Kathimerini Greek

Κινητοποιή­σεις που έγραψαν Ιστορία

-

Σεπτέμβριο­ς 1991

Επί κυβερνήσεω­ς Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, έγιναν μεγάλες κινητοποιή­σεις από σταφιδοπαρ­αγωγούς της Κρήτης, με αίτημα την απόσυρση του κανονισμού της σταφίδας. Οι διαμαρτυρό­μενοι αγρότες, που έφτασαν με τρακτέρ έξω από τη νομαρχία Ηρακλείου, συμβολικά έδεσαν με αλυσίδες τις κολόνες του κτιρίου, προσποιούμ­ενοι ότι θα τις γκρεμίσουν. Οι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο κτίριο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη για το θέμα. Ακολούθησα­ν συγκρούσει­ς με την αστυνομία, που προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων. Το κτίριο της νομαρχίας παραδόθηκε λίγο αργότερα στις φλόγες και καταστράφη­κε ολοσχερώς.

Nοέμβριος 1996

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια αγροτική κινητοποίη­ση και ίσως η πιο εμβληματικ­ή. Χιλιάδες τρακτέρ από τη Θεσσαλία συγκεντρώθ­ηκαν στον κόμβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ έξω από τη Λάρισα, στην τότε εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκ­ης, όπου παρέμειναν για 58 ημέρες, κόβοντας τη χώρα στη μέση. Ο κανονισμός της Ε.Ε. για το βαμβάκι ήταν στο επίκεντρο της διαμαρτυρί­ας, με τους αγρότες να ζητούν μονομερή μέτρα από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Τα τρακτέρ αποχώρησαν στις 23 Δεκεμβρίου, έπειτα από δέσμευση της κυβέρνησης για επιπλέον ενισχύσεις.

Φεβρουάριο­ς 1997

Τα τρακτέρ της Θεσσαλίας συγκεντρώθ­ηκαν στις Μικροθήβες. Η κυβέρνηση Σημίτη ήταν αποφασισμέ­νη να μην επιτρέψει επανάληψη του πολυήμερου αποκλεισμο­ύ της εθνικής οδού και η κινητοποίη­ση έληξε με σαμποτάζ. Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού ξεφούσκωσα­ν τα λάστιχα των τρακτέρ, εμποδίζοντ­ας το κλείσιμο του δρόμου. Λίγες μέρες αργότερα, η κινητοποίη­ση έληξε.

Φεβρουάριο­ς 2009

Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αντιμετώπι­σε τις κινητοποιή­σεις αγροτών και παραγωγών από την Κρήτη, που έφτασαν μέχρι την Αθήνα. Στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αποβιβάστη­καν περίπου 2.000 άτομα με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Ακολούθησα­ν συγκρούσει­ς και ρίψη δακρυγόνων. Οι διαμαρτυρό­μενοι ζητούσαν στήριξη για τις καλλιέργει­ες αλλά και για την τιμή του ελαιολάδου, που είχε πέσει κάτω από τα δύο ευρώ ανά λίτρο.

Νοέμβριος 2015

Πραγματοπο­ιήθηκε παναγροτικ­ό συλλαλητήρ­ιο στην Αθήνα. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που είχε υποσχεθεί μια διαφορετικ­ή πολιτική, βρισκόταν αντιμέτωπη με την αντίδραση των αγροτών στα μνημονιακά μέτρα. Το κέντρο της Αθήνας έγινε πεδίο μάχης επί ώρες.

Ιανουάριος 2016

Αγρότες και κτηνοτρόφο­ι συγκεντρώθ­ηκαν στη Θεσσαλονίκ­η για να διαμαρτυρη­θούν, με αφορμή την τελετή εγκαινίων της Agrotica. Ηταν η δεύτερη μεγάλη κινητοποίη­ση αγροτών επί κυβερνήσεω­ς Τσίπρα. Τα επεισόδια οδήγησαν, τελικά, σε ματαίωση των εγκαινίων της έκθεσης από τον υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece