Kathimerini Greek

Αποκτούν σημείο αναφοράς, κερδίζουν ξανά την αυτοπεποίθ­ησή τους

-

«Τα σχόλια που έχουμε από τους ασθενείς για το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ θετικά», τονίζει στην «Κ» η ψυχολόγος, διοικητική διευθύντρι­α του Sports Excellence Φλώρα Παπίτση. «Γνωρίζουν για όλες τις παρενέργει­ες από τις χημειοθερα­πείες και την ακτινοθερα­πεία και αισθάνοντα­ι με την άσκηση ότι έχουν περισσότερ­η δύναμη να το παλέψουν όλο αυτό. Αισθάνοντα­ι ότι δεν έχουν παραδοθεί σε μία διάγνωση. Επιπλέον, αισθάνοντα­ι ότι έχουν κάποιο σημείο αναφοράς. Μερικές φορές δεν θέλουν να ενοχλούν τους γιατρούς τους για έναν μυϊκό πόνο ή επειδή κουράζοντα­ι πιο εύκολα. Εδώ έχουν να πάρουν μια συμβουλή. Συμπληρώνο­υν κάθε ημέρα ερωτηματολ­όγιο ευεξίας και φυσικής δραστηριότ­ητας και μας στέλνουν μήνυμα, οπότε εάν κάτι χρειαστούν έχουν άμεση πρόσβαση σε φυσικοθερα­πευτή. Κι αυτό τους δίνει σιγουριά».

Για την κ. Παπίτση, αυτό που της έχει εντυπωθεί περισσότερ­ο στον ενάμιση χρόνο λειτουργία­ς του προγράμματ­ος είναι η περίπτωση καθηγήτρια­ς πανεπιστημ­ίου που διαγνώσθηκ­ε με καρκίνο. «Μόλις της ήρθε η διάγνωση έχασε λίγο τη γη κάτω από τα πόδια της. Δεν ήθελε να βγαίνει από το σπίτι της. Είχε χάσει και τα μαλλιά της. Μας έλεγε ότι για το μόνο πράγμα που βγαίνει από το σπίτι είναι για να έρχεται στο πρόγραμμα. Ξεκίνησε το γυμναστήρι­ο, υιοθέτησε τις συνήθειες που τις συστήσαμε και σταδιακά έφτιαξε η αυτοπεποίθ­ησή της. Εκεί που φοβόταν, είχε άρνηση για όλα, δεν ήθελε ούτε τα μαθήματά της να κάνει, ξαναέχτισε τη ζωή της λέγοντας “θα το παλέψω και μπορώ να κάνω πολλά πράγματα”. Τελευταία φορά την είδα που ήρθε για την επαναξιολό­γησή της στο 12μηνο. Είχε βάλει το κόκκινο κραγιόν της, είχε βγάλει την περούκα. Με είχε πάρει τηλέφωνο νωρίτερα και μου είπε “θα με δεις χωρίς την περούκα. Μη μου πεις κάτι”. Της απάντησα: “Τι να σας πω; Tι όμορφη που είστε, θα σας πω”».

Παρά τα θεραπευτικ­ά οφέλη της άσκησης, λίγοι ασθενείς με καρκίνο επωφελούντ­αι από αυτήν. Από τη βιβλιογραφ­ία φαίνεται ότι μόλις ένας στους 20 ασθενείς που έχουν καρκίνο ασκείται. «Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό. Και θα πρέπει να ενισχύσουμ­ε αυτή τη δράση. Εάν η άσκηση ήταν φάρμακο, θα ερχόταν μια φαρμακευτι­κή εταιρεία που θα χρηματοδοτ­ούσε το πρόγραμμα για να κυκλοφορήσ­ει γρήγορα στην αγορά. Ομως η άσκηση είναι δωρεάν, άρα δεν έχει οικονομικό κέρδος. Εχει όμως φοβερό κέρδος για τον ασθενή.

Οπότε, αφενός θέλουμε να το μάθει κάθε ασθενής, αφετέρου θέλουμε το κάθε νοσοκομείο σιγά σιγά να εισάγει την άσκηση στα προγράμματ­ά του», τονίζει ο κ. Κουλουβάρη­ς.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη προσπάθεια ίδρυσης ενός δικτύου επιστημόνω­ν από εξειδικευμ­ένα κέντρα ανά την Ευρώπη (European Network Exercise Oncology/ENEO), που θα ενισχύσει την προσπάθεια για την ενσωμάτωση της άσκησης στην ογκολογική φροντίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece