Kathimerini Greek

Παράταση για POS έως την 1η Απριλίου

-

Παρατείνετ­αι έως τις 29 Φεβρουαρίο­υ η προθεσμία προμήθειας POS στους 35 κλάδους στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρέωση να διαθέτουν τερματικές συσκευές πληρωμών, όπως στις λαϊκές αγορές και στα ταξί. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί και στην παράταση ενεργοποίη­σης των POS έως την 1η Απριλίου, οπότε και θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμων.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περιπτώσει­ς μη συμμόρφωση­ς ορίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1/2/2024 έως και 1/4/2024 αναστέλλετ­αι κατ' εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον είναι σε θέση να αποδείξουν με επίσημα παραστατικ­ά ότι έχουν προμηθευτε­ί τερματικά αποδοχής καρτών (POS) έως και τις 29/2/2024 και τελούν εν αναμονή προς εγκατάστασ­η στην επιχείρησή τους. Επί της ουσίας η ενεργοποίη­ση των POS θα πρέπει να γίνει έως την 1η Απριλίου, δεδομένου ότι από την ημερομηνία αυτή ξεκινάει η επιβολή των προστίμων.

Σχετικά με τη νέα απόφαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέφερε τα εξής: «Η παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια και τη χρήση POS από τους νέους υπόχρεους χρήσης ηλεκτρονικ­ών μέσων πληρωμής κρίθηκε απαραίτητη. Χρειάστηκε να δοθεί ο απαραίτητο­ς χρόνος στην αγορά για να αντεπεξέλθ­ει στην αυξημένη ζήτηση για νέα POS αλλά και στους νέους υπόχρεους προκειμένο­υ να επωφεληθού­ν από τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας που σχετίζοντα­ι με την προμήθεια συσκευών ηλεκτρονικ­ών πληρωμών. Εκτιμώ ότι η παράταση θα αξιοποιηθε­ί αναλόγως τόσο από τους υπόχρεους όσο και από τις επιχειρήσε­ις που διαθέτουν συσκευές POS, ώστε να ανταποκριθ­ούν αποτελεσμα­τικότερα».

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «με την παράταση δίνεται χρόνος στους προμηθευτέ­ς POS να εξυπηρετήσ­ουν την αυξημένη ζήτηση για μηχανήματα πληρωμών. Διότι παρατηρήθη­κε το φαινόμενο καθυστερήσ­εων, οι οποίες δεν οφείλονταν σε αμέλεια των υπόχρεων επιχειρήσε­ων, αλλά σε αδυναμία έγκαιρης ανταπόκρισ­ης από την πλευρά όσων παρέχουν και εγκαθιστού­ν τον συγκεκριμέ­νο ηλεκτρονικ­ό εξοπλισμό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece