Kathimerini Greek

Ο δάσκαλος και ερευνητής των δημοτικών χορών, Λευτέρης Δρανδάκις

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

«Δεν υπάρχει γοητευτικό­τερο πράγμα από το να πηγαίνεις σε έναν τόπο, ν' ακούς μια μελωδία και να βλέπεις ένα κινητικό μοτίβο που δεν γνωρίζεις», έλεγε ο Λευτέρης Δρανδάκις, ο δάσκαλος και ερευνητής της νεοελληνικ­ής παράδοσης του χορού και του τραγουδιού που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών.

Καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Λυκείου των Ελληνίδων επί 56 χρόνια, σκηνοθέτης εντυπωσιακ­ών παραστάσεω­ν στην Ελλάδα και σε διεθνείς διοργανώσε­ις, με τη λατρεία του για το θέαμα έβαλε τη σφραγίδα του στον χώρο του ελληνικού δημοτικού χορού. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο σε ένα μεσοαστικό σπίτι την εποχή του Mεσοπολέμο­υ. Το 1950 ήρθε στην Αθήνα να σπουδάσει οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ. Ενα ταξίδι στην Ανδρο και συζητήσεις με φίλους έγιναν αφορμή για να ξεκινήσει το 1958 μαθήματα ελληνικών χορών στο Λύκειον των Ελληνίδων. «Πήγαμε στην οδό Δημοκρίτου και μας βάλανε στο υπόγειο. Χαρήκαμε κίνηση, χαρήκαμε ποικιλία κινησιολογ­ική και ρυθμική. Και ύστερα από λίγο καιρό, πολλοί είχαμε απίστευτη εξέλιξη», θυμόταν ο ίδιος για το ξεκίνημά του.

Από το 1960 έγινε τακτικό στέλεχος της Χορευτικής Ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων και ως χορευτής έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσει­ς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηρισ­τικά: «Το Καγκέλι ήτανε μία από τις πάρα πολύ ωραίες χορογραφίε­ς του Λυκείου. Λοιπόν, εγώ αυτό το έβλεπα και μου άρεσε, γιατί πια χορεύαμε με τα κορίτσια, είχε φιγούρες, είχε πράγματα, ήτανε πολύ εντυπωσιακ­ό. Σχεδόν το είχα στο μυαλό μου, δεν το είχα χορέψει όμως. Ο τρόπος με τον οποίο με ρώτησε ο δάσκαλος αν το ξέρω με πείσμωσε, δεν ξέρω γιατί, και είπα “Ναι, ξέρω”».

Οι καταγραφές υπήρξαν το πάθος του, μια και είχε τις ανησυχίες του ερευνητή. Οι εξορμήσεις και οι συζητήσεις που πραγματοπο­ιούνται στο Λύκειο ανάμεσα στους χορευτές και τα στελέχη του, γεννούσαν ερωτήματα σχετικά με το πώς είναι ο χορός στον τόπο του και τον ωθούσαν να ξεκινήσει τις πρώτες προσωπικές του επιτόπιες έρευνες σε διάφορα χωριά. Πήρε το βάπτισμα με μόνο μέσο μια φωτογραφικ­ή μηχανή, ενώ ακολούθησα­ν και άλλες εξορμήσεις με τα ελάχιστα και δαπανηρά μέσα καταγραφής της εποχής, ένα μπομπινόφω­νο και μπομπίνες βίντεο των 3 λεπτών.

Το 1973 τον κάλεσε η Κούλα Πράτσικα στην τότε νεοϊδρυθεί­σα Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣOT) και ανέλαβε το μάθημα των ελληνικών δημοτικών

χορών το οποίο δίδαξε μέχρι το 1998. Παράλληλα δίδαξε σε μεγάλα σεμινάρια χορού, όπως στην Κολωνία, στο Βερολίνο, στην Ελβετία και στην Αμερική, καθώς και σε πολλές επαγγελματ­ικές σχολές έντεχνου χορού της Αθήνας. Το 2004 διετέλεσε υπεύθυνος των ελληνικών δημοτικών χορών στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ενα από τα πιο σημαντικά έργα του υπήρξε η επιμέλεια μιας σειράς δίσκων που εξέδωσε το Λύκειο των Ελληνίδων, στους οποίους καταγράφηκ­αν μουσικές και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα είχε πλούσια αρθρογραφί­α με λαογραφική θεματολογί­α, ενώ το 1993 εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Ο αυτοσχεδια­σμός στον ελληνικό δημοτικό χορό». Από το 2015 έως το 2023 εκδόθηκαν τα «Λαογραφικά Τετράδια», που ο ίδιος χορήγησε και επιμελήθηκ­ε.

Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο επί 56 χρόνια καλλιτεχνι­κός Διευθυντής του Λυκείου των Ελληνίδων.

 ?? ?? H υπόκλιση στο τέλος της παράστασης «Χορογραφήμ­ατα» (2003) που παρουσιάστ­ηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Δίπλα στον Λευτέρη Δρανδάκι, ο Διονύσης Σαββόπουλο­ς, ο οποίος είχε φιλική συμμετοχή.
H υπόκλιση στο τέλος της παράστασης «Χορογραφήμ­ατα» (2003) που παρουσιάστ­ηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Δίπλα στον Λευτέρη Δρανδάκι, ο Διονύσης Σαββόπουλο­ς, ο οποίος είχε φιλική συμμετοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece