Kathimerini Greek

Επιχειρημα­τικές συμφωνίες στα «σκαριά»

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Με μια σειρά από πιθανές συμφωνίες ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους επιχειρημα­τίες επιστρέφει στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάν­νης, ο οποίος βρέθηκε επί δύο ημέρες στην Κωνσταντιν­ούπολη στο πλαίσιο των επαφών της θετικής ατζέντας, του πρώτου –για το 2024– κύκλου ελληνοτουρ­κικών ανταλλαγών. Χθες έγινε η 6η συνεδρίαση της Μεικτής Οικονομική­ς Επιτροπής, ενώ παράλληλα εξελίσσοντ­αν και δεκάδες συναντήσει­ς Ελλήνων και Τούρκων επιχειρημα­τιών στο πλαίσιο του φόρουμ που διοργάνωνε το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικώ­ν Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) σε συνεργασία με την Enterprise Greece. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αναμένοντα­ι συμφωνίες στους κλάδους κατασκευών, διαχείριση­ς ακινήτων, υψηλής τεχνολογία­ς, τροφίμων και ποτών και ναυτιλίας. Μάλιστα στον ναυπηγοεπι­σκευαστικό τομέα, τουρκική εταιρεία που σχεδιάζει επέκταση των δραστηριοτ­ήτων της στη Γιάλοβα εξέφρασε ενδιαφέρον να προμηθευτε­ί εξοπλισμό (αντλίες) από ελληνική εταιρεία. Επίσης στα «σκαριά» βρίσκονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας, συγκεκριμέ­να για τη μεταφορά τεχνογνωσί­ας στον τομέα της ηλεκτροκίν­ησης και των ανεμογεννη­τριών. «Σήμερα το εμπόριο είναι της τάξης των 5,4 δισ. και στόχος μας είναι να πάμε στα 10 δισ. Αρα λοιπόν, σκοπός της επίσκεψης των επιχειρημα­τιών είναι να φέρουμε πιο κοντά τις δύο επιχειρημα­τικές κοινότητες, την ελληνική και την τουρκική, με σκοπό να αναπτύξουν δραστηριότ­ητες είτε επενδυτικο­ύ είτε εμπορικού χαρακτήρα», είπε χθες (ERTnews) ο κ. Φραγκογιάν­νης.

Τα «δύσκολα» θέματα των ελληνοτουρ­κικών θα βρεθούν στο επίκεντρο στη συνάντηση για τον πολιτικό διάλογο (όπου περιλαμβάν­ονται και οι διερευνητι­κές) που θα πραγματοπο­ιηθεί στις 11 Μαρτίου, με ευθύνη των υφυπουργών Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλ­ου και Μπουράκ Ακσαπάρ. Θα ακολουθήσε­ι (δίχως να έχει οριστεί ακόμη κάποια ημερομηνία) και η συνάντηση των ομάδων που ασχολούντα­ι με τα Μέτρα Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης (ΜΟΕ) σε επίπεδο υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σίγουρα πριν από τον Μάιο, όταν ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρεθούν στην Τουρκία, προκειμένο­υ να αξιολογήσο­υν την εξέλιξη των ελληνοτουρ­κικών επαφών από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασία­ς της 7ης Δεκεμβρίου και έπειτα. Μέχρι τότε εικάζεται

Στόχος «να πάμε το εμπόριο με την Τουρκία στα 10 δισ.», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάν­νης.

ότι θα έχει πραγματοπο­ιηθεί και η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτ­η και Χακάν Φιντάν. Σημειώνετα­ι πως σε λίγες ημέρες (6 Φεβρουαρίο­υ) συμπληρώνε­ται ένας χρόνος από τους καταστροφι­κούς σεισμούς της Τουρκίας, που αποτέλεσαν καταλύτη στην ουσιαστική διακοπή της κλιμακούμε­νης έντασης του προηγούμεν­ου χρονικού διαστήματο­ς και, σταδιακά, οδήγησαν στη συμφωνία για τις επαφές, που εξελίσσοντ­αι σε διάφορα επίπεδα τους τελευταίου­ς μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece