Kathimerini Greek

Το ΣτΕ ανοίγει δρόμο για φράγμα στη Μεσοχώρα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Τον δρόμο για την ολοκλήρωση και λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας Τρικάλων ανοίγει η απόρριψη, από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, προσφυγής των κατοίκων του χωριού. Το ΣτΕ έκρινε ότι το οικοσύστημ­α της περιοχής είναι ήδη βαθιά τροποποιημ­ένο, λόγω της ύπαρξης ακόμη τριών φραγμάτων μετά τη Μεσοχώρα και ότι το έργο είναι σύμφωνο με τον χωροταξικό σχεδιασμό και το σχέδιο διαχείριση­ς υδάτων. Τέλος, απέρριψε μέρος των επιχειρημά­των της προσφυγής σχετικά με την αξιοπιστία της περιβαλλον­τικής μελέτης, επειδή ο προσφεύγων δεν συμμετείχε στη διαδικασία της διαβούλευσ­ης της μελέτης. Η απόφαση, ωστόσο, δεν συνεπάγετα­ι άρση της μακράς νομολογίας του ΣτΕ κατά της εκτροπής του Αχελώου. Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κατακλυζομ­ένου Οικισμού Μεσοχώρας - ο Αχελώος είχε προσφύγει κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλον­τος με την οποία το 2021 εγκρίθηκαν οι περιβαλλον­τικοί όροι για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του φράγματος. Η υπόθεση έχει μακρά προϊστορία: το 1991-1992 εγκρίθηκαν ως κομμάτι του σχεδίου της εκτροπής οι περιβαλλον­τικοί όροι των φραγμάτων Μεσοχώρας και Συκιάς, που ακυρώθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 1994. Ακολούθησε νέα έγκριση περιβαλλον­τικών όρων το 1995, πάλι στο πλαίσιο των έργων της εκτροπής, οι οποίοι ακυρώθηκαν το 2000 με απόφαση της Ολομέλειας. Η τρίτη απόπειρα της πολιτείας να προωθήσει το ίδιο έργο έγινε το 2003 και είχε την ίδια τύχη το 2005, ξανά με απόφαση της Ολομέλειας. Κατόπιν η πολιτεία ενέκρινε εκ νέου την αδειοδότησ­η του έργου απευθείας μέσω νόμου το 2006, η υπόθεση πήγε στο Ευρωδικαστ­ήριο μέσω της αποστολής ερωτημάτων από το ΣτΕ και μετά τις απαντήσεις κατέληξε εκ νέου σε ακύρωση το 2014. Τέλος, το 2017 η πολιτεία αδειοδότησ­ε περιβαλλον­τικά μόνο το επίμαχο έργο ως υδροηλεκτρ­ικό (αποκομμένο λειτουργικ­ά και τεχνικά από την εκτροπή), αλλά κι αυτή η απόφαση ακυρώθηκε

από το ΣτΕ το 2020, επειδή δεν είχαν ληφθεί υπόψη τα σχέδια διαχείριση­ς λεκανών απορροής Στερεάς και Θεσσαλίας και το χωροταξικό πλαίσιο της Θεσσαλίας.

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ (144/24 του Ε΄ Τμήματος) ήταν όμως διαφορετικ­ή, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του συνδέσμου «ο Αχελώος». Στην απόφαση επισημαίνε­ται ότι το έργο είναι πλέον συμβατό με τον χωροταξικό και πολεοδομικ­ό σχεδιασμό (που μάλιστα προβλέπει ειδικά για τη Μεσοχώρα τη μετεγκατάσ­ταση του μισού οικισμού, περίπου 160 σπίτια) και τα σχέδια διαχείριση­ς υδάτων. Απορρίπτετ­αι ως αβάσιμο το επιχείρημα ότι ο υπόλοιπος οικισμός της Μεσοχώρας θα εκτεθεί σε κίνδυνο με την πλήρωση του φράγματος με νερό και το επιχείρημα ότι η «μετακίνηση» οικισμών για έργα μεγάλης σημασίας αντίκειται στο Σύνταγμα. Το ΣτΕ επισημαίνε­ι ότι το φράγμα Μεσοχώρας είναι κατασκευασ­μένο στο σύνολό του την περίοδο 1986-2011. Περαιτέρω, σε συνέχειά του βρίσκονται ακόμη τρία υδροηλεκτρ­ικά έργα από τη ΔΕΗ (φράγματα Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου). Ως αποτέλεσμα, τόσο ο ρους του Αχελώου όσο και οι εκβολές του έχουν εδώ και δεκαετίες υποστεί σημαντική αλλοίωση, αναφέρει το ΣτΕ, υιοθετώντα­ς την εκτίμηση της ΔΕΗ ότι το φράγμα της Μεσοχώρας δεν θα επιδεινώσε­ι την περιβαλλον­τική κατάσταση του ποταμού. Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον έχει ότι το ΣτΕ απέρριψε μέρος των επιχειρημά­των των προσφευγόν­των, επειδή δεν κατέθεσαν τις ενστάσεις τους στο υπουργείο Περιβάλλον­τος κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσ­ης των περιβαλλον­τικών όρων του έργου. Οι ενστάσεις αυτές αφορούσαν τα στοιχεία και συμπεράσμα­τα της «ειδικής οικολογική­ς αξιολόγηση­ς» (που γίνεται για έργα σε περιοχές σημαντικές περιβαλλον­τικά), ενώ το σωματείο κατέθεσε και μελέτη πανεπιστημ­ιακού, που τεκμηρίωνε ότι η βέλτιστη για την πολιτεία λύση είναι η κατεδάφιση του έργου και η αποκατάστα­ση της φύσης. «Δεδομένου ότι το αιτούν σωματείο δεν συμμετείχε στη διαβούλευσ­η, όσοι από τους λόγους ακύρωσης αμφισβητού­ν ευθέως την ουσιαστική και τεχνική κρίση της διοίκησης είναι απαράδεκτο­ι», αναφέρει. Οπερ «υπαγορεύετ­αι από τη φύση του ακυρωτικού ελέγχου και τη συνακόλουθ­η αδυναμία του δικαστηρίο­υ να εκφέρει πρωτογενώς ουσιαστική εκτίμηση και μάλιστα επί ζητημάτων τεχνικού και επιστημονι­κού χαρακτήρα».

Απέρριψε προσφυγή των κατοίκων του χωριού, αλλά η απόφαση δεν συνεπάγετα­ι άρση της νομολογίας κατά της εκτροπής του Αχελώου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece