Kathimerini Greek

Αύξηση παραγωγής και παραγγελιώ­ν για τον κλάδο μεταποίηση­ς

-

Στις 54,7 μονάδες διαμορφώθη­κε τον Ιανουάριο του 2024 ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI) που καταρτίζει η S&P Global, καταγράφον­τας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει παρατηρηθε­ί από τον Απρίλιο του 2022 και αισθητά υψηλότερο από τον μακροχρόνι­ο μέσο όρο στην ιστορία της έρευνας. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγής αλλά και των νέων παραγγελιώ­ν, ειδικά από το εξωτερικό και δη από πελάτες στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαταραχές στα δρομολόγια των εμπορικών πλοίων στη διώρυγα του Σουέζ οδήγησαν στις χειρότερες καθυστερήσ­εις στην παράδοση των προμηθειών που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2022. Το υψηλότερο κόστος μεταφοράς και αποστολής οδήγησε σε εντονότερη αύξηση των τιμών εισροών κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Τα λειτουργικ­ά έξοδα αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι εταιρείες μετακύλισα­ν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους μέσω της αύξησης των τιμών πώλησης τον Ιανουάριο. Οι τιμές εκροών αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος ήταν εντονότερο­ς από την τάση που επικρατεί στην ιστορία της έρευνας.

Ανοδικά πάντως κινήθηκε και ο δείκτης επιχειρημα­τικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά – μετά το ανοδικό διάλειμμα των εορτών– υποχώρησε εκ νέου η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος διαμορφώθη­κε τον Ιανουάριο του 2024 σε 107,2 μονάδες, από 105,8 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς καταγράφηκ­ε ισχυρή βελτίωση των επιχειρημα­τικών προσδοκιών στις κατασκευές, ηπιότερη στη βιομηχανία, ενώ στις υπηρεσίες και στο λιανεμπόρι­ο οι επιχειρημα­τικές προσδοκίες υποχώρησαν.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη βιομηχανία διαμορφώθη­κε στις 101 μονάδες, από 94,1 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών στις κατασκευές «πέταξε» στις 172,7 μονάδες, από 160 τον Δεκέμβριο. Αντιθέτως, ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών στο λιανεμπόρι­ο εξασθένησε και διαμορφώθη­κε τον Ιανουάριο στις 110,1 μονάδες, από 114,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, ενώ πιο αισθητή ήταν η υποχώρηση στις υπηρεσίες, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνε­ται στις 110,6 μονάδες, από 119,3 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Υποχώρηση κατέγραψε και ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, καθώς διαμορφώθη­κε στις -46,3 μονάδες τον Ιανουάριο του 2024, από -40,3 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece