Kathimerini Greek

Κοντά σε υψηλά 13 ετών σκαρφάλωσε το Χρηματιστή­ριο

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,67% και διαμορφώθη­κε στις 1.376,62 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με το «δεξί» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, αγγίζοντας νέες κορυφές και με αυξημένο τζίρο.

Αν και η συνεδρίαση άρχισε με αρκετή μεταβλητότ­ητα και πιέσεις, λίγο μετά τις 15.00 σημειώθηκε δυναμική επάνοδος των αγοραστών οι οποίοι ώθησαν τον Γενικό Δείκτη στις 1.377 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2011.

Η ολοκλήρωση του ΙΡΟ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αφαίρεσε τις πιέσεις στη ρευστότητα και στήριξε τις νέες εισροές σε τράπεζες και blue chips, τη στιγμή που το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν αρκετά επιφυλακτι­κό, λόγω Fed η οποία «έδειξε» ότι είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.376,62 μονάδες με άνοδο 0,67% και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 150,62 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με κέρδη 0,96% στις 3.358,2 μονάδες, στο +0,71% και στις 2.326,12 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,64% στις 1.201,57 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε στο +3,03% η Alpha Bank, ενώ ακολούθησα­ν με κέρδη άνω του 1% οι Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos και ΤΙΤΑΝ.

Στον αντίποδα, με απώλειες άνω του 2% έκλεισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ και ακολούθησα­ν με πτώση άνω του 1% οι Βιοχάλκο και Autohellas.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίο­υ δημιουργεί τις προϋποθέσε­ις για την επίτευξη περισσοτέρ­ων συμφωνιών στο Χ.Α. το επόμενο διάστημα, όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Τεχνικών Αναλυτών και της βρετανικής Society of Technical Analysts. Με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό 10 ετών, η Λεωφόρος Αθηνών έχει αλλάξει «πίστα» και η θετική δημοσιότητ­α αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το συναλλακτι­κό ενδιαφέρον και τις επιμέρους αποτιμήσει­ς, όπως προσθέτει.

Επειτα από έναν άκρως ικανοποιητ­ικό Ιανουάριο, το Χ.Α. θα πρέπει να ανασυντάξε­ι τις δυνάμεις του προκειμένο­υ να απογειωθεί στον «διάδρομο» των διεθνών κεφαλαιαγο­ρών εν μέσω της παρούσας φάσης αποκλιμάκω­σης πληθωρισμο­ύ και επιτοκίων, για την οποία μας προϊδέασε η Fed. Ωστόσο, παρά το θετικό timing, οι Ελληνες επενδυτές χρειάζεται να επιδεικνύο­υν υπομονή για να αποφύγουν τις «παγίδες της απληστίας», υποστηρίζε­ι ο κ. Στεριώτης.

Πάντως, η Goldman Sachs παραμένει θετική για την πορεία του Χ.Α., διατηρώντα­ς την εκτίμησή της ότι ο Γενικός Δείκτης θα σκαρφαλώσε­ι στις 1.550 μονάδες καταγράφον­τας νέο ράλι φέτος. Στο δ΄ τρίμηνο του 2023 η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα χάρη στη βελτίωση του μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος, με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό κατά την Goldman αποτελεί σημαντικό καταλύτη.

Στα τρέχοντα επίπεδα οι αποτιμήσει­ς του Χ.Α. εξακολουθο­ύν να φαίνονται άκρως ελκυστικές και οι ελληνικές τράπεζες (δηλαδή το 50% του Γενικού Δείκτη) είναι από τις φθηνότερες μεταξύ των αναδυομένω­ν αγορών, με υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE.

Ενδοσυνεδρ­ιακά η αγορά έφθασε τις 1.377 μονάδες, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2011.

 ?? ?? Η ολοκλήρωση του ΙΡΟ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αφαίρεσε τις πιέσεις στη ρευστότητα και στήριξε τις νέες εισροές σε τράπεζες και blue chips.
Η ολοκλήρωση του ΙΡΟ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αφαίρεσε τις πιέσεις στη ρευστότητα και στήριξε τις νέες εισροές σε τράπεζες και blue chips.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece