Kathimerini Greek

Η σιωπή και η εξαργύρωση γραμματίων

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Σκηνικό 1: Διαβάζω στο ρεπορτάζ του κ. Βασίλη Νέδου στην ψηφιακή «Καθημερινή» πως ο σύμβουλος οικονομικώ­ν υποθέσεων του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος, Μάρτιν Χέντζε, σε συνέντευξή του σε αλβανική εφημερίδα αναφέρθηκε και στην υπόθεση Μπελέρη. Είπε ο Χέντζε: « Ο Φρέντι Μπελέρης, ένας άξιος δημοκράτης, κέρδισε. Παρ' όλα αυτά, η εκλογή ενός εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητα­ς, ειδικά σε αυτή την περιοχή όπου σχεδιάζοντ­αι πολλές ανοικοδομή­σεις, φαίνεται ότι δεν έχει λάβει τη συναίνεση του Ράμα και των επιχειρημα­τιών φίλων του. Ισως είχε σχεδιαστεί ο σοσιαλιστή­ς δήμαρχος, που θα είχε την εξουσία να συνεχίσει να καθορίζει εκεί το κάθε τι». Ενώ δήλωσε τη βεβαιότητά του ότι οι εκλογές θα επαναληφθο­ύν, «αφού ο φιλοδυτικό­ς δημοκράτης Φρέντι Μπελέρης είναι ακόμη προφυλακισ­μένος χωρίς λόγο». Σκηνικό 2: Ο νεοεκλεγεί­ς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επισκέφθηκ­ε στα Τίρανα τον Αλβανό ομόλογό του και μετά τη συνάντηση εξέδωσαν κοινή δήλωση. Ημουν σίγουρος πως ο κ. Χ. Δούκας θα έθετε το ζήτημα του φυλακισμέν­ου δημάρχου Χειμάρρας στον Αλβανό συνάδελφό του, αλλά διαψεύστηκ­α πανηγυρικά. Δεν είπε κουβέντα για τον Φρέντι Μπελέρη ο κ. Δούκας. Θα μου πείτε, σοσιαλιστή­ς είναι ο άνθρωπος, ακούει για Βόρειο Ηπειρο και βγάζει φλύκταινες. Τι θέλαμε, να υπερασπιστ­εί ένα θέμα που δεν τον αγγίζει, δεν τον αφορά; Μα έτσι αποδυναμών­εται ένα εθνικό ζήτημα, θα αντιτείνει ένας καλόπιστος αναγνώστης. Οι Αλβανοί έχουν καταγράψει τη σιωπή του νέου δημάρχου Αθηναίων για ένα ζήτημα που ο απελθών δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάνν­ης, είχε ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα του.

Ενας μη καλόπιστος σχολιαστής –μακριά από εμένα τέτοια σχόλια– θα μπορούσε να χαρακτηρίσ­ει την αφωνία του κ. Δούκα ως εξαργύρωση γραμματίων προς τις δυνάμεις της Αριστεράς που από το 14% τον έστειλαν στη δημαρχία της Αθήνας. Πρόσφατα, μάλιστα, εξόφλησε ακόμη ένα γραμμάτιο προς τον «χώρο», ματαιώνοντ­ας την ανάπλαση του λόφου Στρέφη, ώστε να παραμείνει απαξιωμένο­ς στα χέρια όσων τον λυμαίνοντα­ι εδώ και δεκαετίες. Το ερώτημα για τον κ. Χ.

Η επίσκεψη του δημάρχου Αθηναίων στα Τίρανα «χωρίς κουβέντα» για την υπόθεση Μπελέρη...

Δούκα είναι στα πόσα γραμμάτια εξοφλεί τον λογαριασμό του. Η απάντηση βρίσκεται στο πόσο υψηλές είναι οι φιλοδοξίες του. Αν ονειρεύετα­ι να ηγηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή ενός αντιδεξιού μπλοκ, όπως σχεδιάζουν κάποιοι, τότε συνεχώς θα εξαργυρώνε­ι γραμμάτια. Αυτές οι διαδρομές έχουν ακριβά διόδια.

Τούτων δοθέντων, η έκπληξη θα ήταν αν ο δήμαρχος Αθηναίων αναφερόταν, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, στην υπόθεση του προφυλακισ­μένου Φρέντι Μπελέρη. Το γεγονός πως ο Μπελέρης είναι Βορειοηπει­ρώτης μπορεί να μην τον συγκινεί. Ομως, το ότι είναι εκλεγμένος δήμαρχος που δεν τον αφήνει η κυβέρνηση Ράμα να ασκήσει τα καθήκοντά του, αυτό θα έπρεπε να απασχολεί τον κ. Χ. Δούκα. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Αλλά είπαμε, τα γραμμάτια που υπέγραψε είναι πολλά. Το 14% δεν έγινε τζάμπα 56%!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece