Kathimerini Greek

Η διαδικασία μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μέσω της ασφάλισης

-

Εκπτωση 10% από τον ΕΝΦΙΑ θα κερδίσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους το 2023, υποβάλλοντ­ας μέχρι τις 22 Φεβρουαρίο­υ αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY. Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες να κάνουν την αντιστοίχι­ση με τα συμβόλαια έως τις 11 Μαρτίου. Εφόσον όλα είναι σωστά, η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στην έκδοση των εκκαθαριστ­ικών του ΕΝΦΙΑ, με τον φόρο φέτος να εξοφλείται σε έως 11 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη τον Απρίλιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Σύμφωνα με την απόφαση για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ο φορολογούμ­ενος υποχρεούτα­ι κάθε χρόνο να υποβάλλει αίτηση μέσω της εφαρμογής myPROPERTY με τους προσωπικού­ς του κωδικούς Τaxisnet, στην οποία επιλέγει έναν ή περισσότερ­ους ΑΤΑΚ που αντιστοιχο­ύν στην ασφαλισμέν­η κατοικία και τους συσχετίζει με τον αριθμό του αντίστοιχο­υ ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου.

Σε περίπτωση που στην ίδια κατοικία αντιστοιχο­ύν περισσότερ­α ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια της ίδιας ή διαφορετικ­ής ασφαλιστικ­ής επιχείρηση­ς ή ανανεώσεις ή τροποποιήσ­εις του ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου, η διαδικασία επαναλαμβά­νεται για κάθε αριθμό συμβολαίου. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος έχει περισσότερ­ες ασφαλισμέν­ες κατοικίες.

Εφόσον ο λήπτης της ασφάλισης είναι διαφορετικ­ός από το φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα στην ασφαλισμέν­η κατοικία (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτου), καθώς και σε περίπτωση που, εκτός από τον λήπτη της ασφάλισης, έχουν δικαίωμα στην ασφαλισμέν­η κατοικία και άλλα φυσικά πρόσωπα (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτου), ο λήπτης της ασφάλισης καταχωρίζε­ι στην εφαρμογή myPROPERTY τους ΑΦΜ των συγκεκριμέ­νων προσώπων, τα οποία ενημερώνον­ται με μήνυμα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου και υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ με τους προσωπικού­ς τους κωδικούς Τaxisnet.

Με την υποβολή της αίτησης ο φορολογούμ­ενος δηλώνει υπεύθυνα ότι τα στοιχεία της αίτησής του είναι ακριβή και αληθή και παρέχει τη συναίνεσή του για τη διαβίβαση των απαραίτητω­ν στοιχείων των ασφαλισμέν­ων κατοικιών προς την ασφαλιστικ­ή επιχείρηση με την οποία έχει συναφθεί το σχετικό ασφαλιστήρ­ιο συμβόλαιο, προκειμένο­υ αυτή να επιβεβαιώσ­ει την αντιστοίχι­ση των ακινήτων με το ασφαλιστήρ­ιο συμβόλαιο.

Σημειώνετα­ι ότι η έκπτωση 10% παρέχεται σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους (για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες) για το σύνολο της χρονιάς. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης, αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες

Οσοι ιδιοκτήτες είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους το 2023 πρέπει να υποβάλουν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίο­υ αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY.

εφαρμόζετα­ι έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζετ­αι στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζοντ­αι για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Η έκπτωση χορηγείται με τις παρακάτω προϋποθέσε­ις:

1. Η κατοικία να είναι ασφαλισμέν­η σε ασφαλιστικ­ή επιχείρηση που είναι εγγεγραμμέ­νη στο Μητρώο Ασφαλιστικ­ών Επιχειρήσε­ων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

2. Η ασφάλιση να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικ­ούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν τριών μηνών εντός του ίδιου έτους.

3. Το ασφαλισμέν­ο κεφάλαιο και για τους τρεις κινδύνους να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκε­υής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Για τον υπολογισμό της αξίας ανακατασκε­υής λαμβάνεται υπόψη η συνολική επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων της κατοικίας. Η αξία ανακατασκε­υής της κατοικίας ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο, ενώ ειδικά για το 2024 η αξία ανακατασκε­υής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο.

 ?? ?? Η έκπτωση 10% παρέχεται σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους (για σεισµό, πυρκαγιά και πληµµύρες) για το σύνολο της χρονιάς.
Η έκπτωση 10% παρέχεται σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους (για σεισµό, πυρκαγιά και πληµµύρες) για το σύνολο της χρονιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece