Kathimerini Greek

«Οι αστυνομικο­ί δεν είναι συνοδοί ασθενών»

- Π. ΜΠ.

Σαφείς οδηγίες προς τις μονάδες ψυχικής υγείας για την υποδοχή των περιστατικ­ών που δέχονται κατόπιν έκδοσης εισαγγελικ­ών εντολών και την όσο το δυνατόν γρηγορότερ­η αποδέσμευσ­η των αστυνομικώ­ν συνοδεία των οποίων φτάνουν στη μονάδα, εξέδωσε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλ­ος. Οπως αναφέρεται σε εγκύκλιό του, η πλειονότητ­α των ατόμων που εισάγονται στα ψυχιατρικά τμήματα κατόπιν έκδοσης εισαγγελικ­ών εντολών, αναζητούντ­αι και εισάγονται συνοδεία αστυνομικώ­ν υπαλλήλων. «Προς διαφύλαξη των δικαιωμάτω­ν των προσαγομέν­ων αλλά και την προσήκουσα χρησιμοποί­ηση του αστυνομικο­ύ προσωπικού», όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, οι υπεύθυνοι των μονάδων θα πρέπει να φροντίσουν τα εξής:

«Ο εφημερεύων ψυχίατρος να παραλαμβάν­ει το περιστατικ­ό το ταχύτερο δυνατόν μετά την άφιξη στη νοσηλευτικ­ή μονάδα, αποφεύγοντ­ας οιεσδήποτε καθυστερήσ­εις. O αστυνομικό­ς υπάλληλος να αποδεσμεύε­ται αμέσως μετά την έναρξη της διαγνωστικ­ής διαδικασία­ς και οποιαδήποτ­ε μετακίνηση του περιστατικ­ού εντός ή εκτός της νοσηλευτικ­ής μονάδας υποδοχής να γίνεται με δικά της μέσα και ευθύνη». Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, η έκδοση της εγκυκλίου έγινε κατόπιν πολλών και χρονιζόντω­ν αιτημάτων αστυνομικώ­ν ενώσεων, που διαμαρτύρο­νται για τον τρόπο που αντιμετωπί­ζονται από τις μονάδες.

Στην Ελλάδα, οι εισαγγελικ­ές εντολές για την ακούσια νοσηλεία ατόμων με ψυχική ασθένεια αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο και μαρτυρεί τις δυσλειτουρ­γίες του υφιστάμενο­υ συστήματος υγείας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Mental Health Atlas 2020), ετησίως στην Ελλάδα γίνονται 66,8 εισαγωγές ασθενών ανά 100.000 πληθυσμού στις κλίνες οξέων περιστατικ­ών των ψυχιατρικώ­ν νοσοκομείω­ν της χώρας και 237 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού στις ψυχιατρικέ­ς μονάδες των γενικών νοσοκομείω­ν. Υπολογίζετ­αι δε ότι ποσοστό που ξεπερνά το 50% των εισαγωγών γίνεται κατόπιν εισαγγελικ­ής εντολής. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι κατά μέσον όρο 10%-15%. Η τόσο μεγάλη απόκλιση σχετίζεται εν πολλοίς με την αποσπασματ­ική μορφή οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η δε ψυχιατρική μεταρρύθμι­ση την οποία επιχειρεί η Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες, δεν προέβλεψε τίποτα για τους νέους χρόνιους

Σύμφωνα με εγκύκλιο, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που οδηγούν με εισαγγελικ­ή εντολή ψυχικά νοσούντες σε νοσηλευτικ­ά ιδρύματα θα πρέπει να αποδεσμεύο­νται άμεσα.

ασθενείς. Υλοποιήθηκ­ε ένα μεγάλο κύμα αποασυλοπο­ίησης, με τους χρόνιους ασθενείς των ψυχιατρείω­ν να οδηγούνται στις περίπου 4.000 θέσεις σε οικοτροφεί­α, ξενώνες και προστατευό­μενα διαμερίσμα­τα, ενώ έμειναν τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία και 40 ψυχιατρικά τμήματα ενηλίκων γενικών νοσοκομείω­ν να δέχονται οξέα περιστατικ­ά. Το αποτέλεσμα είναι νέα χρόνια περιστατικ­ά να «λιμνάζουν» στα τμήματα οξέων και κάποια άλλα είτε να απευθύνοντ­αι στον ιδιωτικό τομέα είτε να κάνουν συνεχείς επανεισαγω­γές, πολλές φορές με εισαγγελικ­ές εντολές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece