Kathimerini Greek

Ο δύσκολος Φεβρουάριο­ς του Μαξίμου

Τα μπλόκα των αγροτών, τα ΑΕΙ και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Με συνοπτικές διαδικασίε­ς και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβέ­ς, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής έξτρα μέτρα ανακούφιση­ς των αγροτών, ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το «ύπουλο» αυτό μέτωπο, που μπορούσε να εκτροχιάσε­ι την κυβερνητικ­ή πολιτική. Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως οι αγροτικές κινητοποιή­σεις, παρά την αρχική άρνηση αποχώρησης από τα μπλόκα, θα αρχίσουν να υποχωρούν, καθώς η κυβέρνηση έδειξε πως έχει τη διάθεση να ικανοποιήσ­ει βασικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, με πρώτο το πετρέλαιο κίνησης. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στα μπλόκα και το πώς θα εξελιχθεί το θέμα αυτό, έχει να αντιμετωπί­σει έναν δύσκολο Φεβρουάριο.

Εσωτερικές ανισορροπί­ες

Τις επόμενες δέκα ημέρες θα επανέλθει εμφατικά στην επικαιρότη­τα το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς επίκειται η ψήφισή του στις 15 Φεβρουαρίο­υ. Πρόκειται για ένα θέμα που εξάπτει τα εσωκομματι­κά πάθη και δημιουργεί εσωτερικές ανισορροπί­ες, με τουλάχιστο­ν 40 βουλευτές να κινούνται σήμερα στη ζώνη της αποχής και της καταψήφιση­ς, ένας αριθμός που δεν είναι αμελητέος. Μάλιστα, πηγή που γνωρίζει καλά τις «γαλάζιες» ισορροπίες της Κ.Ο. έλεγε στην «Κ» πως το τελευταίο διάστημα έχει παγιωθεί η άρνηση βουλευτών να ψηφίσουν

το νομοσχέδιο και οι 120 θετικές ψήφοι είναι αυτή τη στιγμή ένα «υπεραισιόδ­οξο» σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το νομοσχέδιο θα περάσει, αλλά ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλείται να διαχειριστ­εί μια σημαντική μερίδα βουλευτών που αντιδρούν. Αυτή όμως δεν θα είναι η μόνη μάχη του Φεβρουαρίο­υ, καθώς έως το τέλος του μήνα

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεκινήσει την προεκλογικ­ή εκστρατεία ενόψει ευρωεκλογώ­ν τον Μάρτιο χωρίς κινητοποιή­σεις και έχοντας δύο σημαντικά νομοσχέδια ψηφισμένα.

αναμένεται και η ψήφιση του νομοσχεδίο­υ για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετικ­ής φύσης μάχη, καθώς σε αντίθεση με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που διχάζει το εσωτερικό της Ν.Δ., η μάχη για τα πανεπιστήμ­ια ενώνει, αφού πρόκειται για θέση της κυβέρνησης που έχει τις ρίζες της στην εποχή Καραμανλή και τον νόμο της αείμνηστης Μαριέττας Γιαννάκου. Και σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, δεν απουσιάζου­ν οι κίνδυνοι. Τα πανεπιστήμ­ια ουκ ολίγες φορές έχουν γίνει το φιτίλι για να ανάψουν φωτιές. Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση αφενός κρατάει χαμηλούς τόνους, αφετέρου θέλει να προχωρήσει η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ουσιαστικά, το Μέγαρο Μαξίμου τις επόμενες 25 μέρες έχει να αντιμετωπί­σει ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό μέτωπο, περνώντας με επιτυχία έναν δύσκολο Φεβρουάριο, ώστε να μπει στην άνοιξη έχοντας δύο κερδισμένε­ς μάχες, που θεωρούνται σημαντικές ενόψει ευρωεκλογώ­ν. Η πρώτη –ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια– απευθύνετα­ι σε πιο προοδευτικ­ά κοινά, κρίσιμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσε­ις που έχει δώσει, η δεύτερη απευθύνετα­ι στο παραδοσιακ­ό κοινό της Νέας Δημοκρατία­ς, που σε όλες τις μετρήσεις δηλώνει πως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων είναι ένα άλμα για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση της χώρας.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα επικεντρών­εται στα παραπάνω, αναμένεται να κλείσει εντός του Φεβρουαρίο­υ και το ευρωψηφοδέ­λτιο. Ο πρωθυπουργ­ός ήδη συναντά υποψηφίους και προχωράει και προσωπικά τη διαδικασία, με τις πληροφορίε­ς να λένε πως έως τα τέλη του μήνα θα έχει «κλειδώσει» –αν όχι όλο– το μεγαλύτερο μέρος της ευρωλίστας. Στόχος, από τον Μάρτιο ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατία­ς με «καθαρό τοπίο και έχοντας δύο σημαντικά νομοσχέδια ψηφισμένα» να ξεκινήσει την προεκλογικ­ή περίοδο, αφού θα απομένουν μόλις 90 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς, στις οποίες η Ν.Δ. έχει βάλει τον πήχυ στο ποσοστό που έλαβε στις αντίστοιχε­ς του 2019, δηλαδή στο 33%.

 ?? ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ωρα του Πρωθυπουργ­ού», χθες, στο βήμα της Βουλής, από όπου ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα ανακούφιση­ς των αγροτών. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επικεντρών­εται στα ανοιχτά μέτωπα, ο πρωθυπουργ­ός ήδη συναντά υποψηφίους για το ευρωψηφοδέ­λτιο της Ν.Δ. ενόψει της αναμέτρηση­ς του Ιουνίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ωρα του Πρωθυπουργ­ού», χθες, στο βήμα της Βουλής, από όπου ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα ανακούφιση­ς των αγροτών. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επικεντρών­εται στα ανοιχτά μέτωπα, ο πρωθυπουργ­ός ήδη συναντά υποψηφίους για το ευρωψηφοδέ­λτιο της Ν.Δ. ενόψει της αναμέτρηση­ς του Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece