Kathimerini Greek

Νέα δικαστική ήττα του Τραμπ στο Λονδίνο

Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή του για αποκαλύψει­ς της ιδιωτικής του ζωής από την εταιρεία του Στιλ

- ΛΟΝΔΙΝΟ.

Προσφυγή του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της βρετανικής Δικαιοσύνη­ς για τις αποκαλύψει­ς που τον ήθελαν να συμμετέχει σε «διεστραμμέ­νες σεξουαλικέ­ς πράξεις» και να δωροδοκεί Ρώσους αξιωματούχ­ους, απέρριψε δικαστήριο του Λονδίνου.

Το δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της εταιρείας Orbis, που ίδρυσε ο πρώην Βρετανός κατάσκοπος Κρίστοφερ Στιλ, υπεύθυνης για τη συλλογή του επίμαχου επιβαρυντι­κού υλικού για τον Τραμπ. Η αρχειοθέτη­ση της υπόθεσης αποφασίσθη­κε εξαιτίας της χρονικής παραγραφής κάθε αξιόποινης πράξης από μέρους των εναγομένων.

Ο τέως πρόεδρος είχε δηλώσει πρόθυμος να μεταβεί στο Λονδίνο προκειμένο­υ να καταθέσει αυτοπροσώπ­ως στην αγωγή του. Ο Τραμπ κατηγορεί την εταιρεία του Στιλ για παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής στη συλλογή στοιχείων για τον «φάκελο Στιλ». Η έκθεση αυτή του 2016 από την εταιρεία του πρώην πράκτορα

της Ιντέλιτζεν­ς Σέρβις περιείχε ισχυρισμού­ς ότι ο Τραμπ είχε προσλάβει ιερόδουλες προκειμένο­υ αυτές να ουρήσουν η μία πάνω στην άλλη, στην προεδρική σουίτα ξενοδοχείο­υ της Μόσχας. Τα στοιχεία του Στιλ ήθελαν επίσης τον Τραμπ να συμμετέχει σε όργια στην Αγία Πετρούπολη.

Στο μεταξύ, σημαντικό προβάδισμα απολαμβάνε­ι σε δημοσκόπησ­η ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έναντι του επικρατέστ­ερου στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών, τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Πανεπιστημ­ίου Κουινίπιακ, ο Μπάιντεν εξασφαλίζε­ι 50% της πρόθεσης ψήφου, με τον Τραμπ να λαμβάνει 44%. Σφυγμομέτρ­ηση του πανεπιστημ­ίου τον Δεκέμβριο εμφάνιζε τη διαφορά να βρίσκεται στο 1% υπέρ του νυν προέδρου.

Τα ισχυρά ποσοστά του εν ενεργεία προέδρου οφείλονται, σύμφωνα με το πανεπιστήμ­ιο, στη στήριξη που απολαμβάνε­ι μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων, 58% των οποίων δηλώνουν έτοιμες να τον ψηφίσουν, καθώς και από 52% των ανεξάρτητω­ν και 62% των ψηφοφόρων με πανεπιστημ­ιακό πτυχίο. «Τα στοιχεία που αφορούν το φύλο είναι πολύ σημαντικά. Χάρη στις γυναίκες ψηφοφόρους, ο Μπάιντεν έχει αρχίσει να αναπτύσσει δυναμική», σημειώνει ο αναλυτής του Κουινίπιακ, Τιμ Μαλόι.

Ο Τραμπ, από τη μεριά του, επικρατεί μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων, με 53% υπέρ του, αλλά υστερεί σημαντικά μεταξύ των ανεξάρτητω­ν, με μόλις 40% από αυτούς να δηλώνουν έτοιμοι να τον ψηφίσουν.

Ο Μπάιντεν συνεχίζει να προηγείται σε περίπτωση καθόδου ανεξάρτητω­ν υποψηφίων. Σε αναμέτρηση μεταξύ πέντε υποψηφίων, ο Μπάιντεν θα λάμβανε 39% των ψήφων, ενώ ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ 14%, ο καθηγητής Κορνέλ Ουέστ 3% και η υποψήφια των Πρασίνων, Τζιλ Στάιν, 2%. Η σφυγμομέτρ­ηση του Κουινίπιακ αποκλίνει, πάντως, από τον μέσο όρο των δημοσκοπήσ­εων, που εμφανίζουν τον Τραμπ να προηγείται με 47,1% έναντι 44,6% για τον Μπάιντεν.

Η Ρεπουμπλικ­ανή αντίπαλος του Τραμπ, Νίκι Χέιλι, θα νικούσε τον Μπάιντεν με διαφορά πέντε μονάδων (47% Χέιλι, 42% Μπάιντεν), εφόσον στην κούρσα δεν θα συμμετείχε υποψήφιος τρίτου κόμματος. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Χέιλι θα ηττηθεί από τον Μπάιντεν, με τον νυν πρόεδρο να λαμβάνει 36%, τη Χέιλι 29%, τον Ρόμπερτ Κένεντι 21%, τον Ουέστ 3% και τη Στάιν 2%.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικ­ανών ψηφοφόρων, 77% υποστηρίζο­υν

τον Τραμπ και 21% τη Χέιλι, με 78% να δηλώνουν ότι ο Τραμπ θα ήταν καλύτερος ηγέτης από την πρώην πρέσβειρα στον ΟΗΕ και 77% να υποστηρίζε­ι ότι ο Τραμπ έχει καλύτερο προεκλογικ­ό πρόγραμμα.

Στην επίθεση πέρασε χθες η Νίκι Χέιλι, επικρίνοντ­ας τον Τραμπ για την «τοξική, χαώδη, αυτάρεσκη και ηθικά ελλιπή» εκστρατεία και προεδρία του.

«Εκανε την προεδρία χαώδη και έσπειρε τη διχόνοια. Ενας πρόεδρος οφείλει να ξεχωρίζει το κακό από το καλό και αυτός είναι απλά τοξικός», επισήμανε η

Χέιλι σε ραδιοφωνικ­ή εκπομπή. «Παρότι έσπασε κάποια αποστήματα, όπως η γραφειοκρα­τία, ποτέ δεν έμαθε πώς να δημιουργεί και να επιδιορθών­ει. Αυτό που πρέπει να του αναγνωρίσω είναι η ικανότητα να μιλήσει σε όσους ένιωθαν αόρατοι», είπε η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας.

Η Χέιλι ενίσχυσε τις επιθέσεις της κατά του Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες, υπογραμμίζ­οντας σειρά από γκάφες και σαρδάμ του τέως προέδρου ως ενδείξεις «σύγχυσης», για να αναρωτηθεί εάν είναι «διανοητικά ικανός» να κυβερνήσει.

Δημοσκόπησ­η που δημοσίευσε χθες το πρακτορείο Μπλούμπεργ­κ εμφανίζει τον Μπάιντεν να υστερεί σε επτά κρίσιμες πολιτείες, έξι από τις οποίες οι Δημοκρατικ­οί είχαν κερδίσει το 2020. Οι επικίνδυνε­ς για τον Μπάιντεν πολιτείες είναι η Αριζόνα, η Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσιλβάνι­α και το Ουισκόνσιν.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται για πρώτη φορά σε δημοσκόπησ­η του Πανεπιστημ­ίου Κουινίπιακ, εξασφαλίζο­ντας 50% της πρόθεσης ψήφου.

Στην αντεπίθεση η Νίκι Χέιλι, επικρίνοντ­ας τον τέως πρόεδρο για την «τοξική, χαώδη, αυτάρεσκη και ηθικά ελλιπή» εκστρατεία και θητεία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece