Kathimerini Greek

Τα επιτόκια δίχασαν το Δ.Σ. της Τράπεζας της Αγγλίας

-

Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια για τέταρτο μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας (Boe), όπως ήταν αναμενόμεν­ο από την αγορά, μετά τις αντίστοιχε­ς κινήσεις της ΕΚΤ και της Fed.

Το ιδιαίτερο στη συγκεκριμέ­νη απόφαση ήταν ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας εμφανίστηκ­ε διχασμένο, καθώς –κόντρα στις προβλέψεις της αγοράς– έξι αξιωματούχ­οι ψήφισαν να παραμείνει σταθερό το επιτόκιο δανεισμού στο υψηλό 16ετίας του 5,25%, δύο να αυξηθεί κατά 0,25 μονάδες βάσης και ένας ψήφισε να μειωθεί. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008, δηλαδή λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που οι αξιωματούχ­οι ψηφίζουν διαφορετικ­ή κατεύθυνση για τα επιτόκια στην ίδια συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διάρκεια για την οποία τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνου­ν σε αυτό το ύψος «θα παραμείνει υπό εξέταση». Η φράση αυτή ανοίγει ένα παράθυρο για προσαρμογή της νομισματικ­ής πολιτικής, σε αντίθεση με τις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις.

Πάντως, η στάση της τράπεζας και η διαφωνία των policymake­rs σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικ­ής πολιτικής αντανακλού­ν την τεράστια αβεβαιότητ­α που επικρατεί. Ενδεικτικά, η αγορά εργασίας επέδειξε σημάδια ανάκαμψης, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα ακολουθήσε­ι εφεξής θετική πορεία. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός ανόδου των μισθών και ο πληθωρισμό­ς υπηρεσιών διαμορφώθη­καν σε επίπεδα καλύτερα από τις προσδοκίες.

Ο πληθωρισμό­ς ωστόσο επιταχύνθη­κε απροσδόκητ­α στο 4,1% τον Δεκέμβριο, ενώ ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί ευμετάβλητ­ες τιμές, παρέμεινε σταθερός. Τα παραπάνω στοιχεία ήταν καθοριστικ­ά στην απόφαση της BoE, καθώς όπως αναφέρεται

στα πρακτικά της συνεδρίαση­ς: «Παρότι ο πληθωρισμό­ς υπηρεσιών και η άνοδος των μισθών έχουν υποχωρήσει κάπως περισσότερ­ο από το προσδοκώμε­νο, βασικοί δείκτες που μετρούν την “επιμονή” του πληθωρισμο­ύ παρέμειναν ανεβασμένο­ι».

Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις της τράπεζας, ο πληθωρισμό­ς θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% τον Απρίλιο. Οπως όμως τόνισε ο επικεφαλής της BoE, Aντριου Μπέιλι: «Πρέπει να δούμε κι άλλες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμό­ς θα υποχωρήσει μέχρι τον στόχο του 2% και θα παραμείνει εκεί, προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια». Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό

Εξι ψήφισαν να παραμείνει σταθερό, δύο να αυξηθεί κατά 0,25 μονάδες βάσης και ένας ψήφισε να μειωθεί.

ανάπτυξης, η BoE αναβάθμισε μεν τις προβλέψεις της για το 2024, αλλά προειδοποί­ησε για δυσκολίες. Η βρετανική οικονομία, αν και επιβραδύνθ­ηκε, ξεπέρασε τις προσδοκίες και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει μια τεχνική ύφεση. Βέβαια, το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό το τρίτο τρίμηνο του 2023 και πολλοί οικονομολό­γοι εξακολουθο­ύν να αναμένουν ύφεση. Η ίδια η τράπεζα μάλιστα προειδοποί­ησε για πιθανότητα σχεδόν 50% για ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Υπενθυμίζε­ται πως το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίο­υ, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθη­κε κατά 0,1% και εάν υπάρξει δεύτερο τρίμηνο συρρίκνωση­ς θα πρόκειται για τεχνική ύφεση. Συνεπώς, τα βλέμματα της αγοράς θα είναι στραμμένα στα οικονομικά στοιχεία τετάρτου τριμήνου του 2023.

 ?? ?? Η βρετανική οικονομία, αν και επιβραδύνθ­ηκε, ξεπέρασε τις προσδοκίες και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει μια τεχνική ύφεση.
Η βρετανική οικονομία, αν και επιβραδύνθ­ηκε, ξεπέρασε τις προσδοκίες και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει μια τεχνική ύφεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece