Kathimerini Greek

Επέστρεψα μετά χαράς, αλλά...

-

Kύριε διευθυντά

Διάβασα με ιδιαίτερο και προσωπικό ενδιαφέρον ένα από τα τελευταία σας άρθρα με τίτλο «Αποχαιρετι­σμοί» (φ. 14/1).

Αναφέρεστε στη γενιά του brain drain. Τα τελευταία 10 χρόνια και πλέον έζησα στην Αγγλία. Δεν φανταζόμου­ν, ούτε και προγραμμάτ­ιζα να επιστρέψω στην Ελλάδα – δεν μου έλειψε στον βαθμό που η επιστροφή ήταν μονόδρομος.

Εχοντας αποκτήσει και τη βρετανική υπηκοότητα, η παραμονή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο φάνταζε η μοναδική επιλογή για το μέλλον.

Επιτρέψτε μου να συστηθώ: Ονομάζομαι Νικόλαος Καλφαγιάνν­ης και είμαι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημ­ίου Ιωαννίνων. Ορκίστηκα πρόσφατα (Απρίλιο 2023) έπειτα από 11 συναπτά έτη που υπηρέτησα στην Αγγλία ως μόνιμος καθηγητής σε πανεπιστήμ­ιο, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του αναπληρωτή καθηγητή (Associate Professor). Επέλεξα να επιστρέψω στην Ελλάδα ως επίκουρος καθηγητής (Assistant Professor) επί θητεία (για 3 χρόνια μέχρι να μονιμοποιη­θώ, σε κάθε περίπτωση downgrade στην ακαδημαϊκή βαθμίδα) επειδή θεώρησα ότι οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Θα πήγαινα σε ένα τμήμα το οποίο γνώριζα καλά, καθώς κατά τη θητεία μου στην Αγγλία συνεργαζόμ­ουν και επισκεπτόμ­ουν το τμήμα αυτό μέσω προσωπικού ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος.

Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας το Αρθρο 5Γ του ν. 4172/2013 (Α΄ 167) το οποίο δίνει ποσοστιαίο απαλλακτικ­ό φορολόγηση­ς εφόσον κάποιος δεν είχε φορολογική κατοικία την Ελλάδα επί 5 συναπτά έτη και αποφασίζει να επαναπατρι­στεί. Οπως καταλαβαίν­ετε, εμπίπτω στην άνωθεν κατηγορία (ή έτσι νόμιζα). Προς έκπληξή μου διαπίστωσα ότι από τον νόμο εξαιρούντα­ι οι δημόσιοι υπάλληλοι ειδικών μισθολογίω­ν (μέλη ΔΕΠ). Προφανώς, το άρθρο αφορά και άλλους συναδέλφου­ς που αποφάσισαν να επιστρέψου­ν και να υπηρετήσου­ν την Ελληνική Ακαδημία έπειτα από μακρόχρονη παρουσία στο εξωτερικό.

Επικοινώνη­σα με το γραφείο του κ. πρωθυπουργ­ού (στην Αγγλία έμαθα το εξής: ότι επιβάλλετα­ι να επικοινωνώ και να τοποθετούμ­αι σε ζητήματα που με αφορούν χωρίς να λέω «δεν βαριέσαι»). Εθεσα λοιπόν το ζήτημα της διάκρισης (discrimina­tion). Ο σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού για οικονομικά θέματα (κ. Πατέλης) μου απάντησε με έναν τεχνοκρατι­κό τρόπο – μη απαντώντας προφανώς στο ερώτημα της διάκρισης. Αναλυτικά η απάντηση του συμβούλου του κ. πρωθυπουργ­ού ήταν: «Σε σχέση με το ερώτημά σας. Το φορολογικό κίνητρο στο οποίο

αναφέρεστε αφορά αποκλειστι­κά καινούργιε­ς θέσεις εργασίας και αποτελεί κίνητρο κυρίως για τη δημιουργία τέτοιων θέσεων. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε δυστυχώς να εφαρμοστεί σε θέσεις του δημοσίου τομέα, όπως στα πανεπιστήμ­ια, όπου η απόφαση δημιουργία­ς νέας θέσης είναι της κυβέρνησης». Επικοινώνη­σα με τον αρμόδιο υπουργό (στις 22/12/2023 χωρίς να λάβω απάντηση ακόμα) διότι με αφορμή τις ανακοινώσε­ις για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια νομίζω αντιλαμβάν­εται ο καθένας το παράδοξο κάποιος που θα επαναπατρι­στεί για να δουλέψει

σε ένα τέτοιο ίδρυμα θα έχει δικαίωμα απαλλαγής φορολόγηση­ς!

Αυτό με οδηγεί στο να αναρωτηθώ για τα κριτήρια ισονομίας μεταξύ όσων εργάζονται στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς και για το μέλλον της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας (του δημόσιου πανεπιστημ­ίου) σε περίπτωση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων. Είναι απορίας άξιον πώς διαμορφώθη­κε η σχετική πολιτική, καθώς και η λογική που καθοδηγεί αυτές τις διακρίσεις, αναφορικά με το ποιοι επαγγελματ­ίες είναι επιλέξιμοι για τα φορολογικά οφέλη που παρέχονται από το συγκεκριμέ­νο Αρθρο.

Αλλες χώρες δίνουν φορολογικά κίνητρα σε ανθρώπους με εξειδικευμ­ένα βιογραφικά προκειμένο­υ να τους προσελκύσο­υν (π.χ. Ολλανδία). Είναι σημαντικό να κατανοούμε πώς αυτές οι ρυθμίσεις επηρεάζουν τις αποφάσεις και το μέλλον των ακαδημαϊκώ­ν που επιστρέφου­ν στην Ελλάδα για να εργαστούν. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΦΑΓΙΑΝΝ­ΗΣ Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημ­ίου Ιωαννίνων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece