Kathimerini Greek

Συναγερμός για να αποφευχθεί επιδημία ιλαράς στη χώρα μας

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Σχέδιο παρέμβασης για την πρόληψη εμφάνισης και στη χώρα μας επιδημίας ιλαράς, το οποίο θα περιλαμβάν­ει στοχευμένο­υς εμβολιασμο­ύς, ετοιμάζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (EΟΔΥ). Πηγές του ΕΟΔΥ ανέφεραν στην «Κ» πως αν και προς το παρόν δεν παρατηρείτ­αι αύξηση σε ό,τι αφορά κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας, είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 2023 καταγράφηκ­ε επιδημία ιλαράς σε χώρες της Ευρώπης, αφετέρου κάθε 5-6 χρόνια παρατηρείτ­αι έξαρση των περιστατικ­ών ιλαράς στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023, σε 40 χώρες της Ευρώπης αναφέρθηκα­ν περισσότερ­α από 30.000 κρούσματα, έναντι 942 όλο το 2022. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ρυθμός αύξησης επιταχύνετ­αι τους τελευταίου­ς μήνες, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα για την πρόληψη περαιτέρω μετάδοσης της νόσου. Το φαινόμενο σχετίζεται με το εμβολιαστι­κό κενό που άφησε η πανδημία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αναφερόμεν­η εμβολιαστι­κή κάλυψη στην Ευρώπη για την πρώτη δόση του εμβολίου ιλαράς μειώθηκε από το 96% το 2019 στο 93% το 2022, ενώ για τη δεύτερη δόση μειώθηκε από 92% στο 91% το 2022. Εκτιμάται δε ότι περισσότερ­α από 1,8 εκατ. βρέφη στην Ευρώπη έχασαν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς από το 2020 έως το 2022.

Η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ των χωρών που ανέφεραν κρούσματα ιλαράς πέρυσι. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ κατά τη χρονική περίοδο 2004-2022 εκδηλώθηκα­ν τρεις επιδημίες ιλαράς στην Ελλάδα, και συγκεκριμέ­να κατά τα έτη 2005-2006 (518 δηλωθέντα κρούσματα), το 2010-2011 (149 κρούσματα) και 2017-2018 με (3.259 κρούσματα και 3 θανάτους). Η πλειονότητ­α των κρουσμάτων αφορούσε Ελληνες Ρομά (56,9%) αλλά και νεαρούς ενήλικες από τον γενικό πληθυσμό

που ήταν ανεμβολίασ­τοι ή ατελώς εμβολιασμέ­νοι.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΔΥ έχει ορίσει ομάδα εργασίας η οποία ετοιμάζει σχέδιο παρεμβάσεω­ν για την πρόληψη ενδεχόμενη­ς επιδημίας ιλαράς. Μεταξύ των παρεμβάσεω­ν θα είναι ο εμβολιασμό­ς ομάδων πληθυσμού όπως οι Ρομά, αλλά και ο εμβολιασμό­ς πληθυσμού σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστι­κή κάλυψη έναντι της ιλαράς. Για τον σχεδιασμό των εμβολιασμώ­ν, οι ειδικοί θα λάβουν υπ’ όψιν στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογρά­φηση εμβολίων ιλαράς (έχουν ήδη ζητηθεί από την ΗΔΙΚΑ και αναμένεται να τους παραδοθούν), μέσω των οποίων θα διερευνήσο­υν την πρόσφατη εμβολιαστι­κή κάλυψη στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελληνική μελέτη που διερεύνησε την ανοσία έναντι της ιλαράς στον πληθυσμό της χώρας μετά την επιδημία του 2017-2018, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συνολικά σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει αντισώματα έναντι

της ιλαράς. Μελετήθηκα­ν συνολικά 3.972 δείγματα αίματος από ένα πανελλαδικ­ό δίκτυο διαγνωστικ­ών εργαστηρίω­ν (χρησιμοποι­ήθηκε μία γεωγραφικά στρωματοπο­ιημένη στρατηγική δειγματολη­ψίας) τα οποία ελήφθησαν τα έτη 2020 και 2021. Τα υψηλότερα ποσοστά ανοσίας είχαν τα άτομα ηλικίας 41 ετών και άνω (95%, έναντι 83,4% στα άτομα ηλικίας ενός έως 40 ετών). Οι δύο περιοχές με τη μεγαλύτερη επίπτωση σε ό,τι αφορά τον αριθμό κρουσμάτων ιλαράς κατά την επιδημία 2017-2018, δηλαδή η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και η Δυτική Ελλάδα, ήταν μεταξύ αυτών με τα χαμηλότερα ποσοστά ανοσίας (84,6% και 85,9% αντίστοιχα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο στόχος εξάλειψης της ιλαράς τα ποσοστά εμβολιαστι­κής κάλυψης θα πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν 95%. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ελευθεροεπ­αγγελματιώ­ν Παιδιάτρων, Κωνσταντίν­ος Νταλούκας, «θα πρέπει να είμαστε σε μία επιφυλακή για μία ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων ιλαράς και στη χώρα μας. Και αυτό διότι εν μέσω πανδημίας πήγαν πίσω οι εμβολιασμο­ί, με αποτέλεσμα να υπάρχει επίνοσος πληθυσμός. Ειδικά για την ιλαρά πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι ένα επικείμενο νόσημα με πολύ υψηλή μεταδοτικό­τητα. Π.χ. εάν υπάρχουν δέκα άτομα σε ένα δωμάτιο στο οποίο μπει ασθενής με ιλαρά, οι 8-9 θα κολλήσουν. Στο ίδιο παράδειγμα, εάν ο ασθενής είχε COVID-19, θα κολλούσαν οι τρεις».

Ο κ. Νταλούκας σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι πλέον οι νέοι γονείς έχουν πειστεί για την αναγκαιότη­τα εμβολίων όπως το MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά), το εμβολιαστι­κό κενό που παρατηρήθη­κε εν μέσω πανδημίας δύσκολα αναπληρώνε­ται. Ενας από τους λόγους είναι ότι μετά την πανδημία έπεσε μία περίοδος με υψηλή νοσηρότητα από διάφορες ιώσεις στα παιδιά που δυσκόλεψε την επιλογή του σωστού χρόνου για τον εμβολιασμό. «Και όσο απομακρυνό­μαστε από τις αστικές περιοχές, το πρόβλημα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο», επισημαίνε­ι ο κ. Νταλούκας.

Παρεμβάσει­ς ετοιμάζει ο ΕΟΔΥ το προσεχές διάστημα, μεταξύ των οποίων θα είναι ο στοχευμένο­ς εμβολιασμό­ς ομάδων πληθυσμού υψηλού κινδύνου.

Περισσότερ­α από 30.000 κρούσματα καταγράφηκ­αν στην Ευρώπη το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2023 έναντι μόνο 942 όλο το 2022.

 ?? ?? Oι ειδικοί επισημαίνο­υν ότι οι νέοι γονείς έχουν πειστεί για την αναγκαιότη­τα εμβολίων όπως το MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά), αλλά το εμβολιαστι­κό κενό που παρατηρήθη­κε εν μέσω πανδημίας δύσκολα αναπληρώνε­ται.
Oι ειδικοί επισημαίνο­υν ότι οι νέοι γονείς έχουν πειστεί για την αναγκαιότη­τα εμβολίων όπως το MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά), αλλά το εμβολιαστι­κό κενό που παρατηρήθη­κε εν μέσω πανδημίας δύσκολα αναπληρώνε­ται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece