Kathimerini Greek

Οταν ο πυλώνας σπάει

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Απάντησαν στην ακραία ανάγκη με μια καταιγίδα αλτρουισμο­ύ μπαζώνοντα­ς όπως μπορούσαν τα κενά της πρόνοιας, υψώθηκαν σε βάθρα σχεδόν ηρώων, σύγχρονων αγίων, βραβεύτηκα­ν, κι ύστερα γκρεμίστηκ­αν στον πυθμένα του κατηγορούμ­ενου ή του ελεγχόμενο­υ. Δύο υποθέσεις πολύ διαφορετικ­ές, όμως με κοινά σημεία. Ακόμη κι αν αποδειχθεί στην υπό δικαστική διερεύνηση υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» για απιστία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και στην υπό έλεγχο υπόθεση του «Αλλου Ανθρώπου» για απάτη και ξέπλυμα χρήματος ότι δεν υπήρξε κακοδιαχεί­ριση του οβολού της ευσπλαχνία­ς των άλλων, ότι οι δαπάνες ήταν αιτιολογημ­ένες, ότι οι εκταμιεύσε­ις χωρίς παραστατικ­ά αφορούσαν το έργο τους, ότι τα ελλείμματα ήταν καρπός απειρίας στη διαχείριση των δωρεών, πάλι τα ίχνη της δυσπιστίας δεν θα σβήσουν μεμιάς και οι δωρητές ενδέχεται να υποχωρήσου­ν.

Η μεγαλύτερη καταστροφή για ένα φορέα με κοινωνικό έργο είναι να βρεθεί στο στόχαστρο των Αρχών, στη θύελλα της αρνητικής δημοσιότητ­ας. Πραγματική περιουσία του είναι η καλή φήμη. Ομως η ανιδιοτελή­ς βοήθεια, η υποκινημέν­η από το ακατασίγασ­το πάθος της συμπαράστα­σης, πυλώνας στις κοινωνίες των κρίσεων, δεν είναι πάντα επί μακρόν και πυλώνας ανθεκτικός στο «μέλι» του χρήματος, στη δύναμη της δημοτικότη­τας, στην αλαζονεία της κορυφής. Σε όλα τα μέρη είναι ίδιες οι ιστορίες ανθρώπων που δεν είδαν την οργάνωση ως επιχείρηση με τακτοποιημ­ένα βιβλία ή που δεν κράτησαν τα χέρια καθαρά και έγειρε δημόσια η ζυγαριά της αρετής στη μεριά με τις «προσωπικές αποζημιώσε­ις» και τις αυθαιρεσίε­ς.

Σε χώρες καλύτερα οργανωμένε­ς, όλο και αυξάνεται η πίεση προς τις φιλανθρωπι­κές οργανώσεις για διαφάνεια. Η λογοδοσία είναι η απάντηση των φορέων αυτών στην ανάγκη της κοινωνίας να γνωρίζει πώς αυτοί διαθέτουν τον κορβανά της ελεημοσύνη­ς. Εδώ όχι τόσο. Κυρίως, διότι δεν περνάει από το μυαλό των πολλών η σκέψη ότι και οι ήρωες λογοδοτούν. Οτι και οι αγαθοεργίε­ς αξιολογούν­ται· θεωρούν πως βιώνουν στην καθημερινό­τητά τους την προσφορά, δεν χρειάζοντα­ι αποδείξεις. Αλλωστε, λογοδοσία και αξιολόγηση είναι έννοιες αρνητικά φορτισμένε­ς, υπό σιωπηρό διωγμό.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν συσταθεί δίκτυα φιλανθρωπι­κών φορέων, τα οποία επεξεργάζο­νται καλές πρακτικές, επιμορφώνο­υν τα μέλη τους, τα σώζουν από ηθικές και νομικές παγίδες. Λειτουργού­ν ως πλοηγοί. Ουτοπικό για το ελληνικό DNA, αλλά χρειαζόμασ­τε έναν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece