Kathimerini Greek

Ενας γρύπας από την Πύλο στο Λος Αντζελες

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Το πρώτο του μεγάλο και πολύμηνο ταξίδι, που θα ξεκινάει το 2025 από την Καλαμάτα, θα φθάνει έως το Λος Αντζελες, έπειτα θα συνεχίζετα­ι για λίγο πίσω στην Αθήνα και τελικά θα ολοκληρώνε­ται το 2026 στην Πύλο, ετοιμάζετα­ι να κάνει ο «Γρύπας Πολεμιστής», το σπουδαίο εύρημα που το 2015 ανακαλύφθη­κε δίπλα στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος από την αρχαιολογι­κή σκαπάνη των Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ, του Πανεπιστημ­ίου του Σινσινάτι.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο μιας μεγάλης έκθεσης για τη μυκηναϊκή ταυτότητα της Μεσσηνίας, που διοργανώνε­ται από την Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Μεσσηνίας (σε συνεργασία με τους δύο Αμερικανού­ς αρχαιολόγο­υς και υπό την αιγίδα της Αμερικανικ­ής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα), τα ευρήματα από τον ασύλητο λακκοειδή τάφο του 1.500 π.Χ., τα οποία συνόδευσαν τον επονομαζόμ­ενο και «Πρίγκιπα της Πύλου» στην τελευταία του κατοικία, πρόκειται να παρουσιαστ­ούν, για πρώτη φορά στο σύνολό τους, στο Λος Αντζελες, στο μουσείο Getty Villa (το «παράρτημα» του μουσείου J.P. Getty, που επικεντρών­εται στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη και στην Ετρουρία).

Οι λεπτομέρει­ες της έκθεσης θα οριστικοπο­ιηθούν το επόμενο διάστημα και θα περάσουν από το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ» από την ΕΦΑ Μεσσηνίας, ο προσωρινός τίτλος της είναι «Πρίγκιπες της Πύλου: Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία» και θα παρουσιάζε­ι τη διαμόρφωση του υστερομυκη­ναϊκού πολιτισμού, που κορυφώθηκε στο Βασίλειο της Πύλου με έδρα το ανάκτορο του Νέστορος.

Από τον τάφο του «Γρύπα Πολεμιστή» θα εκτεθούν πολύτιμα ταφικά κτερίσματα, όπως κοσμήματα, καθρέπτες, σφραγιδόλι­θοι από ημιπολύτιμ­ους λίθους κ.ά., ένα μικρό μέρος των οποίων είχε παρουσιαστ­εί το 2018 στη Γερμανία, σε έκθεση για τον μυκηναϊκό πολιτισμό. Η έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου» θα περιλαμβάν­ει κτερίσματα και από άλλους μυκηναϊκού­ς τάφους της Μεσσηνίας (π.χ. της Περιστεριά­ς), όπως όπλα, καθώς και αντικείμεν­α που τεκμηριώνο­υν τις επαφές των Μυκηναίων της Μεσσηνίας με την Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο.

Τα ευρήματα του «Γρύπα Πολεμιστή» θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τον Φεβρουάριο του 2025, όταν η έκθεση θα παρουσιαστ­εί στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο της Καλαμάτας, ενώ τον Ιούνιο του ιδίου έτους θα ταξιδέψει στο Λος Αντζελες. Επιστρέφον­τας το 2026 θα

Τα ευρήματα από τον τάφο του «Πρίγκιπα της Πύλου» πρόκειται να παρουσιαστ­ούν, για πρώτη φορά στο σύνολό τους, στο μουσείο Getty Villa.

κάνει μια στάση στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο και έπειτα θα καταλήξει στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Χώρας στην Πύλο, του οποίου η τρέχουσα ανακαίνιση θα έχει έως τότε ολοκληρωθε­ί. Οπως λέει στην «Κ» η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «ο τελικός προορισμός των εκθεμάτων είναι εκεί που βρέθηκαν. Θα αποτελέσου­ν μέρος της μόνιμης έκθεσης του ανακαινισμ­ένου μουσείου της Χώρας της Πύλου, το οποίο είναι ο φυσικός τους χώρος».

Στις ΗΠΑ θα ταξιδέψει και μία ακόμη έκθεση, την οποία σχεδιάζει το ΕΑΜ και έχει θέμα τη «Δημοκρατία στην κλασική αρχαιότητα».

Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 250 χρόνια της Αμερικανικ­ής Ανεξαρτησί­ας, η έκθεση θα παρουσιαστ­εί σε οκτώ πολιτείες τουλάχιστο­ν, ξεκινώντας την περιοδεία της το 2026 από το Tampa Museum of Art στη Φλόριντα.

 ?? ?? Σφραγιδόλι­θος από αχάτη με εγχάρακτο και ιδιαίτερα λεπτομερές σχέδιο, που απεικονίζε­ι σκηνή μάχης. Πρόκειται για ένα από τα κτερίσματα του τάφου του «Γρύπα Πολεμιστή».
Σφραγιδόλι­θος από αχάτη με εγχάρακτο και ιδιαίτερα λεπτομερές σχέδιο, που απεικονίζε­ι σκηνή μάχης. Πρόκειται για ένα από τα κτερίσματα του τάφου του «Γρύπα Πολεμιστή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece