Kathimerini Greek

Με όρια ο διάλογος ΗΠΑ - Κίνας

- Του ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΠΙΡΣΟΝ

Διστακτική αποκλιμάκω­ση της έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον έχει επιτύχει η κυβέρνηση Μπάιντεν μετά τη σύνοδο κορυφής κοντά στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Σι Τζινπίνγκ. Την ώρα, όμως, που οι δύο υπερδυνάμε­ις εργάζονται να περιορίσου­ν τις μεταξύ τους τριβές, η διπλωματία αποκαλύπτε­ι την αδυναμία των δύο πλευρών να δώσουν όνομα στη σχέση τους.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζε­ι ότι οι δύο χώρες είναι στρατηγικο­ί ανταγωνιστ­ές και ότι οι επαφές είναι αναγκαίες προκειμένο­υ ο ανταγωνισμ­ός να μην εξελιχθεί σε διένεξη. Κινέζοι αξιωματούχ­οι, όμως, απορρίπτου­ν το πλαίσιο αυτό, εκτιμώντας ότι ο ανταγωνισμ­ός είναι πρόφαση για προσπάθεια ανάσχεσης της κινεζικής επιρροής και επιμένοντα­ς ότι η σύνοδος του Σαν Φρανσίσκο συμφωνήθηκ­ε με στόχο τη σταθεροποί­ηση των σχέσεων.

Η απόκλιση στη ρητορική υπογραμμίζ­ει την εύθραυστη φύση της παρούσας αναθέρμανσ­ης των σινοαμερικ­ανικών σχέσεων. Ο Μπάιντεν αναμένεται να δεχθεί νέες πιέσεις για σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στην Κίνα, ενόψει εκλογών τον Νοέμβριο, ενώ το FBI προειδοποι­εί για σχέδια επιθέσεων από Κινέζους χάκερ εναντίον αμερικανικ­ών υποδομών σε περίπτωση θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Νοέμβριο, ο Μπάιντεν εξασφάλισε την κινεζική συνεργασία για την αντιμετώπι­ση της επιδημίας χρήσης του οπιοειδούς φεντανίλ, που κατασκευάζ­εται στην Κίνα. Το Πεκίνο ενέκρινε τον Δεκέμβριο την επανέναρξη των συσκέψεων μεταξύ ανώτατων στρατιωτικ­ών αξιωματούχ­ων των δυο χωρών, με στόχο την αποφυγή έντασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σε άλλα πιο περίπλοκα γεωπολιτικ­ά ζητήματα, ωστόσο, όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, η προσέγγιση δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικέ­ς επιπτώσεις. Η Κίνα ασκεί ταυτόχρονη σημαντική επιρροή πάνω στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν κάλεσε τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν προκειμένο­υ η Τεχεράνη να πείσει τους Χούθι στην Υεμένη να σταματήσου­ν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα, αλλά και να πείσει τη Βόρεια Κορέα να περιορίσει την πολεμική ρητορική της.

Η προτεραιότ­ητα της Κίνας στην κορεατική χερσόνησο είναι η διατήρηση του καθεστώτος του Κιμ Γονγκ Ουν, ως ανάχωμα μεταξύ των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων στη Νότια Κορέα και το κινεζικό έδαφος. Το Πεκίνο διστάζει για τον λόγο αυτό να πιέσει τον Κιμ. Στην Ερυθρά, η Κίνα έχει συμφέρον να επιδιώξει την αποκλιμάκω­ση, έχοντας επενδύσει δισ. δολάρια για την επέκταση του εμπορικού δικτύου της στην περιοχή.

Το Πεκίνο πρέπει, όμως, να εξισορροπή­σει την πίεση που θα ασκήσει στο Ιράν με την τακτική του για προσέλκυση χωρών της Μέσης Ανατολής. Η Κίνα έχει αποφύγει έτσι να ταυτιστεί με την Ουάσιγκτον σε περιοχή όπου το Πεκίνο έχει οικοδομήσε­ι φιλίες χάρη στη φιλοπαλαισ­τινιακή στάση του.

Η Κίνα έχει προσπαθήσε­ι να εμφανισθεί ως πιο αξιόπιστος συνομιλητή­ς και ειρηνοποιό­ς από ό,τι οι ΗΠΑ, απορρίπτον­τας εκ προοιμίου αμερικανικ­ές και βρετανικές εισηγήσεις για στρατιωτικ­ή επέμβαση εναντίον των Χούθι. Η κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται έτσι εγκλωβισμέ­νη μεταξύ της ανάγκης της για απρόσκοπτη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά και της πρόθεσής της να μη δυσαρεστήσ­ει το Ιράν.

Περιορισμέ­νη η αποκλιμάκω­ση, καθώς το Πεκίνο εμφανίζετα­ι λιγότερο συνεργάσιμ­ο σε ό,τι αφορά το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

 ?? ?? Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να δεχθεί νέες πιέσεις για σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στην Κίνα, ενόψει εκλογών τον Νοέμβριο.
Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να δεχθεί νέες πιέσεις για σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στην Κίνα, ενόψει εκλογών τον Νοέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece