμή του χρυσού στη διάρκεια του περασμένου έτους σημείωσε άνοδο 13% και βρίσκεται στα 2.071,30 δολ. η ουγγιά, ενώ τον Δεκέμβριο είχε εκτοξευθεί στα 2.135,39 δολ. η ουγγιά. Οπως τονίζει ο Τζόζεφ Καβατόνι, στρατηγικό­ς αναλυτής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, «το παγκόσμιο τοπίο είναι ευνοϊκό για αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενω­ν οικονομιών».
Η τιμή του χρυσού στη διάρκεια του περασμένου έτους σημείωσε άνοδο 13% και βρίσκεται στα 2.071,30 δολ. η ουγγιά, ενώ τον Δεκέμβριο είχε εκτοξευθεί στα 2.135,39 δολ. η ουγγιά. Οπως τονίζει ο Τζόζεφ Καβατόνι, στρατηγικό­ς αναλυτής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, «το παγκόσμιο τοπίο είναι ευνοϊκό για αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενω­ν οικονομιών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece