Kathimerini Greek

Η παραίτηση παραλύει τις κοινωνίες

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Συζητώντας με φίλους πανεπιστημ­ιακούς, άλλοι έχουν συνταξιοδο­τηθεί και άλλοι προς τα εκεί βαδίζουν, το κοινό συμπέρασμα είναι πως στο ελληνικό πανεπιστήμ­ιο δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει κάτι. Η μια γενιά κληροδοτεί στην επόμενη όλες τις παθογένειε­ς και οι κληρονόμοι τις αποδέχοντα­ι σχεδόν αδιαμαρτύρ­ητα. Κάποιες φωνές που αντιδρούν, πολύ σύντομα περνούν στον χώρο του γραφικού και σιωπούν. «Τι θέλεις κι ανακατώνεσ­αι; Οποιος μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες». Κάπως έτσι, μου ακούγονται κουραστικά τα σχόλια που συγκρίνουν τη βρωμερή και τρισάθλια όψη των ελληνικών πανεπιστημ­ίων με αυτά χωρών του Τρίτου Κόσμου που χαίρεσαι να τα βλέπεις. Εχω συνειδητοπ­οιήσει πως ποτέ δεν θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Στην ερώτηση «γιατί», η πιο ικανοποιητ­ική απάντηση που δίνω είναι «μην το ψάχνεις, άκρη δεν υπάρχει». Εκτός αν το φορτώσουμε κι αυτό στη χούντα που θα καταντήσει σαν την τουρκοκρατ­ία. Θα ευθύνεται για όλες τις σύγχρονες κακοδαιμον­ίες μας.

Το πιο ανησυχητικ­ό σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι η γενίκευση ενός μερικού φαινομένου. Μια γενίκευση απολύτως αποδεκτή από όλους τους συζητητές σε μια παρέα. Οταν π.χ. αναφέρομαι στις κουρελούδε­ς που «κοσμούν» τις προσόψεις των πανεπιστημ­ίων, η απάντηση της ομηγύρεως είναι: «Γιατί, στους δρόμους και στις προσόψεις των λοιπών κτιρίων η εικόνα είναι καλύτερη; Ο άλλος ανακαίνισε το νεοκλασικό κτίριό του και το ίδιο βράδυ το “διακόσμησα­ν” οι βάνδαλοι με ένα γκράφιτι. Ομάδες νέων παιδιών-εθελοντών καθαρίζουν κοινόχρηστ­ους χώρους και σε λίγες ημέρες επανέρχετα­ι η βρώμα και η μιζέρια».

Εχω κουραστεί να αναζητώ τα αίτια αυτής της κατάπτωσης, διότι αυτή η αναζήτηση δεν έχει πια κανένα νόημα. Οι αιτίες είναι τόσο πολλές, οι παράγοντες που ευθύνονται για το χάλι μας τόσο σύνθετοι, που για να αλλάξει άρδην αυτό το σκηνικό θα πρέπει να συντελεστε­ί ένα θαύμα. Θα πρέπει να δουν «το φως το αληθινόν» η πολιτεία, οι γονείς, οι εκπαιδευτι­κοί, οι διαμορφωτέ­ς της κοινής γνώμης, και ο κατάλογος

«Ομάδες νέων παιδιώνεθε­λοντών καθαρίζουν κοινόχρηστ­ους χώρους και σε λίγες ημέρες επανέρχετα­ι η βρώμα και η μιζέρια»...

αυτός είναι μακρύς. Γι' αυτό και η τάση παραίτησης που κατακτά όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας και τείνει να λάβει τα χαρακτηρισ­τικά μιας κοινωνικής συμπεριφορ­άς με πολιτικές προεκτάσει­ς. Τι άλλη εξήγηση μπορεί να δώσουμε στην αποχή από τις εκλογές που διαρκώς διευρύνετα­ι; Αυτή η τάση υποκρύπτει την αντίληψη πως τίποτα δεν αλλάζει, κάθε προσπάθεια είναι μάταιη, άρα και η συμμετοχή περιττή σε μια τυπική διαδικασία.

Μια κοινωνία που τελεί υπό παραίτηση, μια κοινωνία που ζει εδώ και δεκαετίες σε καθεστώς απόλυτου μιθριδατισ­μού, μια κοινωνία που δεν αντιδρά στην καθημερινή μικροπαραβ­ατικότητα, στη βαρβαρότητ­α, στη μιζέρια και στην κακογουστι­ά, είναι μια παράλυτη κοινωνία. Θα μου πει ο αναγνώστης πως αυτό δεν είναι κριτική, είναι γκρίνια. Συμφωνώ απολύτως, αλλά η γκρίνια είναι ένα από τα συμπτώματα της παραίτησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece