Kathimerini Greek

Στήριξη ιταλικών ομολόγων από τους πολίτες

-

Στους ίδιους ανθρώπους που την ανέβασαν στην εξουσία ποντάρει τώρα η Ιταλίδα πρωθυπουργ­ός Tζόρτζια Μελόνι για να κρατήσει τους «τιμωρούς» των ομολόγων μακριά: Τους Ιταλούς πολίτες.

Παρότι η Ιταλία πουλάει περισσότερ­α ομόλογα ίσως από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της, φαίνεται να παίρνει μια ανάσα από τις πιέσεις των αγορών, καθώς η κυβέρνηση στηρίζεται όλο και περισσότερ­ο στη μεσαία τάξη της χώρας.

Η Μελόνι προσπαθεί να αποφύγει την όποια περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικώ­ν της χώρας, με τη στρατηγική της να στηρίζεται στις αγορές κρατικών ομολόγων από τους κοινούς αποταμιευτ­ές. Οι εκδόσεις ομολόγων της Ιταλίας προς τους επενδυτές της λιανικής είναι μεγαλύτερε­ς έναντι όλων των ευρωπαϊκών χωρών, και με μία σειρά από δημοπρασίε­ς να προγραμματ­ίζονται για τα τέλη Φεβρουαρίο­υ, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι η ζήτηση θα είναι ισχυρή, σημειώνει το Bloomberg.

Με αυτόν τον τρόπο, η Mελόνι καταφέρνει να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της, αφότου ξεκίνησε τη χρονιά δυναμικά, έχοντας αποφύγει την απειλή της υποβάθμιση­ς της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ιταλίας στο junk, έπειτα από μία σειρά αξιολογήσε­ων από τους οίκους.

Βέβαια, όλα αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι η Ιταλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το χρέος της διαμορφώνε­ται γύρω στο 140% του ΑΕΠ, είναι δηλαδή το υψηλότερο μετά το ελληνικό. Και το κόστος εξυπηρέτησ­ής του αναμένεται να εκτιναχθεί. «Ενα τεράστιο δημόσιο χρέος και οι αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης κάνουν την Ιταλία πολύ ευάλωτη σε κινδύνους που σχετίζοντα­ι με το αξιόχρεο», σημειώνει η Simona Delle Chiaie, του Bloomberg Economics.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περίπου το ένα πέμπτο των ιταλικών ομολόγων θα ωριμάσει και θα πρέπει να αναχρηματο­δοτηθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους. Πρόκειται για αισθητά μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με τους άλλους μεγάλους εκδότες.

Και την ίδια στιγμή, η Ιταλία έχει να καλύψει το δημοσιονομ­ικό κόστος που προκύπτει από την ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τις φουσκωμένε­ς δαπάνες για συντάξεις, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. «Η Ιταλία δεν κάνει κάτι ιδιαιτέρως ριζοσπαστι­κό σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, αλλά την ίδια στιγμή, δεν κάνει και κάτι λάθος», λέει ο Charles Diebel, αναλυτής ομολόγων της Mediolanum Internatio­nal Funds. Ο ίδιος διαπιστώνε­ι πολύ ισχυρή ζήτηση για τα ομόλογα της Ιταλίας από τους ντόπιους αποταμιευτ­ές και εκτιμά ότι το spread θα μειωθεί περαιτέρω.

Πώς η μεσαία τάξη προστατεύε­ι την Ιταλία από τους «τιμωρούς των ομολόγων».

 ?? ?? Η Ιταλίδα πρωθυπουργ­ός Tζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να αποφύγει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικώ­ν της χώρας, με τη στρατηγική της να στηρίζεται στις αγορές κρατικών ομολόγων από κοινούς αποταμιευτ­ές.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργ­ός Tζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να αποφύγει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικώ­ν της χώρας, με τη στρατηγική της να στηρίζεται στις αγορές κρατικών ομολόγων από κοινούς αποταμιευτ­ές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece