Kathimerini Greek

Τετραήμερη εργασία με ολόκληρο μισθό σε 45 εταιρείες στη Γερμανία

Το πειραματικ­ό μοντέλο απασχόληση­ς θα εφαρμοστεί για μισό χρόνο

-

Λιγότερη δουλειά, ίδια χρήματα, μεγαλύτερη ευτυχία και ενίσχυση της παραγωγικό­τητας. Αυτό είναι εν ολίγοις το σκεπτικό πίσω από το πρόγραμμα τετραήμερη­ς εργασίας εβδομαδιαί­ως που ξεκίνησαν πιλοτικά από χθες δεκάδες εταιρείες στη Γερμανία. Ακούγεται αντιφατικό: Ενώ η Γερμανία, όπως πολλές άλλες χώρες, αγωνίζεται να βρει εξειδικευμ­ένους εργαζομένο­υς, δεκάδες επιχειρήσε­ις ξεκινούν ένα πείραμα που θα κάνει τους υπαλλήλους να εργάζονται μία ημέρα λιγότερο.

Τον Φεβρουάριο, 45 εταιρείες και οργανισμοί στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα καθιερώσου­ν την τετραήμερη εργασία για μισό χρόνο, με τους εργαζομένο­υς να λαμβάνουν ολόκληρο τον μισθό τους. Πίσω από την πρωτοβουλί­α βρίσκεται η εταιρεία συμβούλων Intraprenö­r σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπι­κό οργανισμό 4 Day Week Global (4DWG).

Οι υπέρμαχοι της πρωτοβουλί­ας υποστηρίζο­υν ότι θα αυξήσει την παραγωγικό­τητα των εργαζομένω­ν και, κατά συνέπεια, θα συμβάλει στην άμβλυνση της έλλειψης ειδικευμέν­ου εργατικού δυναμικού στη χώρα. Η Γερμανία έχει μακροχρόνι­α φήμη εργατικότη­τας και αποτελεσμα­τικότητας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η παραγωγικό­τητα στη χώρα έχει μειωθεί, όχι απαραιτήτω­ς επειδή οι εργαζόμενο­ι είναι «τεμπέληδες», αλλά γιατί το ενεργειακό κόστος μεταξύ άλλων έχει πλήξει πολλές επιχειρήσε­ις. Εάν μπορέσουν να διατηρήσου­ν την τρέχουσα παραγωγή τους με υπαλλήλους που εργάζονται λιγότερες ώρες, αυτό θα οδηγούσε φυσικά σε υψηλότερα επίπεδα παραγωγικό­τητας. Μπορούν όμως; «Ναι», απαντούν οι υπέρμαχοι της 4ήμερης εργασίας.

Οι εργαζόμενο­ι που εργάζονται τέσσερις αντί για πέντε ημέρες έχουν περισσότερ­α κίνητρα και, επομένως, είναι πιο παραγωγικο­ί, λένε. Αυτό το μοντέλο θα μπορούσε επίσης να προσελκύσε­ι περισσότερ­ους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό, συμβάλλοντ­ας στην άμβλυνση της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτο­υ Οικονομικώ­ν Ερευνών της Κολωνίας αποκάλυψε ότι η Γερμανία αντιμετωπί­ζει διαρκή έλλειψη εργαζομένω­ν υψηλού επιπέδου. Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 630.000 κενές θέσεις εργασίας στη χώρα, ιδιαίτερα στην πληροφορικ­ή, στις κατασκευές και στην πληροφορικ­ή.

Το πείραμα έχει ήδη δοκιμαστεί εκτός Γερμανίας. Από το 2019, η 4DWG εκτελεί πιλοτικά προγράμματ­α σε όλο τον κόσμο, από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική έως την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ. Περισσότερ­ες από 500 εταιρείες συμμετείχα­ν σε μια πιλοτική λειτουργία και τα πρώτα αποτελέσμα­τα φαίνεται να ευνοούν τη συρρικνωμέ­νη εβδομάδα εργασίας. Εξετάζοντα­ς ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχα­ν σχεδόν 3.000 εργαζόμενο­ι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ερευνητές από το Κέμπριτζ και τη Βοστώνη διαπίστωσα­ν ότι το 40% των συμμετεχόν­των αισθανόταν λιγότερο άγχος μετά το πείραμα και ότι ο αριθμός των παραιτήσεω­ν μειώθηκε κατά 57%. Οι ημέρες ασθενείας μειώθηκαν επίσης κατά τα δύο τρίτα. Πρόσφατα στοιχεία από τη γερμανική εταιρεία ασφάλισης υγείας DAK δείχνουν ότι οι εργαζόμενο­ι στη Γερμανία έπαιρναν κατά μέσον όρο 20 ημέρες αναρρωτική­ς άδειας πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι απουσίες που σχετίζοντα­ι με ασθένειες προκάλεσαν συνολική απώλεια πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς 26 δισ. ευρώ στη Γερμανία το 2023, σύμφωνα με τη γερμανική Ενωση Φαρμακευτι­κών Εταιρειών που βασίζονται στην έρευνα (VFA).

Στο πείραμα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ερευνητές παρατήρησα­ν επίσης μια μέση αύξηση εσόδων περίπου 1,4% σε 56 από τις 61 εταιρείες που συμμετείχα­ν. Η πλειοψηφία εξέφρασε την επιθυμία να διατηρηθεί η 4ήμερη εβδομάδα εργασίας πέρα από τη δοκιμαστικ­ή φάση. Μπορεί όμως όλο αυτό να λειτουργήσ­ει και στη Γερμανία; Ο ειδικός στην αγορά εργασίας Εντζο Βέμπερ δεν είναι τόσο σίγουρος. Σε ένα τέτοιο πείραμα θα μπορούσαν να λάβουν μέρος μόνο εταιρείες με αντικείμεν­ο κατάλληλο για 4ήμερη εβδομαδιαί­α εργασία, είπε στην DW. Τα αποτελέσμα­τα, επομένως, δεν μπορούν να ισχύσουν για την οικονομία συνολικά. Αλλοι σκεπτικιστ­ές επισημαίνο­υν την πρόκληση της μέτρησης της παραγωγικό­τητας. Ο οικονομολό­γος Μπερντ Φίτζενμπερ­γκ του γερμανικού Ινστιτούτο­υ Ερευνών για την Απασχόληση (IAB) λέει ότι μια εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερο κόστος για τις εταιρείες εάν «η κατανομή των ωρών εργασίας σε τέσσερις ημέρες δεν αντισταθμί­ζεται από κέρδη παραγωγικό­τητας».

Η τετραήμερη εργασία θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί σε τομείς όπως η νοσηλευτικ­ή, οι υπηρεσίες ασφαλείας ή οι μεταφορές, εξηγεί. Παρά τα αντεπιχειρ­ήματα, η 4ήμερη εβδομάδα εργασίας εξακολουθε­ί να είναι ελκυστική, ακόμη και για τους εδραιωμένο­υς «παίκτες». Η γερμανική συνδικαλισ­τική οργάνωση IG Metall υποστηρίζε­ι τη μείωση των ωρών εργασίας εδώ και αρκετό καιρό. Στη χαλυβουργί­α, για παράδειγμα, εργάζονται επί του παρόντος 35 ώρες την εβδομάδα.

Οι υπέρμαχοι του μέτρου υποστηρίζο­υν ότι θα αυξήσει την παραγωγικό­τητα των εργαζομένω­ν.

 ?? ?? Το πείραμα της 4ήμερης εργασίας έχει ήδη δοκιμαστεί εκτός Γερμανίας. Από το 2019, ο μη κερδοσκοπι­κός οργανισμός 4 Day Week Global (4DWG) εκτελεί πιλοτικά προγράμματ­α σε όλο τον κόσμο, από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική έως την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ. Πάνω από 500 εταιρείες συμμετείχα­ν σε μια πιλοτική λειτουργία και τα πρώτα αποτελέσμα­τα φαίνεται να ευνοούν τη συρρικνωμέ­νη εβδομάδα εργασίας.
Το πείραμα της 4ήμερης εργασίας έχει ήδη δοκιμαστεί εκτός Γερμανίας. Από το 2019, ο μη κερδοσκοπι­κός οργανισμός 4 Day Week Global (4DWG) εκτελεί πιλοτικά προγράμματ­α σε όλο τον κόσμο, από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική έως την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ. Πάνω από 500 εταιρείες συμμετείχα­ν σε μια πιλοτική λειτουργία και τα πρώτα αποτελέσμα­τα φαίνεται να ευνοούν τη συρρικνωμέ­νη εβδομάδα εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece