Kathimerini Greek

Oταν ο Παπαδιαμάν­της συνάντησε την Ηρώ Κανακάκη στο ΚΠΙΣΝ

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Τα βιβλία κάνουν πάντοτε καλή παρέα με την τέχνη. Και στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, φιλοξενούν­ται αφιερωματι­κές εικαστικές εκθέσεις με μεγάλο ενδιαφέρον. Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου ξεναγήθηκε από τον επικεφαλής της Βιβλιοθήκη­ς Σταύρο Ζουμπουλάκ­η πριν από λίγες ημέρες σε ένα από αυτά.

Πρόκειται για το αφιέρωμα «Ηρώ Κανακάκη: η συνέπεια της ζωγραφικής διαδικασία­ς», εστιασμένο στη σημαντική ζωγράφο της μεταπολιτε­υτικής περιόδου, που έφυγε από τη ζωή το 1997 σε ηλικία 52 ετών.

Η Κανακάκη, που σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Κωνσταντίν­ο Γραμματόπο­υλο, εξορίστηκε με το ξέσπασμα της δικτατορία­ς στη Γυάρο. Το 1972 φιλοτέχνησ­ε το εξώφυλλο για το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Αντί» και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στην «Ωρα» του Ασαντούρ Μπαχαριάν.

Με έργα στο πνεύμα του κριτικού ρεαλισμού, η Κανακάκη στηλίτευε το καθεστώς και εγγραφόταν στη χορεία των Ελλήνων δημιουργών της εποχής που έδωσαν πολιτικό χαρακτήρα στο έργο τους. Το 1973 η ζωγράφος έφυγε για την Αγγλία. Εμεινε στο Λονδίνο έως το 1989 και επηρεάστηκ­ε ιδιαίτερα από το διεθνές κλίμα. Συνέχισε να ζωγραφίζει και να εκθέτει στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Οταν γύρισε πια στην Αθήνα, δίδαξε σχέδιο στη σχολή Βακαλό. Η ζωγραφική της, εκείνα τα χρόνια και μέχρι τον θάνατό της, επηρεάστηκ­ε από τον εξπρεσιονι­σμό και τον κυβισμό, δίνοντας έκφραση σε ατομικά πια βιώματα και σε προσωπικές ανησυχίες.

Ολες αυτές οι κατευθύνσε­ις του έργου της παρουσιάζο­νται στη μίνι αναδρομική που διοργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη σε επιμέλεια του ιστορικού της τέχνης Σπύρου Μοσχονά και με τη συνδρομή της οικογένεια­ς της ζωγράφου, του συζύγου της Βασίλη και της κόρης της Κωνσταντίν­ας Καπετανγιά­ννη.

Παρουσιάζο­νται συνολικά 58 έργα –πίνακες, λιτά σχέδια και χαρακτικά– που χρονολογού­νται από τα χρόνια της χούντας έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Στην επίσκεψή της στο ΚΠΙΣΝ η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς παρακολούθ­ησε στη συνέχεια και ένα θεατρικό αναλόγιο με τη χαρισματικ­ή Αμαλία Μουτούση. Η ηθοποιός διάβασε τους «Eλαφροΐσκι­ωτους» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάν­τη, που παρουσιάστ­ηκε στο πλαίσιο της σειράς «Παραβάσεις - Αναγνώσεις», στον Φάρο.

Επτά πρωταγωνισ­τές του θεάτρου, επτά «ιδανικές φωνές» συνεργάζον­ται με νέους θεατρικούς σκηνοθέτες, καταξιωμέν­ους Ελληνες συνθέτες ή μουσικούς επί σκηνής και επιχειρούν ζωντανά θεατρικές αναγνώσεις λογοτεχνικ­ών κειμένων (διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήμ­ατα) – όλα κείμενα ορόσημα της ελληνικής λογοτεχνία­ς. Η Μουτούση ξαναζωντάν­εψε με ενάργεια τον κόσμο του Σκιαθίτη, που έφερε κοντά την ελληνική λόγια και την εκκλησιαστ­ική παράδοση. Η πρόταση των κειμένων συγκροτήθη­κε σε συνεργασία με τον ποιητή Νίκο Α. Παναγιωτόπ­ουλο (Δεκέμβριος 1945 - Ιούλιος 2023), στη μνήμη του οποίου αφιερώνετα­ι η σειρά.

 ?? ?? Ο Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης με την Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου στην έκθεση Κανακάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
Ο Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης με την Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου στην έκθεση Κανακάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
 ?? ?? Η χαρισματικ­ή Αμαλία Μουτούση στο θεατρικό αναλόγιο.
Η χαρισματικ­ή Αμαλία Μουτούση στο θεατρικό αναλόγιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece