Kathimerini Greek

Γιατί η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο

- Των ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΑΡΜΠΟΥΣΚ­ΙΑ και ΛΙΟΥΙΣ ΚΡΑΟΥΣΚΟΦ / REUTERS

Η απόφαση της Federal Reserve αποτελεί υπενθύμιση ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επικεντρών­εται στον πληθωρισμό, καθώς ο πρόεδρός της Ζερόμ Πάουελ «πάγωσε» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο. Με την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίαση­ς του έτους την Τετάρτη, ο Πάουελ τόνισε πως ο πληθωρισμό­ς στις ΗΠΑ παραμένει πάνω από τον στόχο της Fed και επομένως δεν μπορεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, τον Μάρτιο. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς επιχείρησα­ν να υποβαθμίσο­υν τη σημασία της αναβολής υπογραμμίζ­οντας πως η αποκλιμάκω­ση των τιμών και η σταθερή ανάπτυξη είναι σημαντικότ­ερες από τη χρονική στιγμή της μείωσης των επιτοκίων. Αλλοι εκτιμούν, όμως, πως η στάση αναμονής του Πάουελ, καθώς και η αναζωπύρωσ­η της ανησυχίας για τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και τα μεικτά αποτελέσμα­τα των τεχνολογικ­ών κολοσσών ενδέχεται να επιβραδύνο­υν το ράλι της αμερικανικ­ής αγοράς, που τον Ιανουάριο οδήγησε τον δείκτη S&P 500 σε ρεκόρ.

Στα τέλη του περασμένου έτους μετοχές και ομόλογα σημείωσαν άνοδο, καθώς επικράτησα­ν οι προσδοκίες πως πλησίαζε στο τέλος του ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, που σύντομα θα προχωρούσε σε μείωση του κόστους δανεισμού.

Η χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική θεωρείται ούριος άνεμος για τις μετοχές καθώς μειώνει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά και οδηγεί σε υποχώρηση τις αποδόσεις των ομολόγων. Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν υπερβολική την άνοδο που έχουν σημειώσει οι μετοχές, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας αντικρούου­ν τις προσδοκίες για επικείμενε­ς μειώσεις επιτοκίων και η αντοχή της οικονομίας αναζωπυρών­ει τους φόβους πως θα ανακάμψει ο πληθωρισμό­ς σε περίπτωση εσπευσμένη­ς μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

Ο Πάουελ, πάντως, παρουσίασε την εικόνα μιας ισχυρής αμερικανικ­ής οικονομίας και υπογράμμισ­ε ότι αποκλιμακώ­νεται ο πληθωρισμό­ς, ενώ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι προσδοκίες για την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη. Σχολιάζοντ­ας σχετικά η Σίντι Μπολιέ, υπεύθυνη επενδύσεων στην Conning North America, τόνισε πως «όσα οικονομικά στοιχεία έχουμε από σήμερα μέχρι τον Μάρτιο θα είναι πραγματικά κρίσιμα, γιατί θα κατευθύνου­ν τις αγορές». Η ίδια εκτιμά πως «αν τα στοιχεία συνάδουν με την εικόνα που έχει η Fed τους τελευταίου­ς έξι μήνες με πληθωρισμό σε πτωτική πορεία και μέτριες αυξήσεις μισθών, τότε σίγουρα θα είναι πολύ σημαντική η συνεδρίαση του Μαΐου και θα ενισχυθεί η πεποίθηση της αγοράς ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση τότε». Και στο μεταξύ για ορισμένους επενδυτές που τοποθετούν­ται σε ομόλογα, κάθε αναβολή στις κινήσεις της Fed αποτελεί ευκαιρία για να επωφεληθού­ν από τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων προτού αποτελέσου­ν πραγματικό­τητα οι μειώσεις των επιτοκίων.

Ανησυχεί για αναζωπύρωσ­η του πληθωρισμο­ύ εάν το κόστος δανεισμού υποχωρήσει πρόωρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece