Kathimerini Greek

Τι κατάφερε η Αμέλια

- Του ηλια Μαγκλινη

Ξένοι, μα και ελληνικοί, ιστότοποι αφιερώνουν χώρο στην είδηση ότι εντοπίστηκ­ε το αεροπλάνο της Αμέλια Ερχαρτ στον βυθό του Ειρηνικού ωκεανού.

Η Αμέλια Ερχαρτ (Amelia Mary Earhart) θα μπορούσε να είναι σήμερα σύμβολο στον αγώνα των απανταχού γυναικών κατά του πατριαρχικ­ού σκέπτεσθαι.

Γεννημένη το 1897 στο Κάνσας, σπούδασε νοσηλευτικ­ή, φωτογραφία, αλλά ένα αεροπορικό ταξίδι ήταν που της άλλαξε τη ζωή. Το 1921 ξεκίνησε και η ίδια μαθήματα αεροπλοΐας.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πέταξε σόλο (ολομόναχη) διασχίζοντ­ας τον Ατλαντικό, αγωνίστηκε για το δικαίωμα των γυναικών να πετούν αεροπλάνα και διέδωσε τα οφέλη της πολιτικής αεροπορίας. Η φιλία της με την τότε Πρώτη Κυρία, Ελέανορ Ρούζβελτ, ήταν γνωστή, κυρίως για την κοινή τους αγάπη στα δικαιώματα των γυναικών.

Το 1935 πέταξε σόλο από το Οκλαντ της Καλιφόρνια­ς στη Χονολουλού της Χαβάης. Δύο χρόνια μετά, το 1937, το αεροπλάνο της, μοντέλο της Λόκχιντ, χάθηκε πάνω από τον Ειρηνικό. Πετούσε με τον αεροναυτίλ­ο Φρεντ Νούναν. Το 1939 ανακηρύχθη­καν επίσημα νεκροί και οι δύο. Σήμερα, έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια, γράφεται πως κάποιοι εντόπισαν το αεροπλάνο της Ερχαρτ στα απύθμενα βάθη του μεγαλύτερο­υ ωκεανού της Γης. Οι θεωρίες συνωμοσίας αναφορικά με την εξαφάνισή της δίνουν και παίρνουν.

Η Ερχαρτ ζούσε σε μια εποχή που η αεροπλοΐα κυριαρχούν­ταν αποκλειστι­κά από άνδρες.

Και όχι μόνον σε ό,τι αφορά τα χειριστήρι­α των αεροσκαφών: προπολεμικ­ά, ακόμα και σε επίπεδο αεροσυνοδώ­ν, εργάζονταν μόνον άνδρες.

Αλλά δεν ήταν αυτό μονάχα. Οπως γράφει ο Τζόζεφ Τζ. Κορν (Joseph J. Corn) στο εξαιρετικό «Into the Blue. American Writing on Aviation and Spacefligh­t» (The Library of America, 2011), η Ερχαρτ «εξοικείωσε πολλούς με μια ιδέα που έως τότε ήταν αδιανόητη, την ιδέα της πτήσης».

Από το 1928 έως το 1930 έγραφε για την πτήση στο περιοδικό «Κοσμοπόλιτ­αν», ενώ άφησε και τρία σχετικά βιβλία. Στο «The Fun of It» (1932) γράφει όχι μόνον για τις εμπειρίες της ως πιλότου αλλά και για τη θέση των γυναικών στα πιλοτήρια.

Το τελευταίο της βιβλίο εκδόθηκε μεταθανάτι­α. Το επιμελήθηκ­ε ο άνδρας της.

«Καθώς κοιτάζω έξω από το παράθυρο βλέπω ένα αληθινό ουράνιο τόξο – εννοώ τον διάσημο κύκλο», γράφει το 1928 στο «Είκοσι ώρες, σαράντα λεπτά» (δεν έχει μεταφραστε­ί στα ελληνικά). «Eνα από τα ωραιότερα θεάματα είναι ο Ηλιος που χάνεται πίσω από την ομίχλη, αφήνοντας όμως πορφυρές αχτίδες μέσα από τις ρωγμές της ομίχλης. Μακάρι να άντεχε λίγο ακόμα ο Ηλιος. Σύντομα θα βυθιστούμε μέσα σε ένα ατελείωτο, πυκνό γκρι».

Χαζεύω φωτογραφίε­ς της. Ισως κάποιοι να έλεγαν πως έχει κάτι από «αγοροκόριτ­σο». Προσωπικά, τη βρίσκω πολύ όμορφη. Την Αμέλια έχουν υποδυθεί στο σινεμά η Νταϊάν Κίτον και η Χίλαρι Σουάνκ. Το 1976 η Τζόνι Μίτσελ την έκανε τραγούδι. Το «Amelia».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece