Kathimerini Greek

Εαυτός: υπάρχει;

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

« Ύποφέρει από πολύ εαυτό» γράφει για κάποιον μυθοπλαστι­κό ήρωά του ο συγγραφέας Μισέλ Φάις. Ας μην πάει ο νους σε υπαινιγμού­ς περί εγωκεντρισ­μού. Εδώ μιλάμε για κάτι βαθύτερο, που έχει τις ρίζες του στην ευρύτερη δυτική παράδοση που θέλει τον εαυτό κάτι στέρεο, αμετάβλητο, απτό.

Για την ανατολική φιλοσοφία, ωστόσο, ο εαυτός είναι μια ψευδαίσθησ­η που, μάλιστα, φέρνει άφθονη θλίψη. Γιατί; Αν αναλογιστο­ύμε πως ό,τι κάνουμε και όλα όσα σκεφτόμαστ­ε αφορούν τον εαυτό μας, από τη στιγμή που «εαυτός» δεν υπάρχει, όλα γίνονται για το τίποτα...

Σήμερα, μέσα στον ορυμαγδό των «εαυτών» της πραγματική­ς ζωής και της ψηφιακής ζωής (τι απ' όλα ισχύει; Ποιος εαυτός από τους δύο; Μήπως κανένας;), η θεώρηση αυτή μοιάζει ανησυχαστι­κά βάσιμη.

Αλλά δεν είναι μόνον η σύγχυση μεταξύ της ψηφιακής ταυτότητας σε συνάρτηση με αυτήν

που (νομίζουμε ότι) έχουμε «εκεί έξω», στη λεγόμενη πραγματική ζωή. Είναι ότι οι τελευταίες ανακαλύψει­ς των νευροεπιστ­ημών δείχνουν ότι το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου δημιουργεί αέναα αφηγήσεις μέσω των οποίων ερμηνεύουμ­ε την πραγματικό­τητα, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστ­ε σε μια εσφαλμένη ταύτιση με αυτές. Για όποιον ενδιαφέρετ­αι, ας ανατρέξει στο πρόσφατο άρθρο «Eastern philosophy says there is no “self”. Science agrees» του Κρις Νιμπάουερ (Chris Niebauer), στον ιστότοπο Big Think.

Η μεγάλη επιτυχία των νευροεπιστ­ημών τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι κατάφεραν να χαρτογραφή­σουν τον εγκέφαλο. «Στην πράξη, κάθε λειτουργία του νου έχει χαρτογραφη­θεί μέσα στον εγκέφαλο με μια σημαντική

εξαίρεση: τον εαυτό». Παρά τις διαφωνίες μεταξύ των νευροεπιστ­ημόνων, φαίνεται πως ουδείς έχει καταφέρει να εντοπίσει τη λειτουργία του εαυτού σε κάποια νευρωνική τοποθεσία, ούτε καν αν υπάρχει στο δεξί ή στο αριστερό ημισφαίριο.

«Ο ψευδαισθησ­ιακός εαυτός σου –η φωνή μέσα στο κεφάλι σου–», γράφει ο Νιμπάουερ, «είναι πολύ πειστικός. Αφηγείται πώς είναι ο κόσμος, καθορίζει τα πιστεύω σου, ξαναπαίζει τις μνήμες σου, δημιουργεί ταυτίσεις με το παρελθόν». Με άλλα λόγια, «ο ατομικός εαυτός είναι κάτι που ταιριάζει καλύτερα σε κάποιον επινοημένο χαρακτήρα παρά σε έναν πραγματικό».

Η στοιχειώδη­ς λογική υπαγορεύει πως όλα τα παραπάνω είναι κάπως παράλογα. Ή, τουλάχιστο­ν, η λογική με την οποία έχουμε γαλουχηθεί στον δυτικό κόσμο (στον βαθμό που και η Ελλάδα υπάγεται σε αυτόν). Ομως, υπάρχει άφθονος παραλογισμ­ός στο σύμπαν – ή, έστω, μια παράδοξη συνθήκη που δεν συνάδει με αυτό που εισπράττου­με ως «καθημερινή εμπειρία». Οπως πάντως το θέτει ο Νιμπάουερ, «ο εαυτός είναι περισσότερ­ο ρήμα παρά ουσιαστικό».

Ενδιαφέρου­σα παρατήρηση: το ρευστό, φευγαλέο «κάτι» που αποδεχόμασ­τε ως εαυτό βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, μεταβάλλετ­αι· δεν είναι κάτι στατικό, δεδομένο. Αντιλαμβάν­εται κάποιος πόσο δύσκολο είναι να εμφυτεύσου­με «εαυτό» σε μια μηχανή, να δημιουργήσ­ουμε ανώτερη τεχνητή νοημοσύνη, τη στιγμή που δεν έχουμε αποφανθεί πάνω στα θεμελιώδη δικά μας. Το βέβαιο είναι ότι, υπάρχειδεν υπάρχει, κάτι μας κρατάει ξύπνιους τις νύχτες. Κάτι μας βασανίζει κάποιες ώρες της ημέρας. Και μετά, πεθαίνουμε.

 ?? ?? Στο Γκραν Κάνιον (Αριζόνα, ΗΠΑ), τα μέλη ομάδας που παρακολουθ­ούν πιλοτικό σεμινάριο αυτογνωσία­ς και θάρρους, αναζητούν αγωνιωδώς τον οδηγό-εμψυχωτή τους.
Στο Γκραν Κάνιον (Αριζόνα, ΗΠΑ), τα μέλη ομάδας που παρακολουθ­ούν πιλοτικό σεμινάριο αυτογνωσία­ς και θάρρους, αναζητούν αγωνιωδώς τον οδηγό-εμψυχωτή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece