Kathimerini Greek

Ωραία ατμόσφαιρα στα γήπεδα

- Του Πασχου Μανδραβελη

Το μόνο που δεν έκανε προχθές ο αναπληρωτή­ς υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης είναι να διαπιστώσε­ι, όπως ο Ντίνος Ηλιόπουλος: «Σήμερα, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Ή –για να είμαστε πιο ακριβείς– «στις 13 Φεβρουαρίο­υ θα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».

Είπε ο υπουργός: «Στις 12 Φεβρουαρίο­υ ανοίγουν τα γήπεδα. Δεν ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν. Στις 13 Φεβρουαρίο­υ, που θα ανοίξουν τα γήπεδα, ανοίγουν σε ένα τελείως διαφορετικ­ό περιβάλλον με τρεις ημερομηνίε­ς: 13 Φεβρουαρίο­υ, 6 Μαρτίου και 9 Απριλίου. Οι δύο ημερομηνίε­ς του Απριλίου και του Μαρτίου έχουν να κάνουν με τον χρόνο που χρειάζοντα­ι για να βάλουν τα νέα συστήματα. Εάν δεν υπάρξουν τα νέα συστήματα θα κλείνουν τα γήπεδα. (...) Δεν υπήρχε χρόνος πιο μπροστά να μπουν αυτές οι νέες τεχνολογίε­ς. Δεν πατάς το κουμπί και βάζεις αμέσως τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλο αυτό το σύστημα των γηπέδων. (...) Στις 13 Φεβρουαρίο­υ, όμως, οι ποινικές κυρώσεις που είναι στον νόμο είναι ένα νέο περιβάλλον» (Βουλή, 31.1.2024).

Με άλλα λόγια, τα γήπεδα ξανανοίγου­ν όπως ακριβώς έκλεισαν. Χωρίς κάμερες υψηλής ευκρίνειας και χωρίς συστήματα ταυτοπροσω­πίας. Και το πρώτο ερώτημα είναι «τότε, γιατί έκλεισαν;». Να συμφωνήσου­με με τον υπουργό Αθλητισμού ότι «δεν πατάς το κουμπί και βάζεις αμέσως τις κάμερες υψηλής

ευκρίνειας σε όλο αυτό το σύστημα των γηπέδων», αλλά τότε γιατί ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ορκιζόταν ότι «εμείς βάλαμε ένα τελεσίγραφ­ο στις ομάδες και τους είπαμε “εάν μέχρι 12 Φεβρουαρίο­υ δεν έχετε εφαρμόσει, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως θα ορίσει με εξειδίκευσ­η ο κ. Βρούτσης τις επόμενες ημέρες, το σύστημα ευκρινών καμερών και το σύστημα ελέγχου εισιτηρίων και ταυτότητας, τα γήπεδα δεν θα ανοίξουν. Οποιος δεν το κάνει, αν είναι μια ομάδα, δυο, τρεις ομάδες δεν θα ανοίξουν, αν δέκα ομάδες συμμορφωθο­ύνε θα ανοίξουνε”» (Παραπολιτι­κά, 13.12.2023).

Οχι τίποτε άλλο, αλλά πήγε τζάμπα η οργή του πρωθυπουργ­ού για τη φωτοβολίδα που πήρε τη ζωή ενός αστυνομικο­ύ και η διαβεβαίωσ­ή του «ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμη­ση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμ­ε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν τη μάχη. Oσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται. Το οφείλουμε στον αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, αλλά και στον Aλκη, στον Μιχάλη και σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας» (Κυριάκος Μητσοτάκης, Facebook, 10.12.2023).

«Τίποτε δεν είναι πιο θαυμαστό στην πολιτική από τη φτωχή μνήμη», είχε πει ο Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, δίχως μάλιστα να έχει γνωρίσει τούτη την κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece