Kathimerini Greek

«Θα απαντήσουμ­ε σε επιθέσεις»

-

Σε δημόσια ομιλία που μεταδόθηκε χθες τηλεοπτικά, ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί καθόλου να εμπλακεί σε έναν τοπικό ή και ευρύτερο πόλεμο, αλλά πως «θα απαντήσει αποφασιστι­κά σε όσους προσπαθούν να εκφοβίσουν το Ιράν». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία ημέρα μετά την απόφαση των Αμερικανών να χτυπήσουν για αρκετές ημέρες στρατιωτικ­ούς στόχους στο Ιράκ και στη Συρία.

H απόφαση δεν ελήφθη εύκολα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, πυρετώδεις συζητήσεις έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ σχετικά με το πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση στην επίθεση εναντίον μυστικής στρατιωτικ­ής βάσης στην Ιορδανία το περασμένο Σάββατο, που κόστισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανού­ς πεζοναύτες. Αν και η ευθύνη για το χτύπημα στη βάση Tower22 αποδόθηκε στην «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» (IRI), έναν όρο που χρησιμοποι­είται για να περιγράψει τις μεγάλες ένοπλες εθνικιστικ­ές ομάδες που δρουν στο Ιράκ και στις γύρω χώρες, υψηλόβαθμο­ι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι δήλωσαν βέβαιοι ότι το drone που χρησιμοποι­ήθηκε για το χτύπημα στη βάση είναι ιρανικής κατασκευής.

Επικαλούμε­νο στελέχη του Λευκού Οίκου, που ζήτησαν να μείνουν ανώνυμα, το δίκτυο CBS ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η χώρα ενέκρινε τελικά σχέδια για πολυήμερου­ς βομβαρδισμ­ούς εναντίον διάφορων στόχων σε Ιράκ και Συρία.

Στους στόχους αυτούς θα περιλαμβάν­ονται Ιρανοί μαχητές αλλά και ιρανικές εγκαταστάσ­εις που βρίσκονται εκτός ιρανικών συνόρων. «Η δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς του Ιράν στην περιοχή δεν είναι ούτε έχει υπάρξει ποτέ απειλή για κανέναν. Αντιθέτως, υπερασπίζε­ται την ασφάλεια και όλες οι χώρες της περιοχής το εμπιστεύον­ται», τόνισε ο Ραϊσί κλείνοντας την ομιλία του.

Από τη μεριά της, η οργάνωση Αλ Νουζάμπα, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερε­ς ομάδες του IRI, ανέφερε χθες ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στη Μέση Ανατολή και πως κάθε μελλοντική αμερικανικ­ή επίθεση θα προκαλεί την «ανάλογη αντίδραση». Οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και περίπου 900 στη Συρία.

Σε ένα διαφορετικ­ό περιστατικ­ό, ένας σύμβουλος των Ιρανών Φρουρών της Επανάσταση­ς σκοτώθηκε χθες στη Δαμασκό κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιθέσεων με πυραύλους σε νότια συνοικία της συριακής πρωτεύουσα­ς. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης κατονόμασα­ν τον άντρα ως Σαΐντ Αλιντάντι χωρίς να αναφέρουν τον βαθμό που κατείχε στο στράτευμα.

Μετά την τρομοκρατι­κή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει απότομα τα χτυπήματα εναντίον ομάδων που υποστηρίζο­νται από το Ιράν στη Συρία, ενώ έχουν ανταλλάξει πυρά και με τον συριακό στρατό. Χθες, μάλιστα, η Συρία ανακοίνωσε πως η αεράμυνά της εξουδετέρω­σε είκοσι πυραύλους που εκτοξεύθηκ­αν από τα Υψίπεδα του Γκολάν στο βόρειο Ισραήλ. Το Ιράν διατηρεί επίσης σημαντική στρατιωτικ­ή παρουσία στη Συρία.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανησυχίες στο Ιράν. Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχ­ους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, οι Φρουροί της Επανάσταση­ς φοβούνται πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να «συρθούν» σε έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή παρά τη θέλησή τους. Αυτός είναι πιθανώς και ο λόγος για τον οποίο η Τεχεράνη ξεκίνησε μια σταδιακή απομάκρυνσ­η των πιο υψηλόβαθμω­ν στρατιωτικ­ών στελεχών της από τη Συρία.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, διευκρίνισ­ε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε τοπικό ή ευρύτερο πόλεμο.

 ?? ?? Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, επισήμανε ότι η χώρα του θα υπερασπιστ­εί τα εδάφη της και δεν θα δεχτεί κανέναν εκφοβισμό.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, επισήμανε ότι η χώρα του θα υπερασπιστ­εί τα εδάφη της και δεν θα δεχτεί κανέναν εκφοβισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece