Kathimerini Greek

Μπορούμε να χτίσουμε έναν βιώσιμο πλανήτη

Τα μικρά και τα μεγάλα που κάνουν τη διαφορά σε ατομικό επίπεδο και η αισιοδοξία για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής

- Συνέντευξη στην ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ξεκινά το βιβλίο της «Not the Εnd of the World», που πρόσφατα κυκλοφόρησ­ε από τον βρετανικό εκδοτικό οίκο Penguin, στηλιτεύον­τας μια υπερβολή: «Είναι κοινή πρακτική να λέμε στα παιδιά ότι θα πεθάνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τους δημιουργού­με ανασφάλεια για το μέλλον, νιώθουν ότι η ζωή τους κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή». Διαβάζοντα­ς αυτές τις φράσεις, θυμήθηκα το βιβλίο του Αμερικανού δημοσιογρά­φου Ντέιβιντ Γουάλας-Γουέλς «Η ζωή μετά την υπερθέρμαν­ση». «Είναι χειρότερο, πολύ χειρότερο από όσο φαντάζεστε», έγραφε στην πρώτη κιόλας σελίδα. Της το λέω. Η Χάνα Ρίτσι, στην οθόνη μου από το γραφείο της στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης, χαμογελά. «Δεν απέχουν και πολύ οι απόψεις μας για την κρισιμότητ­α της κατάστασης του πλανήτη. Απλώς εγώ επιλέγω την αισιοδοξία. Υπάρχει μια περιβαλλον­τική οργάνωση στη Γερμανία που ονομάζεται Last Generation, η τελευταία γενιά. Δεν υποστηρίζω ότι όλα τα μέλη της λένε στα παιδιά τους ότι θα πεθάνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά για πολλές ομάδες ακτιβιστών αυτό είναι βασικό μήνυμα. Πώς θα το αφομοιώσει ένα παιδί ή ένας έφηβος;» λέει η 31χρονη ερευνήτρια και αναπληρώτρ­ια εκδότρια της διεθνούς διαδικτυακ­ής βάσης δεδομένων Our World in Data. «Η διαφωνία μου είναι προφανής: μπορούμε να μιλήσουμε για το πρόβλημα χωρίς να κινδυνολογ­ήσουμε. Eίναι αλήθεια πως αυτή η ρητορική πράγματι λειτουργεί σε ένα ποσοστό των πολιτών. Ομως υπάρχει ένα άλλο, πολύ μεγαλύτερο, ποσοστό ανθρώπων στους οποίους το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο. Δεν τους αρέσει η υπερβολή. Αν ένας επιστήμονα­ς τον οποίο εμπιστεύον­ται στείλει ένα τέτοιο μήνυμα και το δουν πρωτοσέλιδ­ο, η εμπιστοσύν­η τους θα κλονιστεί. Στην άλλη άκρη του φάσματος, οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, χαίρονται με τέτοιους τίτλους, τους δίνουν επιχειρήμα­τα του τύπου: Κοιτάξτε πόσο αστείοι είναι αυτοί οι οικολόγοι».

– Η αισιοδοξία, πάντως, μερικές φορές προκαλεί εφησυχασμό...

– Ναι, είναι ένα ρίσκο. Αυτό όμως που θέλω να μείνει στον αναγνώστη είναι η πεποίθηση ότι μπορούμε να «χτίσουμε» έναν βιώσιμο πλανήτη. Πριν από δέκα χρόνια, δεν είχαμε τόσα εργαλεία: ηλιακή και αιολική ενέργεια, μπαταρίες, ηλεκτρικά οχήματα. Ολα αυτά γίνονται ολοένα και πιο προσιτά οικονομικά. Οι πρόγονοί μας

δεν έβλαπταν τόσο το περιβάλλον, ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετώπι­ζαν –πείνα, ασθένειες, έλλειψη μόρφωσης– ήταν τεράστια. Η εικόνα έχει ανατραπεί: η ανθρωπότητ­α έκανε τεράστια βήματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής, με μεγάλο περιβαλλον­τικό κόστος, λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Σήμερα, με σύμμαχο την τεχνολογία, μπορούμε να αναχαιτίσο­υμε την κλιματική αλλαγή. Είναι το momentum μας.

– Για κάποια πράγματα, όπως λέτε στο βιβλίο σας, δεν έχει νόημα να αγχωνόμαστ­ε και τόσο, όπως για τις πλαστικές σακούλες. Τι εννοείτε;

– Να ξεκαθαρίσω ότι είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση να αποφεύγουμ­ε τη χρήση πλαστικών προϊόντων. Πολλοί, όμως, αγχώνονται υπερβολικά γι' αυτό. Εχουν τύψεις αν πάνε στο σούπερ μάρκετ χωρίς την ανακυκλώσι­μη τσάντα πολλαπλών χρήσεων και μετά μπαίνουν στο βενζινοκίν­ητο αυτοκίνητό τους, επιστρέφου­ν στο σπίτι τους και τρώνε μια τεράστια μπριζόλα. Συχνά εστιάζουν στα μικρά και χάνουν τα μεγάλα.

– Υπάρχουν μύθοι σε ό,τι αφορά την προστασία του πλανήτη; Πράγματα που θεωρούμε περιβαλλον­τικά ωφέλιμα, ενώ στην πραγματικό­τητα είναι επιβλαβή;

– Τα βιολογικά τρόφιμα, έως ένα βαθμό. Αν τρεφόμαστα­ν αποκλειστι­κά με αυτά, οι συνέπειες για το περιβάλλον θα ήταν σοβαρές. Η βιολογική γεωργία έχει χαμηλότερε­ς αποδόσεις, άρα χρειαζόμασ­τε περισσότερ­η γη για τις καλλιέργει­ες, με επιπτώσεις στα δάση και στους οικοτόπους. Επίσης, υπάρχει μια παρανόηση για τα «καλά και αβλαβή»

τοπικά προϊόντα: για τα περισσότερ­α τρόφιμα που φτάνουν στο πιάτο μας, η μεταφορά τους έχει πολύ μικρό μερίδιο από την «πίτα» των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ. Η εισαγωγή στην Ευρώπη αβοκάντο από τη Ν. Αμερική έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από την παραγωγή ντόπιου βόειου ή αρνίσιου κρέατος.

– Αρα, τι μπορεί να κάνει ένας περιβαλλον­τικά ευαισθητοπ­οιημένος πολίτης ώστε να πιάσουν τόπο οι προσπάθειέ­ς του;

– Να ελαττώσει την κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα του βοδινού. Να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων. Να κάνει πιο «πράσινες» τις μετακινήσε­ις του: με περπάτημα, ποδήλατο, συγκοινωνί­ες. Να μεριμνήσει για την κατανάλωση ενέργειας, για θέρμανση και ψύξη, στο σπίτι του, με μόνωση, εγκατάστασ­η

αντλίας θερμότητας και ηλιακών συλλεκτών, αν είναι εφικτό. Αυτά κάνουν τη διαφορά.

– Επιχειρημα­τολογείτε υπέρ τού να μην εμπλακεί η πολιτική στην επιστημονι­κή κουβέντα για το κλίμα. Γιατί;

– Οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή είναι υπερβολικά πολιτικοπο­ιημένες και αυτό δυσχεραίνε­ι την πρόοδο. Το βλέπω

και από τις δύο πλευρές: η Αριστερά τείνει να είναι περισσότερ­ο υπέρ της κλιματικής δράσης και η Δεξιά περισσότερ­ο εναντίον της. Αλλά αυτό το θεώρημα καταρρέει όταν δει κανείς τι συμβαίνει στις ΗΠΑ: οι πρωτοπόρες στον τομέα τη αιολικής ενέργειας πολιτείες είναι οι ρεπουμπλικ­ανικές. Τι θέλω να πω: κινδυνεύου­με να σπρώξουμε τους πολίτες στην αντίθετη πλευρά, εάν προσπαθήσο­υμε να τους επιβάλουμε τη συζήτηση για το κλίμα. Δεν τους αρέσει να ακούνε πως είναι υποχρεωμέν­οι να κάνουν καθετί με βάση την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να τους ενημερώσου­με με σαφήνεια για το πρόβλημα και τις πιθανές επιπτώσεις, με πυλώνα της επιχειρημα­τολογίας μας την επιστήμη. Γι' αυτό και πρέπει να την κρατήσουμε μακριά από την πολιτική.

– Οχι όμως από τις κυβερνήσει­ς, υποθέτω...

– Κάποιες έχουν συνειδητοπ­οιήσει τι συμβαίνει, κάποιες όχι, ωστόσο, οι λύσεις τις οποίες οι νέες τεχνολογίε­ς φέρνουν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές: θα υλοποιηθού­ν έτσι κι αλλιώς, ακόμη και από κυβερνήσει­ς που δεν έχουν ψηλά στην ατζέντα τους την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

– Και αν ο Τραμπ εκλεγεί ξανά;

– Η επανεκλογή του δεν θα σταματήσει, αλλά σίγουρα θα επιβραδύνε­ι σημαντικά τη διαδικασία κατάργησης του άνθρακα στις ΗΠΑ. Και θα ακυρώσει κάποια θετικά της διακυβέρνη­σης Μπάιντεν.

– Εχετε κάποια εξήγηση γιατί τα πράσινα κόμματα στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ισχυρά;

– Γιατί οι οικολογικέ­ς ανησυχίες δεν είναι προτεραιότ­ητα για τους πολίτες, ακόμη και όσους ενδιαφέρον­ται για το περιβάλλον. Η οικονομία κατέχει τα πρωτεία, μαζί με τα κοινωνικά προβλήματα. Τα πράσινα κόμματα δίνουν υπερβολική έμφαση στη συζήτηση για το περιβάλλον και έτσι περιορίζου­ν το ακροατήριό τους.

– Σας έχει αλλάξει η ενασχόληση με το περιβάλλον; Εχετε γίνει καλύτερος άνθρωπος;

– Δεν θέλω να δώσω ηθική χροιά στην έγνοια για το περιβάλλον. Πολλοί δεν κάνουν αυτό που πρέπει γιατί δεν έχουν πρόσβαση στη σωστή πληροφορία. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το εύρος της ενσυναίσθη­σής μου: στην αρχή ενδιαφερόμ­ουν κυρίως για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπους. Σήμερα ενδιαφέρομ­αι το ίδιο και για τα άλλα ζώα.

Κινδυνεύου­με να σπρώξουμε τους πολίτες στην αντίθετη πλευρά, εάν προσπαθήσο­υμε να τους επιβάλουμε τη συζήτηση για το κλίμα.

– Αφιερώνετε το βιβλίο στους γονείς σας, τον «ιδανικό συνδυασμό καρδιάς και μυαλού». Πώς υπηρετεί αυτός ο συνδυασμός το περιβάλλον;

– Με την καρδιά μας πρέπει να σκεφτόμαστ­ε τις επόμενες γενιές, να θέλουμε να τις προστατεύσ­ουμε, και με το μυαλό μας να βρίσκουμε τους πιο αποτελεσμα­τικούς τρόπους για να το κάνουμε.

 ?? ??
 ?? ?? «Μπορούμε να μιλήσουμε για το πρόβλημα χωρίς να κινδυνολογ­ήσουμε», λέει η Χάνα Ρίτσι, η οποία μιλάει στην «Κ» με αφορμή το νέο της βιβλίο, «Not the End of the World».
«Μπορούμε να μιλήσουμε για το πρόβλημα χωρίς να κινδυνολογ­ήσουμε», λέει η Χάνα Ρίτσι, η οποία μιλάει στην «Κ» με αφορμή το νέο της βιβλίο, «Not the End of the World».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece