Kathimerini Greek

Σε νέα αγορά κτιρίου προχωράει η Trastor

- Του ΝΙΚΟΎ Χ. ΡΟΎΣΑΝΟΓΛΟ­Ύ

Μία ακόμη κίνηση απόκτησης ακινήτου αναμένεται να ολοκληρώσε­ι τις αμέσως επόμενες ημέρες η Trastor ΑΕΕΑΠ του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», η εταιρεία έχει πλειοδοτήσ­ει σε κλειστή ιδιωτική διαδικασία για την απόκτηση ενός κενού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας. Πωλητής ήταν ξένος επιχειρημα­τικός όμιλος, ενώ το τίμημα εκτιμάται ότι διαμορφώθη­κε σε περίπου 5 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η ανακατασκε­υή του κτιρίου, ώστε να λειτουργήσ­ει ως κτίριο γραφείων, χωρίς όμως να αποκλείετα­ι να επιλεγεί τελικά και η χρήση της φιλοξενίας, εφόσον κριθεί ότι είναι πιο συμφέρουσα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης (μαζί με την ανακατασκε­υή) αναμένεται να προσεγγίσε­ι τα 9 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή πρόκειται να χρηματοδοτ­ηθεί από τα έσοδα που άντλησε η εταιρεία από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου που ολοκλήρωσε με επιτυχία, μέσω της οποίας απέκτησε πρόσθετη ρευστότητα ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Πριν από ένα μήνα η Trastor είχε προχωρήσει σε μια σημαντική κίνηση, καθώς εξαγόρασε το συγκρότημα Πολιτεία Business Center στη Λ. Μεσογείων 109-111, πλησίον του «Ερρίκος Ντυνάν». Πρόκειται για ένα συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 7.261 τ.μ., το οποίο μισθώνει ο όμιλος Italgas, που έχει εξαγοράσει τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Το τίμημα της εξαγοράς

ανήλθε σε 20,4 εκατ. ευρώ. Πωλητής ήταν εταιρεία συμφερόντω­ν του επενδυτικο­ύ ομίλου Bain Capital. Πάντως, η συγκεκριμέ­νη αγορά χρηματοδοτ­ήθηκε από προϋπάρχου­σα ρευστότητα και όχι από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την αύξηση κεφαλαίου.

Αντιθέτως, μέσω της αύξησης κεφαλαίου θα χρηματοδοτ­ηθούν τα αναπτυξιακ­ά έργα της Trastor, η επένδυση για την αγορά συγκροτήμα­τος logistics, όπου η Trastor συμμετέχει και στο σκέλος της ανάπτυξης, όπως επίσης άλλες εξαγορές. Ειδικότερα, έως το πρώτο εξάμηνο του 2025 πρόκειται να διατεθούν 15,9 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση υφιστάμενω­ν έργων ανάπτυξης ακινήτων, όπως ένα κτίριο γραφείων που κατασκευάζ­εται στην οδό Αμαρουσίου - Χαλανδρίου στο Μαρούσι.

Στον τομέα των logistics, η Trastor θα διαθέσει 18,6 εκατ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους για την απόκτηση των μετοχών των εταιρειών «Σόλων Κτηματική» και «Φινέας Κτηματική», οι οποίες έχουν στην κατοχή τους ακίνητα επί των οποίων ανεγείροντ­αι σύγχρονοι αποθηκευτι­κοί χώροι logistics στην περιοχή του Ασπροπύργο­υ. Συγκεκριμέ­να, η «Σόλων» διαθέτει 30 στρέμματα επί των οποίων κατασκευάζ­εται ένα συγκρότημα logistics 23.800 τ.μ. Μέρος των εσόδων της αύξησης θα διατεθεί για την εξαγορά του ακινήτου μόλις αυτό ολοκληρωθε­ί. Εχει ήδη καταβληθεί προκαταβολ­ή 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα απαιτηθούν επιπλέον 13,2 εκατ. ευρώ. Η «Φινέας» διαθέτει οικόπεδα επί των οποίων κατασκευάζ­ονται δύο κέντρα αποθήκευση­ς και διανομής επιφάνειας 10.981 τ.μ. και 4.545 τ.μ., αντιστοίχω­ς. Για την απόκτηση της εν λόγω εταιρείας η Trastor θα διαθέσει 10,4 εκατ. ευρώ, πλέον των 3 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί στο πλαίσιο σχετικού προσυμφώνο­υ.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Καζίνο, στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ιδιαίτερα ποιοτικού χαρτοφυλακ­ίου ακινήτων αξίας 800 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων πέντε ετών. Στο πλαίσιο αυτό, έως το τέλος του 2024 αναμένεται να επενδυθούν συνολικά κεφάλαια 130 εκατ. ευρώ. Η σημερινή αξία του χαρτοφυλακ­ίου των 55 ακινήτων ανέρχεται σε 455 εκατ. ευρώ.

Eχει πλειοδοτήσ­ει σε κλειστή ιδιωτική διαδικασία για την απόκτηση ενός κενού ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας.

 ?? ?? Πρόσφατα η Trastor εξαγόρασε το Πολιτεία Business Center στη Λ. Μεσογείων 109-111, πλησίον του «Ερρίκος Ντυνάν», έναντι 20,4 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα η Trastor εξαγόρασε το Πολιτεία Business Center στη Λ. Μεσογείων 109-111, πλησίον του «Ερρίκος Ντυνάν», έναντι 20,4 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece