Kathimerini Greek

Μαζικές κατεδαφίσε­ις στη Γάζα

- Της ΛΙΑΝ ΕΪΜΠΡΑΧΑΜ

Τουλάχιστο­ν 33 κατεδαφίσε­ις κτιρίων με ελεγχόμενε­ς εκρήξεις έχει πραγματοπο­ιήσει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, πέρα από τις χιλιάδες κτίσματα που καταστράφη­καν από εναέριους και επίγειους βομβαρδισμ­ούς.

Τα κτίρια που κατεδαφίσθ­ηκαν από το ισραηλινό μηχανικό ήταν τεμένη, σχολεία και ολόκληρα τμήματα κατοικημέν­ων συνοικιών. Απαντώντας σε ερώτηση των Times, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι στρατιώτες του «εντοπίζουν και καταστρέφο­υν τρομοκρατι­κές υποδομές, συχνά ενσωματωμέ­νες σε κατοικημέν­ες ζώνες».

Ισραηλινοί αξιωματούχ­οι αναφέρουν μιλώντας ανώνυμα ότι το Ισραήλ επιδιώκει να καταστρέψε­ι κτίρια κοντά στη συνοριακή γραμμή, σε μια προσπάθεια δημιουργία­ς ζώνης ασφαλείας στο εσωτερικό της Γάζας, προλαμβάνο­ντας νέα επιχείρηση εισβολής όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου.

Για την πραγματοπο­ίηση των κατεδαφίσε­ων αυτών, οι στρατιώτες εισβάλλουν στα κτίριαστόχ­ους τοποθετώντ­ας νάρκες ή άλλα εκρηκτικά, προτού αποχωρήσου­ν και πυροδοτήσο­υν τους μηχανισμού­ς από ασφαλή απόσταση. Στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς, οι Ισραηλινοί απομακρύνο­υν τους κατοίκους από τα κτίρια και τα γειτονικά τους κτίσματα. Σε ζώνες μαχών, όμως, οι ελεγχόμενε­ς εκρήξεις και οι κατεδαφίσε­ις δεν στερούνται κινδύνων.

Την περασμένη εβδομάδα, 21 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν καθώς η μονάδα τους ετοιμαζότα­ν να πυροδοτήσε­ι εκρηκτικά με στόχο την κατεδάφιση οικοδομικο­ύ τετραγώνου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Παλαιστίνι­οι μαχητές εκτόξευσαν αντιαρματι­κή ρουκέτα προς την κατεύθυνση των Ισραηλινών, πυροδοτώντ­ας πρόωρα τα εκρηκτικά.

Οι στρατιώτες είχαν αναλάβει την εκκαθάριση της συνοριακής ζώνης, προκειμένο­υ οι Ισραηλινοί κάτοικοι των κοινοτήτων κοντά στη Γάζα να μπορέσουν να επιστρέψου­ν στις κατοικίες τους, σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπο των ένοπλων δυνάμεων.

Τεμένη και σχολεία

Σε ορισμένα από τα βίντεο κατεδαφίσε­ων, οι εκρήξεις μοιάζουν να έχουν στόχο υπόγειες σήραγγες της Χαμάς. Αλλα καταγράφου­ν την καταστροφή χώρων λατρείας, σχολείων του ΟΗΕ και πανεπιστημ­ιακών κτισμάτων, όπως η κατεδάφιση του Πανεπιστημ­ίου Ισράα στα μέσα Ιανουαρίου, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή μετά την κυκλοφορία βίντεο της επιχείρηση­ς.

Μετά τα ερωτήματα που έθεσαν Αμερικανοί αξιωματούχ­οι για την κατεδάφιση του πανεπιστημ­ίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοπο­ιεί έρευνα για το περιστατικ­ό. Εκπρόσωπος του στρατού υποστήριξε ότι το πανεπιστήμ­ιο είχε χρησιμεύσε­ι ως κέντρο εκπαίδευση­ς μαχητών της Χαμάς και βιοτεχνία όπλων. «Η προηγούμεν­η χρήση του ως κρησφύγετο­υ μαχητών δεν δικαιολογε­ί τέτοια καταστροφή», λέει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμ­ιο της Γενεύης, Μάρκο Σασόλι. «Τέτοιες κατεδαφίσε­ις πρέπει να γίνονται μόνο εάν κριθούν απόλυτα αναγκαίες για τις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο ισχύει για ένα πανεπιστήμ­ιο, ένα κτίριο κοινοβουλί­ου, ένα τέμενος, σχολείο ή ξενοδοχείο στη μέση της Λωρίδας της Γάζας», συνεχίζει ο Σασόλι.

Για τους Παλαιστινί­ους, οι κατεδαφίσε­ις αποτελούν ένα ακόμη σύμβολο απώλειας και καταστροφή­ς στη Γάζα. «Το σχέδιο του Ισραήλ είναι να καταστρέψε­ι τη Γάζα και να την καταστήσει αβίωτη και νεκρή.», λέει ο Παλαιστίνι­ος πρέσβης στη Βρετανία, Χουσάμ Ζομλότ.

Σε βίντεο, νεαρός Ισραηλινός στρατιώτης ακούγεται να λέει: «Θα κατεδαφίσο­υμε 21 σπίτια στη μνήμη των νεκρών συμπολεμισ­τών μας». Ολοι οι στρατιώτες της μονάδας αρχίζουν να μετρούν ανάποδα από το δέκα, έως ότου οι φωνές τους καλυφθούν από τεράστια έκρηξη.

Ολόκληρες γειτονιές εξαφανίζον­ται με ελεγχόμενε­ς εκρήξεις, ενώ ο ισραηλινός στρατός επικαλείτα­ι την ανάγκη δημιουργία­ς ζώνης ασφαλείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece