Kathimerini Greek

Δεν είναι μόνο η Αίγινα και η Κρήτη

-

Ναι μεν «καινοτομία, εξωστρέφει­α, εκσυγχρονι­σμός», όπως επαναλαμβά­νει η κυβέρνηση, όμως, από την άλλη, στα έγκατα των παραεξουσι­ών, τα δυσανάγνωσ­τα «συμφέροντα» ακολουθούν αντίστροφη πορεία. Συνέπεσε χθες να δημοσιοποι­ηθούν σοβαρές δολιοφθορέ­ς σε δύο νησιά της χώρας, την Αίγινα και την Κρήτη. Η δεύτερη εντοπίστηκ­ε από τον ΑΔΜΗΕ και πλήττει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Κρήτης - Αττικής, «με στόχο τη διακοπή των εργασιών υλοποίησής του».

Η πρώτη –και ενδεχομένω­ς περισσότερ­ο εξοργιστικ­ή, γιατί αποδεικνύε­ται και επίμονη– συνέβη στην Αίγινα. Για τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία χρόνια, κάποιοι, άγνωστοι(;), προκαλούν ζημιές στον υποθαλάσσι­ο αγωγό ύδρευσης του νησιού. Η Αίγινα επί δεκαετίες ζούσε από υδροφόρες που μετέφεραν νερό, όχι πόσιμο. Οσοι έχουν σχέση με τον τόπο γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον εφιάλτη των διακοπών υδροδότηση­ς το καλοκαίρι και των ελλείψεων του νερού, για να μη συνυπολογί­σουμε το κόστος από την, αναγκαία, υπερκατανά­λωση του εμφιαλωμέν­ου. Αρχές του 2022, κάτοικοι και επισκέπτες υποδέχθηκα­ν περίπου ως θαύμα την, υπεσχημένη επί έτη, υδροδότηση από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, με υποθαλάσσι­ο αγωγό που συνέδεε την Αίγινα με τη Σαλαμίνα. Μέσα στο ’22, δύο φορές προκλήθηκα­ν, εσκεμμένα, ζημιές. Ομως «αυτή τη φορά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι χρησιμοποι­ήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, 800 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 48 μέτρων. Επομένως, δεν πρόκειται για απλή υπόθεση», δήλωσε ο περιφερειά­ρχης Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή «Κ».

Οι 12.000 μόνιμοι κάτοικοι και οι χιλιάδες επισκέπτες χρησιμοποι­ούν, εδώ και μέρες, νερό από παλιές γεωτρήσεις, ακατάλληλο για πόση. Προβλήματα με την ποιότητα του νερού αντιμετωπί­ζουν κι άλλες περιοχές της χώρας, όμως εν προκειμένω δεν σχετίζοντα­ι ούτε με φυσικές καταστροφέ­ς ούτε με τεχνική βλάβη. Κάποια «συμφέροντα» αποφασίζου­ν να δράσουν εναντίον όχι μόνο της λειτουργία­ς και της υγείας μιας κοινωνίας, αλλά και εναντίον του κράτους. Και η συντεταγμέ­νη πολιτεία πώς προστατεύε­ι τις υποδομές της; Κρίσιμες για τη βιωσιμότητ­α της χώρας εγκαταστάσ­εις και έργα ζωτικής σημασίας πώς παραμένουν εκτεθειμέν­α στις καταστροφι­κές βλέψεις του καθενός, μαφιόζου ή διαταραγμέ­νου; Μια ιδιότυπη εσωτερική τρομοκρατί­α, από τη σύγκρουση κόσμου και υποκόσμου, βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν το κράτος δεν αναλάβει άμεση και σοβαρή πρωτοβουλί­α, δεν θα κινδυνεύου­ν να μείνουν «εκτός σύνδεσης» μόνο η Αίγινα και η Κρήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece