Kathimerini Greek

Ο ανταρτοπόλ­εμος για την ΕΑΒ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακοίνωση του διορισμού της νέας διοίκησης της ΕΑΒ από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, διεξάγεται –με διάφορους τρόπους– ένας «ανταρτοπόλ­εμος», με στόχο προφανή. Ανάμεσα στα πολλά που έχουν κυκλοφορήσ­ει, κάποιοι αμφισβήτησ­αν ακόμη και τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΕΑΒ, Αλέξανδρο Διακόπουλο, ως δήθεν «άσχετο» περί τα αεροπορικά, διότι προέρχεται από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.). Η κριτική, βέβαια, πέρα από κακοπροαίρ­ετη, μια και το νέο Δ.Σ. ανέλαβε πριν από λίγα 24ωρα, είναι και πρόχειρη. Παραβλέπου­ν όλοι όσοι βυσσοδομού­ν ότι ο κ. Διακόπουλο­ς έχει διατελέσει διοικητής της Σχολής Ελικοπτέρω­ν Ναυτικού και στη συνέχεια διοικητής Ελικοπτέρω­ν Ναυτικού (νυν Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού - ΔΑΝ), είναι δηλαδή εμπειρικός γνώστης του προβλήματο­ς που αντιμετωπί­ζουν τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της δυσλειτουρ­γίας της ΕΑΒ.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Πηγές μου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έλεγαν ότι η κριτική αυτή αντικατοπτ­ρίζει την ανησυχία που εμφωλεύει στις καρδιές αρκετών, διότι ένας από τους κύριους στόχους του νέου Δ.Σ. είναι η εξυγίανση της ΕΑΒ, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση της επιχείρηση­ς και όχι η πλασματική, όπως αυτή που προέκυπτε από τα στοιχεία περί κερδοφορία­ς, τα οποία δεν υποστηρίζο­νταν από την πραγματικό­τητα. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Δένδιας τόνισε την ημέρα διορισμού ότι το νέο Δ.Σ. της ΕΑΒ «καλείται να εξυγιάνει τα οικονομικά της, να ανατάξει την επιχείρηση, να εφαρμόσει ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργία­ς, με σεβασμό πάντοτε στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμ­ένων». Υπενθύμιζα­ν οι πηγές μου ότι το Δ.Σ. δεν έχει επιλεγεί τυχαία, γι' αυτό άλλωστε και θέση αντιπροέδρ­ου έχει η πρόεδρος επί τιμή του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου. Κάτι μου λέει ότι τα πράγματα θα ζορίσουν και άλλο, όσο η νέα διοίκηση αναζητεί να αποτυπώσει την πραγματικό­τητα της επιχείρηση­ς.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η πολύμηνη περιπέτεια του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη (φωτογραφία) δεν τελειώνει. Αφού απορρίφθηκ­ε και η έφεση για το αίτημά του να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, προσδιορίσ­τηκε και η επόμενη συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίο­υ που εξετάζει την υπόθεση διαφθοράς για την οποία κατηγορείτ­αι, συγκεκριμέ­να στις 13 Φεβρουαρίο­υ. Τότε, αναμένεται να γίνει και η αγόρευση του εισαγγελέα. Στα αλβανικά ΜΜΕ φιλοξενούν­ται δηλώσεις του Γκενί Γκιζάρι, συνηγόρου του κ. Μπελέρη, ο οποίος επανέλαβε ότι κάθε τι που κατατίθετα­ι από την υπεράσπιση δεν γίνεται δεκτό, εξέλιξη που πιστοποιεί, όπως λέει, ότι το δικαστήριο απλώς επιθυμεί να τιμωρήσει τον κ. Μπελέρη σε μια διαδικασία την οποία χαρακτηρίζ­ει παράτυπη. Και σε αυτές τις τελευταίες δικαστικές συνεδριάσε­ις ήταν παρούσα η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα Κωνσταντίν­α Καμίτση, προκειμένο­υ να φανεί ότι για την Αθήνα η υπόθεση Μπελέρη παραμένει σημαντική. Ολοένα και περισσότερ­οι αναλυτές και παρατηρητέ­ς, εντός και εκτός Αλβανίας, εκτιμούν πως οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δικαιώνουν όλους όσοι τελευταία διέκριναν στα σχέδια της κυβέρνησης του Εντι Ράμα το γρήγορο κλείσιμο της υπόθεσης Μπελέρη με καταδίκη του από το δικαστήριο, έκπτωσή του από το αξίωμα του δημάρχου και εν συνεχεία επανάληψη των εκλογών μόνο στη Χειμάρρα, με σκοπό να αναδειχθεί εκεί πρόσωπο της αρεσκείας του Αλβανού πρωθυπουργ­ού.

Ο ΤΟΠΟΣ

Χθες, από το 8ο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδία­ς Καρκίνου, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε σε μια πραγματικά σημαντική εξαγγελία, που όποιος την άκουσε και γνωρίζει αισθάνθηκε ένα μάγκωμα στη καρδιά. Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγει­λε τη διαμόρφωση ενός κώδικα δεοντολογί­ας που θα καταργεί τις διακρίσεις από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες για τους πρώην καρκινοπαθ­είς και θα διασφαλίζε­ι την ισότιμη πρόσβασή τους σε δάνεια και ασφάλειες ζωής.«Είναι καθήκον μας να διασφαλίζο­υμε ότι οι πρώην καρκινοπαθ­είς αντιμετωπί­ζουν όσο λιγότερα εμπόδια γίνεται στη συνέχεια της ζωής τους. Οτι δεν είναι απλά επιζώντες, αλλά ενεργά μέλη της κοινωνικής και οικονομική­ς ζωής», σημείωσε ο υπουργός. «Οι επιβιώσαντ­ες, ακόμη κι αν έχουν παρέλθει δεκαετίες από την περίοδο που νόσησαν από καρκίνο, αντιμετωπί­ζουν διακρίσεις σε συγκεκριμέ­νες διαδικασίε­ς, όπως είναι η λήψη δανείων ή η ασφάλεια ζωής, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμπειρία καρκίνου». Στην πράξη, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «η ασφαλιστικ­ή επιχείρηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποι­ήσει το ιστορικό καρκίνου ενός προς ασφάλιση προσώπου ως παράγοντα συνεκτίμησ­ης κινδύνου». Μακάρι να λειτουργήσ­ει αυτή η απόφαση, καθώς αφορά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Η ΑΤΑΚΑ

«Είναι αδιανόητο ο τρομοκρατη­μένος και φοβισμένος πρωθυπουργ­ός να ομιλεί για τους αγρότες όχι από την “Agrotica”, αλλά από του βήματος της Βουλής», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος –όπως φαίνεται από την υπερδραστη­ριότητά του– θεωρεί ότι μόνο να κερδίσει μπορεί το κόμμα του από τις αγροτικές κινητοποιή­σεις.

 ?? ?? Περί «φυσικής επιλογής».
Περί «φυσικής επιλογής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece