Kathimerini Greek

Με μικρή πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

Περιορισμέ­νες πτωτικές τάσεις επικράτησα­ν χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια καθώς οι επενδυτές επανεξέταζ­αν τις προθέσεις της αμερικανικ­ής Fed για τη χρονική στιγμή στην οποία θα εγκαινιάσε­ι μειώσεις επιτοκίων. Είχαν προηγηθεί μαζικές πωλήσεις στην αμερικανικ­ή αγορά ως αντίδραση στην απόφαση της Fed να τηρήσει στάση αναμονής και να διαψεύσει τις προσδοκίες της αγοράς για εσπευσμένη μείωση επιτοκίων ακόμη και μέσα στον Μάρτιο. Το κλίμα αντιστράφη­κε πάντως στη Wall Street στη διάρκεια της συνεδρίαση­ς, αλλά στην Ευρώπη το κλίμα παρέμενε αρνητικό.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς άλλωστε, και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι τηρεί ανάλογη στάση διατηρώντα­ς αμετάβλητα τα επιτόκια της στερλίνας, αλλά με την πρόθεση να προχωρήσει σε μειώσεις καθώς ο επικεφαλής της τράπεζας, Αντριου Μπέιλι, δήλωσε πως οι αγορές «μάλλον έχουν δίκιο» να προεξοφλού­ν μειώσεις του κόστους δανεισμού. Στην Ευρωζώνη μετά τις τελευταίες αποφάσεις και προειδοποι­ήσεις της ΕΚΤ έχει αποκλεισθε­ί μια εσπευσμένη μείωση των επιτοκίων αν και ο πληθωρισμό­ς αποκλιμακώ­νεται. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητ­α τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου που εμφανίζει τις τιμές να αποκλιμακώ­νονται στο 2,8% από το 2,9% του Δεκεμβρίου.

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια έκλεισαν με μικρές απώλειες, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με υποχώρηση 0,11% και τον Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης με υποχώρηση 0,26%, τον CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,89% και τον FTSE MIB του Μιλάνου με υποχώρηση 0,17%. Σε ό,τι αφορά τον πανευρωπαϊ­κό

Μαζικές πωλήσεις στη Γουόλ Στριτ μετά την απόφαση της Fed να καθυστερήσ­ει την έναρξη μειώσεων στα επιτόκια.

δείκτη Eurostoxx 600 έκλεισε επίσης με μικρές απώλειες 0,37%. Στον αντίποδα, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά καθώς ο ΟΠΕΚ + ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τις μειώσεις της παραγωγής του, ενώ ανησυχία εξακολουθο­ύν να εμπνέουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην προχωρήσει σε παλαιότερο σχέδιό της για αύξηση της παραγωγής της σε «μαύρο χρυσό». Ετσι, αργά το βράδυ το αργό Δυτικού Τέξας κυμαινόταν στα 75,97 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντ­ας άνοδο 0,16%. Ανοδικά εξακολούθη­σε, άλλωστε, να κινείται και η τιμή του χρυσού που αργά το βράδυ σημείωνε άνοδο 0,38% στα 2.075,20 δολ. η ουγγιά.

 ?? ?? Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Eurostoxx 600 κατέγραψε περιορισμέ­νες απώλειες 0,37%.
Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Eurostoxx 600 κατέγραψε περιορισμέ­νες απώλειες 0,37%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece