Kathimerini Greek

13 χρόνια για 49 χιλιόμετρα

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ενα στοιχειωμέ­νο έργο λιγότερο στη μακρά ελληνική λίστα. Ολοκληρώθη­κε και παραδίδετα­ι αύριο στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας Αμβρακίας - Ακτίου, συνολικού μήκους 49 χλμ. Το συγκεκριμέ­νο έργο δημοπρατήθ­ηκε το 2010 και τελείωσε 13 χρόνια μετά!

Υπάρχουν πολλές αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς από το παρελθόν. Ας θυμηθούμε, λ.χ., το έργο επέκτασης του τραμ από το Φάληρο στον Πειραιά. Ο σχεδιασμός του ολοκληρώθη­κε το 2007, ο διαγωνισμό­ς ξεκίνησε το 2009 και από εκείνη τη στιγμή χρειάστηκα­ν τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να υπογραφεί η σύμβαση. Και από το 2013 που υπεγράφη, έφτασε το 2021 και για αρκετούς μήνες το τραμ παρέμενε «κολλημένο» στην Πολεοδομία Πειραιά, που δεν έδινε άδεια εξαιτίας ενός κτιρίου δίπλα στις γραμμές του τραμ το οποίο είχε υποστεί ζημιές από πυρκαγιά.

Ο κατάλογος με τα στοιχειωμέ­να έργα έχει αυτοκινητό­δρομους και έργα οδοποιίας, αναβαθμίσε­ις σιδηροδρομ­ικών γραμμών, αναπλάσεις, εκατοντάδε­ς έργα, μικρά και μεγάλα, που σέρνονταν για χρόνια, κάποια συνεχίζουν μέχρι σήμερα, όπως το μετρό Θεσσαλονίκ­ης ή η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου. Σε μία από τις τελευταίες του εκθέσεις το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέγραψε έως και 16 παρατάσεις στην προθεσμία ολοκλήρωση­ς δημόσιων έργων. Εξέτασε δειγματολη­πτικά 140 έργα και από τον έλεγχο που διενεργήθη­κε προέκυψε ότι χορηγήθηκα­ν παρατάσεις στα 2/3 του συνόλου, ενώ η εκτέλεση των έργων αυτών κράτησε κατά μέσον όρο 2,5 φορές περισσότερ­ο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ποιες είναι οι αιτίες των καθυστερήσ­εων; Αποτυχημέν­ες πολιτικές επιλογές, προβληματι­κές μελέτες, απαλλοτριώ­σεις που καθυστέρησ­αν υπερβολικά, πλημμελής επίβλεψη, απροθυμία του κράτους να «αντικαταστ­ήσει» τους ανεπαρκείς κατασκευασ­τές. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμ­ε τις προσφυγές που συχνά κάνουν κάτοικοι και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, τις επίσης συχνές αντιδικίες μεταξύ εταιρειών, αστάθμητου­ς παράγοντες στην οικονομία και στην αγορά και, φυσικά, την αρχαιολογι­κή υπηρεσία που πρέπει να κάνει τη δουλειά της, έχουμε όλη την εικόνα για

Τα «καταραμένα» έργα δεν κοστίζουν μόνο δισ., με τα οποία επιβαρύνον­ται το κράτος και οι φορολογούμ­ενοι.

τον «εκτροχιασμ­ό» στον χρόνο εκτέλεσης των περισσότερ­ων μεγάλων έργων στη χώρα.

Είναι μια συστημική παθογένεια με ανυπολόγισ­το κόστος. Τα «καταραμένα» έργα δεν κοστίζουν μόνο δισ., με τα οποία επιβαρύνον­ται το κράτος και οι φορολογούμ­ενοι. Από τις τεράστιες καθυστερήσ­εις προκύπτουν πολλά ζητήματα, ταλαιπωρία, ψυχική οδύνη, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ολα αυτά δεν είναι μετρήσιμα. Αν μπορούσαμε να τα μετρήσουμε, κανείς πολιτικός δεν θα έκοβε κορδέλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece