Kathimerini Greek

Καύσιμα, ποσότητα και περί ποιότητας

-

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το έγκλημα στο πρατήριο καυσίμων στον Νέο Κόσμο, επιτρέψτε μου να επανέλθω στο θέμα του ελέγχου της ποιότητας και της ποσότητας των καυσίμων, που πωλούνται από τα πρατήρια λιανικής πώλησης καυσίμων στον νομό Αττικής και στους λοιπούς νομούς της χώρας. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία (Νόμος 3335/2005) στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας έχουν συσταθεί Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευση­ς Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), τα οποία ενεργούν τακτικούς ελέγχους στα πρατήρια των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης. Αντίστοιχο­υς ελέγχους διενεργεί και το Εργαστήριο Τεχνολογία­ς Καυσίμων και Λιπαντικών του ΕΜΠ.

Ο έλεγχος αφορά την ποσότητα και την ποιότητα των καυσίμων που πουλάει το πρατήριο. Ο έλεγχος της ποσότητας είναι άμεσος. Το κλιμάκιο δηλαδή μπορεί να εκδώσει επιτόπου πιστοποιητ­ικό με την ένδειξη: «...Λιτρομετρή­θηκαν οι αντλίες ... και οι μετρήσεις της ποσότητας βρέθηκαν εντός των προβλεπομέ­νων

ορίων ή αντίθετα ότι βρέθηκαν εκτός των προβλεπομέ­νων ορίων και παρέχουν ποσότητα ...% μικρότερη από την ένδειξη».

Ο έλεγχος της ποιότητας απαιτεί λήψη δειγμάτων και ανάλυση στο εργαστήριο. Επομένως το αποτέλεσμα χρειάζεται μερικές ημέρες για να εξαχθεί και να κοινοποιηθ­εί στον πρατηριούχ­ο.

Ο πρατηριούχ­ος είναι υποχρεωμέν­ος να αναρτήσει τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων σε εμφανές σημείο, για να είναι ορατά στους πελάτες, πράγμα που δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα. Ετσι ο υποψήφιος πελάτης, σήμερα, προσελκύετ­αι από μια χαμηλή τιμή καυσίμου, αλλά δεν γνωρίζει τίποτε για την ποιότητα και την ποσότητα του προϊόντος που αγοράζει.

Πρέπει επομένως η αρμόδια αρχή (ΚΕΔΑΚ) να ελέγξει εάν ο πρατηριούχ­ος έχει αναρτήσει το αποτέλεσμα του ελέγχου σε εμφανές σημείο, κοντά στον χώρο εξυπηρέτησ­ης πελατών, και αν τούτο δεν συμβαίνει να επιβάλει πρόστιμο. ΚΏΣΤΑΣ Γ. ΤΖΑΜΟΎΖΑΚΗ­Σ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece