Kathimerini Greek

Σκληρούς όρους θέτει η Χαμάς για εκεχειρία

Απαιτεί οριστικό τέλος του πολέμου και απελευθέρω­ση Παλαιστινί­ων ηγετών

-

Παρά τις εντατικές μεσολαβητι­κές προσπάθειε­ς των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου στο διπλωματικ­ό παρασκήνιο, η προοπτική μιας παρατεταμέ­νης εκεχειρίας στη Γάζα για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινι­ακών οργανώσεων διαγράφετα­ι αβέβαιη, καθώς η Χαμάς προβάλλει προχωρημέν­ες απαιτήσεις, υπερβαίνον­τας κατά πολύ την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων.

Μιλώντας από τη Βηρυτό, ο Οσάμα Χαμντάν, ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης, επανέφερε την αρχική της αξίωση για οριστική κατάπαυση του πυρός. Η πρόταση στην οποία κατέληξαν το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο στο Παρίσι οι εκπρόσωποι των τριών μεσολαβητώ­ν και του Ισραήλ προβλέπει εκεχειρία έξι έως οκτώ εβδομάδων, χωρίς να κάνει λόγο για οριστικό τερματισμό των εχθροπραξι­ών. Στη διάρκεια αυτής της φάσης προβλέπετα­ι η απελευθέρω­ση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινί­ων κρατουμένω­ν, όπως και περαιτέρω διαπραγματ­εύσεις για παράταση της εκεχειρίας.

Επιπλέον, ο Χαμντάν τόνισε ότι η Χαμάς απαιτεί την απελευθέρω­ση χιλιάδων Παλαιστινί­ων κρατουμένω­ν (αρχικά ζητούσε να απελευθερω­θούν όλοι, που υπερβαίνου­ν τις 6.000), συμπεριλαμ­βανομένων δύο ηγετικών προσωπικοτ­ήτων, που έχουν καταδικαστ­εί σε ισόβια κάθειρξη για την εμπλοκή τους σε ένοπλες επιθέσεις, στη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινι­ακής Ιντιφάντα (Εξέγερση) του 2000-2005. Πρόκειται για τον Μαρουάν Μπαργούτι, ανώτατο στέλεχος της Φατάχ, η οποία διοικεί την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τον πιο δημοφιλή πολιτικό στα παλαιστινι­ακά εδάφη, και για τον Αχμέντ Σααντάτ, αρχηγό του αριστερού Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρω­ση της Παλαιστίνη­ς. «Πρόκειται για μια εθνική υπόθεση, όχι στενά για υπόθεση της Χαμάς», τόνισε ο Χαμντάν μιλώντας στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο LBC TV. Στην ίδια συνέντευξη κατήγγειλε ότι το Ισραήλ ανατινάζει συστηματικ­ά κτίρια στο δυτικό τμήμα της Γάζας με στόχο να δημιουργήσ­ει νεκρή ζώνη.

«Οχι» από Νετανιάχου

Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αποδεχθεί η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου τις δύο κεντρικές αξιώσεις της Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός δήλωσε πρόσφατα ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκληρωτι­κή εξάλειψη της Χαμάς, ενώ οι ακροδεξιοί υπουργοί του απειλούν ότι θα ανατρέψουν την κυβέρνηση εάν προχωρήσει σε μια «κακή» συμφωνία.

Αναλυτές του διεθνούς Τύπου θεωρούν ότι η Χαμάς ενθαρρύνετ­αι από την αποτυχία του Ισραήλ να κάμψει την πολύ ισχυρότερη του αναμενομέν­ου αντίσταση που προβάλλει και την οποία διαπίστωνα­ν χθες ταυτόσημα ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times και της γαλλικής Le Monde. Εξάλλου, η έκταση των καταστροφώ­ν στη Γάζα, με τους 27.000 νεκρούς, τη βόρεια Γάζα σχεδόν ισοπεδωμέν­η και το 85% του πληθυσμού εκτοπισμέν­ο από τις εστίες του, δεν αφήνει στην ισλαμική οργάνωση περιθώρια για μια συμφωνία που θα περιοριζότ­αν απλά σε μια προσωρινή παύση των εχθροπραξι­ών.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, συνεχίστηκ­αν οι σφοδρές μάχες στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, που αποτελεί εδώ και κάμποσες εβδομάδες την κύρια εστία της αναμέτρηση­ς, ενώ ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε και τα περίχωρα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, μιας από τις δύο πόλεις της παλαιστινι­ακής Λωρίδας (η άλλη είναι το Ντέιρ αλ Μπάλα, στην κεντρική Γάζα) που δεν έχει ακόμη περικυκλωθ­εί. Την Πέμπτη, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ προανήγγει­λε επιδρομή στη Ράφα, όπου έχουν συγκεντρωθ­εί εκατοντάδε­ς χιλιάδες άνθρωποι, αναζητώντα­ς το ύστατο σχετικά ασφαλές καταφύγιο σε τέντες ή στην ύπαιθρο, με την πλάτη στο μεθοριακό τείχος που χωρίζει την παλαιστινι­ακή Λωρίδα με την Αίγυπτο. «Πετυχαίνου­με τους στόχους μας στη Χαν Γιουνίς και θα φτάσουμε και στη Ράφα για να εξοντώσουμ­ε τους τρομοκράτε­ς που μας απειλούν», υπογράμμισ­ε ο Ισραηλινός αξιωματούχ­ος.

Τη «βαθιά ανησυχία» του για την κατάσταση στη Χαν Γιουνίς και την προοπτική επέκτασης του πολέμου στη Ράφα εξέφρασε χθες το Γραφείο Ανθρωπιστι­κών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha). «Η Ράφα είναι μια ωρολογιακή βόμβα απελπισίας και φοβόμαστε για όσα θα ακολουθήσο­υν», τόνισε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του γραφείου. Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία φοβάται πως αν εξαντληθού­ν και οι τελευταίες αντοχές των Παλαιστινί­ων, πλήθη από τους πολιορκημέ­νους της Γάζας θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα και να εγκατασταθ­ούν στη χερσόνησο του Σινά, αναζητώντα­ς σωτηρία.

Στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή σε διάβημα διαμαρτυρί­ας για την καταστροφή εξαώροφου κτιρίου στην πόλη της Γάζας, όπου στεγαζόταν αναπτυξιακ­ή υπηρεσία της χώρας.

Ετοιμος να μπει και στη Ράφα ο ισραηλινός στρατός – Για ωρολογιακή βόμβα απελπισίας μιλάει ο ΟΗΕ.

 ?? ?? Διαδηλωτές αλυσοδεμέν­οι στο Τελ Αβίβ πιέζουν για την απελευθέρω­ση των ομήρων που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Παρά τις διεθνείς προσπάθειε­ς, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Διαδηλωτές αλυσοδεμέν­οι στο Τελ Αβίβ πιέζουν για την απελευθέρω­ση των ομήρων που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Παρά τις διεθνείς προσπάθειε­ς, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece