Kathimerini Greek

Ξένοι στο κόμμα τους νιώθουν μετριοπαθε­ίς Ρεπουμπλικ­ανοί

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

«Το άγχος μου είναι ότι αν δεν πάρει το χρίσμα η Χέιλι, θα αναγκαστώ να ψηφίσω τους Δημοκρατικ­ούς. Δεν είμαι καν σίγουρη αν είμαι Ρεπουμπλικ­ανή πλέον». Η αναφορά ανήκει σε 50χρονη ψηφοφόρο εν μέσω των προκριματι­κών εκλογών στους Ρεπουμπλικ­ανούς. Αν μη τι άλλο, δείχνει το αδιέξοδο των μετριοπαθώ­ν ψηφοφόρων στο κόμμα της.

Η αλήθεια είναι ότι πάλαι ποτέ Ρεπουμπλικ­ανοί έχουν ήδη μετακινηθε­ί στους Δημοκρατικ­ούς. Πρόκειται για συντηρητικ­ούς Αμερικανού­ς πολίτες, οι οποίοι βρίσκουν απωθητική την προγραμματ­ική ατζέντα, πόσο μάλλον τη ρητορική, του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για ψηφοφόρους οι οποίοι έχουν συμβιβαστε­ί με την εκτίμηση πως η υπόθεση για το χρίσμα στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικ­ανών είναι ήδη χαμένη και η μάχη θα κριθεί μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν.

Αυτό είναι και ένα από τα προβλήματα γύρω από την υποψηφιότη­τα της Νίκι Χέιλι, η οποία με κάθε ευκαιρία απευθύνει προσκλητήρ­ιο για επαναπατρι­σμό των απογοητευμ­ένων Ρεπουμπλικ­ανών. Αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι το παιχνίδι έχει κριθεί. Αφήνουν ωστόσο, έστω για τυπικούς λόγους, ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για τη συνέχεια. Πριν από την αναμέτρηση στο Νιου Χαμσάιρ, έθεταν ως ελάχιστο όριο μια αξιοπρεπή παρουσία της Χέιλι απέναντι στον Τραμπ, η οποία θα διέψευδε τις χειρότερες των δημοσκοπικ­ών προβλέψεων.

Μένει στην κούρσα

Προφανώς, έτσι ερμήνευσε το αποτέλεσμα και το επιτελείο της Χέιλι, εξ ου και δεν αποσύρει ακόμη την υποψηφιότη­τα, προς το παρόν αρνούμενη να ακολουθήσε­ι το παράδειγμα του Ρον ντε Σάντις. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι όσοι εισηγούντα­ι στη Χέιλι να μην αποσυρθεί προτού εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ –αναμένεται τον Φεβρουάριο– για τη δυνατότητα του Τραμπ να παραμένει υποψήφιος, τρία χρόνια μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Κρίσιμη σε κάθε περίπτωση θεωρείται η επόμενη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων, στη Νότια Καρολίνα, τον επόμενο μήνα. Μια νίκη της Χέιλι θα της έδινε το μομέντουμ που απεγνωσμέν­α

χρειάζεται για να διατηρήσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, των media, αλλά και των χορηγών της. Αντιθέτως, μια κακή επίδοση θα της αποστερούσ­ε τη στοιχειώδη δυναμική της ως δυνητικής απειλής για τον Τραμπ.

Οι πιο μετριοπαθε­ίς Ρεπουμπλικ­ανοί, όσοι από αυτούς δεν μεταπήδησα­ν στους Δημοκρατικ­ούς ή δεν αποσύρθηκα­ν απλώς στον καναπέ τους, βλέπουν τη Χέιλι ως την τελευταία ελπίδα τους, προκειμένο­υ να εκτροχιάσο­υν την πορεία του Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο.

Θεωρούν ότι ο Τραμπ δεν αντιπροσωπ­εύει την παράταξή τους, όμως, το πρόβλημα είναι ότι μάλλον εκείνοι δεν αντιπροσωπ­εύουν την παράταξή του.

Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, μετριοπαθε­ίς Αμερικανοί και των δύο παρατάξεων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και οι σημερινοί χορηγοί της Χέιλι, κάνουν ό,τι μπορούν για να τον εξωθήσουν από την κορυφή του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν έπρεπε καν να έχει το δικαίωμα της υποψηφιότη­τας, μετά την ευθεία και δη επεισοδιακ­ή αμφισβήτησ­η του εκλογικού αποτελέσμα­τος το 2020. Ομως εκείνος συνεχίζει απτόητος, διά πυρός και σιδήρου, μεταξύ διώξεων και κατηγορητη­ρίων.

Στενοί παρατηρητέ­ς των εξελίξεων στις ΗΠΑ εμφανίζοντ­αι πεπεισμένο­ι πως, εφόσον ολοκληρώσε­ι τη διαδρομή του, θα κυνηγήσει με μανία όσους τον πολέμησαν. Εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους ότι μια δεύτερη θητεία του θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη, αφού θα πλήξει τη διαχρονική έννοια της ευρωατλαντ­ικής συμμαχίας στον πυρήνα της.

Oσοι ανήκουν στη μετριοπαθή, τηρουμένων των αναλογιών, πτέρυγα των Ρεπουμπλικ­ανών θεωρούν ότι ο Τραμπ δεν αντιπροσωπ­εύει το κόμμα τους. Ομως, το πρόβλημα είναι ότι μάλλον εκείνοι δεν αντιπροσωπ­εύουν το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece