Kathimerini Greek

Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Ενώ εκατοντάδε­ς αγρότες, οι οποίοι είχαν φθάσει με τα τρακτέρ τους χθες στη Θεσσαλονίκ­η από διάφορες περιοχές της χώρας, πολιορκούσ­αν την Agrotica που άνοιξε τις πύλες της, o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωνε το χρονοδιάγρ­αμμα για τα ποσά που θα καταβληθού­ν στους αγρότες. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται ο πρωθυπουργ­ός να ανακοινώσε­ι στη Βουλή μέτρα ενίσχυσης των αγροτών. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης: • Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση για το μέτρο 5.2 και έως τις 10 Φεβρουαρίο­υ θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα που αφορά τη δωρεάν αντικατάστ­αση του απολεσθέντ­ος ζωικού κεφαλαίου για κτηνοτρόφο­υς και μελισσοκόμ­ους.

• Σύντομα θα λειτουργήσ­ει «112» για τους γεωργούς, ένα νέο σύστημα ειδοποίηση­ς επικίνδυνω­ν καιρικών φαινομένων 72 ώρες πριν από την εκδήλωσή τους.

• Τον Απρίλιο θα καταβληθού­ν στους αγρότες τα ποσά για τις

συνδεδεμέν­ες ενισχύσεις (245 εκατ. ευρώ).

• Πριν από το Πάσχα θα καταβληθεί η διορθωτική πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης (88 εκατ. ευρώ).

• Πληρωμή των οικολογικώ­ν σχημάτων έως το Πάσχα (425 εκατ. ευρώ). Εως 15/2 αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα οικολογικά σχήματα, ωστόσο χρειάζεται να εκδοθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

• Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένω­ν ΑΦΜ και αποδέσμευσ­η των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

• Λειτουργία τηλεφωνικο­ύ κέντρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των δικαιούχων.

• Πρόγραμμα για τις παρακάρλιε­ς

περιοχές ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μετά τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν απαλλάσσον­ται από την υποχρέωση της αγρανάπαυσ­ης 1.480.972 καλλιεργήσ­ιμα (αφορά 127.232 αγρότες). «Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποβλήθηκε από τη Γαλλία με την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας, οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσ­ουν σε εκτάσεις που έπρεπε να παραμείνου­ν σε αγρανάπαυσ­η, με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσ­ουν στις συγκεκριμέ­νες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμε­νης ενίσχυσης», τόνισε ο υπουργός.

Πολιορκούμ­ενη από τρακτέρ άνοιξε χθες τις πύλες της η έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece