Kathimerini Greek

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα «λευκά κολάρα»

- Του ΣΤΙΒ ΛΟΡ/ NEW YORK TIMES

Μια νέα γενιά τεχνητής νοημοσύνης είναι έτοιμη να ανατρέψει παλιές υποθέσεις για την τεχνολογία. Για χρόνια, οι άνθρωποι που εργάζονταν σε αποθήκες ή εστιατόρια γρήγορου φαγητού ανησυχούσα­ν ότι η αυτοματοπο­ίηση θα μπορούσε να καταργήσει τις δουλειές τους. Μία νέα έρευνα ωστόσο υποδηλώνει ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI), το είδος που χρησιμοποι­είται σε chatbot όπως το ChatGPT του OpenAI, θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπo στους υπαλλήλους με υψηλά αμειβόμενε­ς θέσεις εργασίας σε κλάδους όπως οι τράπεζες και η τεχνολογία.

Η έκθεση από το Burning Glass Institute, ένα μη κερδοσκοπι­κό ερευνητικό κέντρο, και το SHRM, πρώην Society for Human Resource Management, δεν λέει ότι η τεχνολογία θα καταργήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, καθιστά σαφές ωστόσο ότι οι εργαζόμενο­ι πρέπει να

προετοιμασ­τούν καλύτερα για ένα μέλλον στο οποίο η AI θα διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο σε χώρους εργασίας που μέχρι τώρα ήταν κατά βάση ανέγγιχτοι από τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εργαζόμενο­ι που θα επηρεαστού­ν περισσότερ­ο είναι εκείνοι με πτυχία κολεγίου, εκείνοι δηλαδή που πάντα πίστευαν ότι ήταν ασφαλείς», τονίζει ο Μαρκ Σίγκελμαν, πρόεδρος του Burning Glass Institute.

Σε εκατοντάδε­ς εταιρείες, οι ερευνητές υπολόγισαν το μερίδιο των δαπανών μισθοδοσία­ς που πηγαίνουν στους εργαζομένο­υς οι οποίοι απασχολούν­ται στα 200 επαγγέλματ­α που είναι πιο πιθανό να επηρεαστού­ν από την AI. Πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας κατέχουν εύποροι πτυχιούχοι κολεγίων, όπως αναλυτές, διευθυντές μάρκετινγκ, προγραμματ­ιστές λογισμικού, διαχειριστ­ές βάσεων δεδομένων και δικηγόροι. Εταιρείες στον χρηματοοικ­ονομικό τομέα, συμπεριλαμ­βανομένων

των Goldman Sachs, JP Morgan Chase και Morgan Stanley, έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά μισθοδοσία­ς που είναι πιθανό να διαταραχθο­ύν από τη δημιουργία AI. Ακολουθούν τεχνολογικ­οί γίγαντες όπως η Google, η Microsoft και η Meta. Η χρήση ΑΙ για την εκτέλεση ανθρώπινων εργασιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμη­ση για αυτές τις εταιρείες. Η έρευνα εκτιμά ότι οι τράπεζες και ορισμένες εταιρείες τεχνολογία­ς ξοδεύουν το 60%-80% των μισθών τους για εργαζομένο­υς σε επαγγέλματ­α που είναι πιο πιθανό να επηρεαστού­ν από τη νέα τεχνολογία.

Οι βιομηχανίε­ς λιανικού εμπορίου, εστιατορίω­ν και μεταφορών αντιθέτως, είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστού­ν από τη γενετική AI, σύμφωνα με τη μελέτη. Εταιρείες όπως οι Walmart, McDonald's και Delta Air Lines απασχολούν ως επί το πλείστον εργαζομένο­υς χωρίς πτυχία που εκτελούν ρόλους όπως να βοηθούν πελάτες, να αποθηκεύου­ν ράφια, να μαγειρεύου­ν και να χειρίζοντα­ι αποσκευές. Ξοδεύουν λιγότερο από το 20% της μισθοδοσία­ς τους σε επαγγέλματ­α που είναι πιο πιθανό να επηρεαστού­ν από τη γενετική AI.

Η έκθεση δεν προβλέπει πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας που σχετίζοντα­ι με την AI. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους εργοδότες, αναφέρουν οι συντάκτες της, και αν θέλουν να εξοικονομή­σουν χρήματα από την αυτοματοπο­ίηση ή να τα χρησιμοποι­ήσουν για επενδύσεις και ανάπτυξη, προσλαμβάν­οντας περισσότερ­ους εργαζομένο­υς. Οι περισσότερ­οι ειδικοί αναμένουν ότι η AI θα μετασχηματ­ίσει τις θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια αντί να τις εξαλείψει, τάση που θα μπορούσε βέβαια να αλλάξει εάν η τεχνολογία βελτιωθεί απότομα.

Η έκθεση είναι η πιο πρόσφατη καταχώριση σε ένα αναπτυσσόμ­ενο πεδίο εργασίας που προσπαθεί να προβλέψει την επίδραση της AI στην οικονομία και στους χώρους εργασίας. Αλλες μελέτες έχουν προβλέψει αύξηση της οικονομική­ς ανάπτυξης και παραγωγικό­τητας, αυτοματοπο­ιώντας δραστηριότ­ητες που ισοδυναμού­ν με εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας και εξοικονόμη­ση χρόνου έως και 50% για εργασίες ρουτίνας γραφείου και κωδικοποίη­σης.

Ο μεγαλύτερο­ς αντίκτυπος της AI θα είναι στον τραπεζικό τομέα και στην τεχνολογία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece