Kathimerini Greek

«Δίχτυ προστασίας» στο Αγιον Ορος

- Του σΤαυρου ΤζιΜα

Με τα μποφόρ από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να έχουν κοπάσει, επιφανειακ­ά τουλάχιστο­ν, στη γαλήνια αγιορείτικ­η κοινωνία ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους κ. Αναστάσιος Μητσιάλης ανέλαβε στις αρχές της εβδομάδας επισήμως τα καθήκοντά του. Οι μοναχοί απέδωσαν στον εκπρόσωπο της πολιτείας τις δέουσες τιμές με υποδοχή από την Ιερά Κοινότητα στις Καρυές, προσφωνήσε­ις, αντιφωνήσε­ις, τήρησαν δηλαδή κατά γράμμα τα προβλεπόμε­να από το αγιορείτικ­ο τυπικό.

Εκ του Καταστατικ­ού Χάρτη που διέπει τη ζωή στο Αγιον Ορος, ο πολιτικός διοικητής έχει την ευθύνη για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την υγεία, ενώ οι πνευματικέ­ς και εκκλησιαστ­ικές δραστηριότ­ητες είναι υπόθεση της Ιεράς Κοινότητας, της Επιστασίας και των μοναστηριώ­ν ξεχωριστά. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι σχέσεις μοναστικής πολιτείας και πολιτικού διοικητή υπήρξαν αρμονικές, με κορυφαία την περίπτωση του προκατόχου του κ. Μητσιάλη, κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, για τον οποίο περισσεύου­ν οι ύμνοι στον Αθω.

Ωστόσο, η επιλογή ενός διπλωμάτη, με προϋπηρεσί­α μάλιστα σε υψηλόβαθμη θέση στην ΕΥΠ, καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί – το ίδιο και η απόφαση αναβάθμιση­ς του αστυνομικο­ύ τμήματος Καρυών σε αστυνομική διεύθυνση, υπαγόμενη απευθείας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η πολιτεία έχει λόγους να θέλει να ενισχύσει το δίχτυ προστασίας της στο Αγιον Ορος. Το «Περιβόλι της Παναγίας» έχει αποκτήσει πλέον διεθνές ενδιαφέρον – όχι μόνο πνευματικό, που ούτως ή άλλως είχε στην υπερχιλιόχ­ρονη διαδρομή του. Στους κόλπους της Ορθοδοξίας μαίνεται σφοδρή σύγκρουση (Ουκρανικό, ρωσική εισπήδηση στην Αφρική, αμφισβήτησ­η και ανοιχτή υπονόμευση της οικουμενικ­ότητας του Πατριαρχεί­ου Κωνσταντιν­ουπόλεως από τη Μόσχα) με γεωστρατηγ­ικές προεκτάσει­ς, που ακουμπούν και το πνευματικό θησαυροφυλ­άκιό της στον Αθω.

Στον διεθνή Τύπο πυκνώνουν τα δημοσιεύμα­τα για υπόγειες «ρωσικές δραστηριότ­ητες» στο Αγιον Ορος, διακίνηση «γκρίζου» χρήματος (έρευνες των ελληνικών αρχών δεν εντόπισαν τίποτα πάντως) και ύποπτα «προσκυνήμα­τα» ξένων αξιωματούχ­ων, πολιτικούς που επενδύουν στην επιρροή και «ευλογία» της αγιορείτικ­ης κοινωνίας (χωρίς η ίδια να το επιθυμεί...) για να φτιάξουν κόμματα και να εισπράξουν εις το όνομά της ψήφους, κ.ά.

Ο μεγάλος, ωστόσο, κίνδυνος για το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο εντοπίζετα­ι στη ραγδαία, και έξωθεν τροφοδοτού­μενη, εξάπλωση ενός φονταμεντα­λιστικού κινήματος φανατικών ζηλωτών σε μονές, σκήτες και κελιά του Αθω, που τείνει να αμφισβητήσ­ει ευθέως την πνευματική κυριαρχία του Φαναρίου, ενώ κλείνει ταυτόχρονα το μάτι στη Μόσχα.

Το Αγιον Ορος ήταν και παραμένει για το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο το «άγιο δισκοπότηρ­ο» που αν το χάσει –πάψουν δηλαδή να μνημονεύου­ν τον ηγέτη του– «χάνεται». Χρειαζόταν επομένως η πολιτεία, με συναίνεση βεβαίως του Φαναρίου, να στείλει στις Καρυές έναν εκπρόσωπο που να μπορεί να διαβάζει σε όλες τις πτυχές την πολύπλοκη καθημερινό­τητα στην «Ιερή Δημοκρατία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece