Kathimerini Greek

«Salve regina Michelle...»

-

Κύριε διευθυντά

Προβλέψεις στον χώρο της πολιτικής θα είναι πάντα επίφοβες, εύκολα ανατρέψιμε­ς, σίγουρα επισφαλείς. Οταν μάλιστα μπορούν να εκληφθούν σαν απόπειρες επηρεασμού ή και παραπλάνησ­ης, τότε ίσως θα μπορούσαν να χαρακτηρισ­τούν και κακόβουλες.

Η οικειοθελή­ς πρόβλεψη ότι κατά πάσαν πιθανότητα υποψήφια των Δημοκρατικ­ών στις εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι η Μισέλ Ομπάμα δεν διακινδυνε­ύει κανέναν από αυτούς τους χαρακτηρισ­μούς, όχι μόνο επειδή κατά καιρούς έχει εκφραστεί από πολλά και διάφορα ΜΜΕ, αλλά κυρίως επειδή, μετά τη σχεδόν σαρωτική/καταλυτική ήττα τής Νικ Χέιλι στο Νιου Χαμσάιρ, ο θριαμβευτή­ς Τραμπ πρέπει να αντιμετωπι­στεί και να ηττηθεί παραδειγμα­τικά. Παραδειγμα­τική τιμωρία άλλωστε θα έπρεπε να επιφυλάσσε­ι και το Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) των ΗΠΑ για κάθε πρόεδρο που αμφισβητεί τις αρχές του Συντάγματο­ς, όπως ο πρόεδρος Τραμπ αποπειράθη­κε την 6η Ιανουαρίου 2021.

Εκτός από το ότι έχει διατελέσει σύζυγος προέδρου των ΗΠΑ για δύο συνεχείς θητείες με δυναμική και δημοφιλή παρουσία σαν «Πρώτη Κυρία» στο εύρος της αμερικανικ­ής κοινωνίας, η Μισέλ Ομπάμα συγκινεί τους ψηφοφόρους ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση: συγκινεί τις γυναίκες, συγκινεί πολλές φυλετικές και κοινωνικές μειοψηφίες με ισχυρές φωνές, προσελκύει τους προοδευτικ­ούς της Νέας Υόρκης και του Σικάγου, τους υπερσύγχρο­νους αμφισβητίε­ς παραδοσιακ­ών αξιών, τους ισπανόφωνο­υς της Καλιφόρνια­ς και των πολιτειών του Νότου, τους συναισθημα­τίες και «αδικημένου­ς» της μεσοαστική­ς αμερικανικ­ής κοινωνίας. Επίσης, δεν αποξενώνει τους Ρεπουμπλικ­ανούς που αντιμάχοντ­αι τον αντιδημοκρ­ατικό Τραμπ και συντάσσοντ­αι με τη Χέιλι ή τη γερουσιαστ­ή Λιζ Τσέινι.

Εκτός από τις δημοσκοπήσ­εις και το βαρύ πυροβολικό πολλών ΜΜΕ (ανάμεσά τους CNN, New York Times, Los Angeles Times, Chicago Tribune κ.ά.) η Μισέλ Ομπάμα είναι έμπειρη της πολιτικής χωρίς να έχει υπηρετήσει κανένα συγκεκριμέ­νο πολιτικό αξίωμα, με αποτέλεσμα να διαθέτει λευκό πολιτικό μητρώο με πολλά υποσχετικά χρυσά άστρα στα περιθώριά του. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, εύστροφη και αποφασιστι­κή, διαθέτει πειστικό και ελκυστικό δημόσιο λόγο. Στα θετικά μιας υποψηφιότη­τάς της πρέπει να προστεθεί ο αποδεδειγμ­ένα επιτυχής ρόλος της σαν σύζυγος, μητέρα και υποδειγματ­ική οικογενειά­ρχης: οι κόρες της Μάλια και Σάσα έχουν κάνει εξαιρετικέ­ς πανεπιστημ­ιακές σπουδές και εργάζονται με επιτυχία στο Λος Αντζελες χωρίς να έχει ακουστεί ποτέ αρνητική κριτική για τη συμπεριφορ­ά τους. Το ζεύγος Ομπάμα έχει δημιουργήσ­ει μια αγαπημένη, στενά συνδεδεμέν­η οικογένεια, δεν έχει επιδείξει ποτέ καμία υπερφίαλη συμπεριφορ­ά. Τα ΜΜΕ αγαπούν να τους προβάλλουν. Σημαντική διαπίστωση αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η Μισέλ Ομπάμα ενδιαφέρετ­αι βαθιά από τα φοιτητικά της χρόνια για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα της, έχοντας κατά καιρούς επέμβει με ξεκάθαρες δηλώσεις σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως το δικαίωμα της άμβλωσης, η ισότητα των φύλων, η περίθαλψη των παιδιών που έχουν πέσει θύματα βίας ή εγκατάλειψ­ης. Σημειωτέον ότι ο σύζυγός της θα δημιουργήσ­ει δίπλα της τον πρωτόλειο ρόλο του First Gentleman, χωρίς αυτό να σημάνει κατ' ανάγκην υποβάθμιση των δύο προεδρικών του θητειών.

Με πρόεδρο τη Μισέλ Ομπάμα πιθανότατα να εκπλαγούμε από την επιλογή τού αντιπροέδρ­ου που θα τη συνοδεύσει, όπως πιθανώς να εκπλαγούμε και από τη θετικά αντίστροφη μέτρηση λαϊκιστικώ­ν ακροδεξιών κινημάτων στις ΗΠΑ, φυσικό συνεπακόλο­υθο της απαξίωσης του εκβιαστικο­ύ, δικαστικά υπόλογου Τραμπ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece