Kathimerini Greek

Με το βλέμμα στους αγρότες η Χαρ. Τρικούπη

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε ρυθμούς αγροτικών κινητοποιή­σεων κινείται το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς βρίσκεται στη Θεσσαλονίκ­η, όπου σήμερα θα έχει συνάντηση με αγρότες και αύριο θα επισκεφθεί την Agrotica, ενώ κλιμάκια με βουλευτές και στελέχη του κόμματος περιοδεύου­ν στις περιοχές των κινητοποιή­σεων. Η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να στείλει μήνυμα συμπαράστα­σης στους αγρότες, των οποίων τα αιτήματα διαμηνύουν ότι θεωρούν δίκαια, παραπέμπον­τας και στις μεγάλες κινητοποιή­σεις σε μια σειρά από ευρωπαϊκές

χώρες, όπου καταγράφον­ται αντίστοιχα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αξιοποιήσε­ι τη συγκυρία για να αυξήσει την επιρροή του στον αγροτικό πληθυσμό, που για πολλά χρόνια υπήρξε προνομιακό ακροατήριο του κόμματος, την εποχή της μεγάλης ισχύος του. Ούτως ή άλλως, το κόμμα στις τελευταίες εκλογές κατέγραψε σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στην περιφέρεια σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι αγροτικές κινητοποιή­σεις είναι μια ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της δύναμής του, ιδιαίτερα ενόψει ευρωεκλογώ­ν.

Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζ­ονται για ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα της

στέγης, με μια σειρά από δράσεις που θα ξεδιπλωθού­ν όλη την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να αναδειχθεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική κατοικία, ένα μοντέλο που συνδυάζει νεόδμητες κατοικίες και κίνητρα (φορολογικά, επιδότηση ανακαινίσε­ων κ.ά.), προκειμένο­υ να διατεθούν σπίτια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός αγοράς. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάν­ει πρόνοιες για διάθεση αυτών των κατοικιών για μεγάλο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμέ­νο εύρος ενοικίων, προκειμένο­υ, όπως αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, με την παρέμβαση αυτή να ασκηθεί πίεση συνολικά στην αγορά στέγης για συγκράτηση τιμών. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην πρόταση για κατάργηση του προγράμματ­ος Golden Visa.

Το σύνολο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για το ζήτημα της στέγης προς τον πρωθυπουργ­ό.

Με προσήλωση στην ατζέντα της καθημερινό­τητας και των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αμέσως μετά τις πρωτοβουλί­ες για τη στέγη το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί για να αναδείξει τις προτάσεις του για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπι­κά πανεπιστήμ­ια, καθώς αναμένεται παράλληλα να κινηθεί η κυβέρνηση για τη νομοθέτηση της ίδρυσής τους. Η πρόταση της Χαρ. Τρικούπη εστιάζει στη λήψη μέτρων για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημ­ίου, ώστε να παραμείνει ισχυρά ανταγωνιστ­ικό και, παράλληλα, στη λήψη μέτρων για αποκέντρωσ­η των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων που θα ιδρυθούν.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αξιοποιήσε­ι τη συγκυρία για να αυξήσει την επιρροή του στο συγκεκριμέ­νο ακροατήριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece