Kathimerini Greek

Αργή η μετάβαση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στην ψηφιακή εποχή

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένο­υ να επιταχύνει τη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή και να εκπληρώσει τους φιλόδοξους ψηφιακούς στόχους που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. μέχρι το 2030. Αν και η Ελλάδα έχει καταγράψει ψηφιακό άλμα την τελευταία 5ετία (2018-2023), εντούτοις ακόμη υστερεί σε βασικούς τομείς σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε. Η αργή μετάβαση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στην ψηφιακή εποχή, η μη ικανοποιητ­ική υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε τεχνολογίε­ς αιχμής, η χαμηλή κάλυψη των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότη­τας μεταξύ των οποίων τα δίκτυα οπτικών ινών, αποτελούν μερικά ζητήματα με τα οποία θα αναμετρηθε­ί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικά,

σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε., έως το 2030 το 90% των ΜμΕ πρέπει να έχει πετύχει το βασικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας, την ώρα που στην Ελλάδα ο βαθμός εκπλήρωσης του στόχου αυτού βρίσκεται στο 46% έναντι 77% στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ειδική αναφορά του ΣΕΒ για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό «Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ψηφιακή δεκαετία», η χώρα βελτίωσε κατά 56% το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας μεταξύ 2018-2023, επίδοση σχεδόν διπλάσια από το 30% που σημειώθηκε στο σύνολο της Ε.Ε. Εξακολουθε­ί ωστόσο να βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως προς τις υποδομές συνδεσιμότ­ητας, η επίδοση της Ελλάδας στον δείκτη ψηφιακής ωριμότητας (digital maturity index) φτάνει το 85% του μέσου όρου της Ε.Ε., με τη μεγαλύτερη αδυναμία να εντοπίζετα­ι στη χαμηλή –ακόμη– κάλυψη των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότη­τας και στο γεγονός ότι μόλις τo 24% των επιχειρήσε­ων χρησιμοποι­εί συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας (άνω των 100 Mbps) έναντι 57% στην υπόλοιπη Ε.Ε. Εξίσου χαμηλά είναι η διείσδυση τέτοιων ταχυτήτων και στα νοικοκυριά, καθώς 1 στα 5 διαθέτει σχετική σύνδεση. Αντίθετα, η κάλυψη των δικτύων 5G έχει φτάσει στο 86% και βρίσκεται αρκετά κοντά στην κάλυψη του στόχου του 100%.

Βασικές ψηφιακές δεξιότητες πρέπει μέχρι το 2030 να έχει τουλάχιστο­ν το 80% του πληθυσμού στην Ε.Ε., ενώ χρειάζοντα­ι 20 εκατ. ειδικοί στις ΤΠΕ. Στη χώρα μας, το 52% των Ελλήνων διαθέτει βασικές δεξιότητες έναντι 54% στην υπόλοιπη Ε.Ε., ενώ το ποσοστό όσων απασχολούν­ται σε κλάδους πληροφορικ­ής και τεχνολογία­ς (ΤΠΕ) υπολείπετα­ι από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (2,5% έναντι 4,6%). Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιταχύνθη­κε και στην Ελλάδα η ψηφιοποίησ­η των υπηρεσιών του Δημοσίου, με την επίδοσή της στον σχετικό δείκτη να φτάνει το 78% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σήμερα, το gov.gr παρέχει περισσότερ­ες από 1.600 υπηρεσίες, ενώ πρόσφατα λανσαρίστη­κε και ο ψηφιακός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης που έχει δεχτεί πάνω από 125.000 ερωτήσεις.

Μόλις τo 24% των ΜμΕ χρησιμοποι­εί συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας έναντι 57% στην υπόλοιπη Ε.Ε.

 ?? ?? Σύμφωνα µε τους στόχους της Ε.Ε., έως το 2030 το 90% των ΜµΕ πρέπει να έχει πετύχει το βασικό επίπεδο ψηφιακής ωριµότητας, την ώρα που στην Ελλάδα ο βαθµός εκπλήρωσης του στόχου είναι στο 46% έναντι 77% στην Ε.Ε.
Σύμφωνα µε τους στόχους της Ε.Ε., έως το 2030 το 90% των ΜµΕ πρέπει να έχει πετύχει το βασικό επίπεδο ψηφιακής ωριµότητας, την ώρα που στην Ελλάδα ο βαθµός εκπλήρωσης του στόχου είναι στο 46% έναντι 77% στην Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece