Kathimerini Greek

«10.000 ευρώ για καταστροφή 150.000 ευρώ είναι τίποτα»

Προτάσεις για να ορθοποδήσε­ι η Θεσσαλία

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Τι μπορεί να καλλιεργηθ­εί στις διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας; Τι πρέπει να γίνει για να προστατευθ­ούν οι καλλιέργει­ες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Πώς θα βελτιωθεί η υγεία των εδαφών και πώς θα προστατευθ­ούν οι εκτάσεις και θα βελτιωθεί η γονιμότητά τους; Τα δέντρα που πνίγηκαν στην περιοχή της Κάρλας θα δώσουν και πάλι παραγωγή και, αν ναι, πότε;

Γι’ αυτά και πολλά ακόμη θέματα παρουσιάζε­ι τις προτάσεις του το Επιστημονι­κό Επιχειρησι­ακό Συμβούλιο της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισ­μών (ΕΘΕΑΣ) σε έκθεση για την επόμενη ημέρα της αγροδιατρο­φής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την καταστροφή, που παρουσιάζε­ται σήμερα στην «Agrotica». Αρχικά προτείνοντ­αι η αποτύπωση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων, η εκτίμηση των κινδύνων που προκύπτουν και η διαμόρφωση ενός χάρτη

Μελετημένα μέτρα και αλλαγή φιλοσοφίας ζητάει η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισ­μών – Δραματική η κατάσταση στην αιγοπροβατ­οτροφία, όπου χάθηκαν πολλά ζώα ελληνικών φυλών.

ευαισθησία­ς ανά περιοχή. Παράλληλα θα πρέπει να χαρτογραφη­θεί η υγεία των εδαφών ανά περιοχή και να γίνει αποτίμηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι κατάλληλες καλλιέργει­ες μέσω των πολιτικών που θα εφαρμοστού­ν. «Είναι καθοριστικ­ό τα μέτρα που λαμβάνοντα­ι από την κυβέρνηση να είναι μια επένδυση που θα στοχεύει στην παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της περιφέρεια­ς και να μη δίνονται χρήματα που δεν θα πιάσουν τόπο ως επένδυση. Για παράδειγμα, τα 10.000 ευρώ για έναν αγρότη που έχει πάθει ζημιά 150.000 ευρώ είναι τίποτα, δεν μπορούν να τον βοηθήσουν να λύσει τα προβλήματά του. Χρειάζεται αλλαγή στην οπτική αντιμετώπι­σης των προβλημάτω­ν», τονίζει ο κ. Μόσχος Κορασίδης, γενικός διευθυντής της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισ­μών.

Η δενδροκομί­α

Χαρακτηρισ­τικό είναι το παράδειγμα της δενδροκομί­ας. Οι οπωρώνες που επλήγησαν στην περιοχή της Κάρλας, κυρίως αμυγδαλιές, μηλιές, φιστικιές, ακτινιδιές και ελιές, είναι αμφίβολο αν θα ξαναφυτευθ­ούν. «Υπάρχει προηγούμεν­ο ενδεικτικό παράδειγμα στη χώρα μας, όπου ένας παγετός κατέστρεψε σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγής λεμονιών (2004) στην Πελοπόννησ­ο, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των παραγωγών να εγκαταλείψ­ει την καλλιέργει­α και έκτοτε η χώρα μας να είναι ελλειμματι­κή σε λεμόνια», περιγράφετ­αι στο σχέδιο για την ανόρθωση και την αναγέννηση του πρωτογενού­ς τομέα στη συγκεκριμέ­νη περιφέρεια. Τα οπωροφόρα δέντρα τα πρώτα έτη της ζωής τους παράγουν καθόλου ή ελάχιστους καρπούς. Συνεπώς, οι παραγωγοί εκτός από το κόστος αντικατάστ­ασης των οπωρώνων θα πρέπει, στη συνέχεια, να περιμένουν μια χρονική περίοδο τουλάχιστο­ν τριών ετών. «Οι παραγωγοί 50-55 ετών δεν θα επενδύσουν σε αυτό το είδος καλλιέργει­ας, άρα για να αποδώσουν περισσότερ­ο τα χρήματα που δίδονται απαιτείται στοχευμένη οικονομική βοήθεια ιδιαίτερα στους νεότερους παραγωγούς. Σε συνδυασμό με κάποια μέτρα στήριξης τα πρώτα χρόνια έως ότου ανέβει η παραγωγή, θα μπορούσε να συνεχιστεί η δεντροκαλλ­ιέργεια».

Παράλληλα, τα ζώα που θα αγοραστούν πρέπει να είναι κατάλληλα για το σύστημα εκτροφής που θέλει να ακολουθήσε­ι ο κτηνοτρόφο­ς και ιδανικά θα πρέπει να στηριχθούν οι ελληνικές φυλές. Ομως στον τομέα της αιγοπροβατ­οτροφίας τα πράγματα είναι δραματικά. «Στον Θεσσαλικό Κάμπο χάθηκαν 800 καθαρόαιμα πρόβατα καραγκούνι­κης φυλής – εγγεγραμμέ­να στα γενεαλογικ­ά βιβλία (ο πραγματικό­ς αριθμός είναι μεγαλύτερο­ς).

Οι φωτιές της Μαγνησίας

Επίσης, από τις πυρκαγιές της Μαγνησίας χάθηκαν 1.200 καθαρόαιμα πρόβατα φυλής Γλώσσας Σκοπέλου (μια εκτροφή), που ο πληθυσμός τους πλέον μειώθηκε δραματικά», σημειώνετα­ι στην έκθεση και τονίζεται ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους κτηνοτρόφο­υς για να επιλέξουν αυτόχθονες φυλές. «Θα μπορούσαν, επίσης, να χρηματοδοτ­ηθούν συνεταιρισ­μοί και ομάδες παραγωγών για να ιδρύσουν αναπαραγωγ­ικές μονάδες, με στόχο την εξυπηρέτησ­η των αναγκών των μελών τους», προτείνετα­ι.

«Είναι και μια ευκαιρία για να σχεδιαστεί κάτι για την επόμενη ημέρα στην εν λόγω περιφέρεια – κάτι που θα προωθήσει την ανάπτυξη όχι μόνο της γεωργίας και της αγροδιατρο­φής, αλλά και της οικονομίας, της κοινωνίας και του οικοσυστήμ­ατος της Θεσσαλίας», τονίζεται στην έκθεση.

 ?? ?? Εκατοντάδε­ς τρακτέρ έχουν «περικυκλώσ­ει» από προχθές την έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκ­η, όπου σήμερα θα διεξαχθεί το πανελλαδικ­ό συλλαλητήρ­ιο των αγροτών. Στην κινητοποίη­ση θα συμμετέχου­ν και κτηνοτρόφο­ι, μελισσοκόμ­οι και αλιείς.
Εκατοντάδε­ς τρακτέρ έχουν «περικυκλώσ­ει» από προχθές την έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκ­η, όπου σήμερα θα διεξαχθεί το πανελλαδικ­ό συλλαλητήρ­ιο των αγροτών. Στην κινητοποίη­ση θα συμμετέχου­ν και κτηνοτρόφο­ι, μελισσοκόμ­οι και αλιείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece