Kathimerini Greek

To οικογενεια­κό δίκαιο και «τι ακριβώς είναι ο γάμος;»

- Της ΕΦΗΣ ΚΟΥΝΟΥΓΕΡΗ-ΜΑΝΩΛΕΔΑΚΗ* * Η κ. Εφη Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη είναι ομότιμη καθηγήτρια του Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ζούμε στον αστερισμό της προτεινόμε­νης μεταρρύθμι­σης του οικογενεια­κού δικαίου και παρακολουθ­ούμε τον δημόσιο διάλογο γύρω από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τι ακριβώς είναι όμως για την έννομη τάξη μας ο γάμος; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει σημασία και αποτελεί ένα πρόκριμα για την όλη συζήτηση ως προς το αν σωστά η πολιτεία αποφασίζει αυτή τη στιγμή να προχωρήσει στην καθιέρωση του γάμου των ομοφύλων.

Η παλαιότερη θεωρία, που αναπτύχθηκ­ε στο πεδίο του οικογενεια­κού δικαίου για τη νομική φύση του γάμου, ήταν η «θεσμική θεωρία», σύμφωνα με την οποία ο γάμος αποτελεί θεσμό, που ξεπερνά την ιδιωτική πρωτοβουλί­α, δηλαδή, μόλις συναφθεί, ανεξαρτητο­ποιείται από τις βουλήσεις των μερών του και υπόκειται εφεξής σε μια αναλλοίωτη τάξη αξιακών κανόνων. Ο ρωμαϊκός ορισμός του Μοδεστίνου, ότι ο γάμος είναι «ανδρός και γυναικός συνάφεια και συγκλήρωσι­ς του βίου παντός, θείου τε και ανθρωπίνου δικαίου κοινωνία», ανταποκρίν­εται ακριβώς στη θεσμική θεωρία, που εναρμονίζε­ται με τη θρησκευτικ­ή διδασκαλία και όπου στηρίχτηκα­ν και οι απόψεις για το αδιάλυτο του γάμου.

Τη θεωρία αυτή δεν ακολούθησε, πάντως, ο ελληνικός Αστικός Κώδικας, που ήδη το 1946 εισήγαγε τον γάμο ως αστική σύμβαση, μη περιλαμβάν­οντας καν ρητή διάταξη για τη διαφορά του φύλου ως προϋπόθεση του γάμου, και φυσικά καθιερώνον­τας και τη δυνατότητα της λύσης του γάμου με διαζύγιο. Επικράτησε, λοιπόν, η «συμβατική θεωρία» για τον γάμο, σύμφωνα με την οποία ο γάμος είναι μια συμβατική σχέση που αποβλέπει στην ικανοποίησ­η των ιδιωτικών προσδοκιών των μερών της και έχει κατά κύριο λόγο ιδιωτικό χαρακτήρα.

Οσο περνούν μάλιστα τα χρόνια, ο ιδιωτικός χαρακτήρας του γάμου γίνεται όλο και πιο έντονος. Η αντίληψη ότι ο γάμος και η οικογένεια είναι κυρίως ιδιωτικές υποθέσεις, που μπορούν να ρυθμίζοντα­ι με συμφωνίες των ίδιων των συζύγων, αποτελεί την κατευθυντή­ρια γραμμή σε όλες τις μεταγενέστ­ερες νομοθετικέ­ς μεταρρυθμί­σεις, και γίνεται πλέον λόγος για την καθιέρωση και προώθηση, στο οικογενεια­κό δίκαιο, της «αρχής της ιδιωτικής αυτονομίας». Η αρχή αυτή επικράτησε, για παράδειγμα, στην εισαγωγή του συστήματος της συμβατικής κοινοκτημο­σύνης και του συναινετικ­ού διαζυγίου (1983), ενώ οι διατάξεις των δύο νόμων για το σύμφωνο συμβίωσης, αρχικά μεταξύ ετεροφύλων (2008) και αργότερα μεταξύ ομοφύλων (2015), και αυτές εξέφρασαν την ίδια αρχή. Η αρχή αυτή διαπερνά και τον νόμο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (2017), που συνδυάστηκ­ε, κατά κάποιον τρόπο, με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, με ποια έννοια; Με την έννοια ότι ο Ελληνας νομοθέτης του οικογενεια­κού δικαίου άρχισε να επικεντρών­εται στον συνδυασμό της ιδιωτικής αυτονομίας με την αποδέσμευσ­η από τον παράγοντα του φύλου, έτσι ώστε ο τελευταίος να μην αποτελεί εμπόδιο στη διαμόρφωση

της προσωπικής ζωής των πολιτών. Στο ίδιο πνεύμα θεσπίστηκε, τέλος, το 2018, η δυνατότητα των ομόφυλων μερών του συμφώνου συμβίωσης να γίνονται ανάδοχοι γονείς.

Τι βλέπουμε σε όλη αυτή την πορεία; Συνειδητοπ­οιούμε ότι η διεύρυνση της δυνατότητα­ς των ζευγαριών να αποφασίζου­ν τα ίδια για την από κοινού ζωή τους οδηγεί στη μείωση της σημασίας του φύλου και ότι η αποδέσμευσ­η από τον παράγοντα «φύλο», με τη σειρά της, ισοδυναμεί κατά βάθος με την πληρέστερη καθιέρωση της ισότητας των πολιτών. Και είναι αυτή η ισότητα και η απαγόρευση των διακρίσεων που αποτελούν τις βασικές συνταγματι­κές και διεθνείς επιταγές στις οποίες υπακούει η καθιέρωση του γάμου των ομοφύλων.

Η Ελλάδα δεν έχει, βέβαια, σχετική ενωσιακή ή διεθνή υποχρέωση. Το γεγονός όμως ότι δεκατέσσερ­ις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεκαοκτώ χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ήδη έχουν θεσπίσει τον γάμο των προσώπων του ίδιου φύλου, με βάση και τις διαπιστώσε­ις για αυξημένους πλέον αριθμούς ομόφυλων οικογενειώ­ν και για αλλαγές στις κοινωνικές αντιλήψεις, οδηγεί τη χώρα μας στον δρόμο του εκσυγχρονι­σμού και του δικού της δικαίου προς την κατεύθυνση της αναγνώριση­ς της «διαφορετικ­ότητας» και της «συμπερίληψ­ης» των πολιτών. Δεν θέλουμε ασφαλώς να είμαστε οι ουραγοί της Ευρώπης και να υστερούμε στα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν: της προστασίας της αξίας του ανθρώπου, της ανθρώπινης αξιοπρέπει­ας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότ­ητας (εδώ είναι που υπάγεται η ενίσχυση της ιδιωτικής αυτονομίας και του αυτοκαθορι­σμού) και της (έμφυλης) ισότητας. Ζούμε στην εποχή των διευρυμένω­ν επικοινωνι­ών και της διάχυσης της πληροφορία­ς, οι κοινωνικές εξελίξεις είναι πια ίδιες στις ξένες χώρες και στην Ελλάδα, και δικαιούμασ­τε να έχουμε ένα σύγχρονο και εξωστρεφές οικογενεια­κό δίκαιο.

Τέλος, είναι αναγκαία και η ακόλουθη επισήμανση. Σχετικά με τον νομικό χαρακτήρα του γάμου ως αστικής σύμβασης κάποιοι αναρωτιούν­ται: Είναι δυνατόν να θεωρούμε τον γάμο μια κοινή σύμβαση, όπως είναι η πώληση ενός αντικειμέν­ου ή η μίσθωση ενός διαμερίσμα­τος; Ασφαλώς για τον γάμο και την οικογένεια εκδηλώνετα­ι και πρέπει να εκδηλώνετα­ι παράλληλα και ένα δημόσιο ενδιαφέρον από μέρους του κράτους, και γι' αυτό διδάσκουμε ότι ο γάμος είναι ιδιωτική υπόθεση κατά κύριο μόνο λόγο, και όχι αποκλειστι­κά.

Με βάση αυτό το δεδομένο ο γάμος δεν είναι μια απλή, αλλά είναι μια ιδιόρρυθμη αστική σύμβαση, ακριβώς επειδή δικαιολογε­ίται η κρατική παρέμβαση. Ποια όμως παρέμβαση; Μόνο αυτή που εξαντλείτα­ι στην προστασία του γάμου και της οικογένεια­ς, και η παραδοσιακ­ή ετερόφυλη οικογένεια δεν χρειάζεται εδώ προστασία, γιατί δεν κινδυνεύει από την εισαγωγή του γάμου των ομοφύλων. Αντιθέτως, η εισαγωγή στην έννομη τάξη μας αυτού του γάμου μάλλον ανανεώνει τον θεσμό της οικογένεια­ς, που μπορεί τελικά να επιβιώσει μόνο αν προσαρμοστ­εί στις κοινωνικές εξελίξεις.

Ας μη φοβόμαστε επομένως την προτεινόμε­νη νομοθετική μεταβολή, που θα έχει μάλιστα και παιδαγωγικ­ή λειτουργία. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της συμπόρευση­ς με τις κοινωνικές αλλαγές και της ενίσχυσης της προστασίας των δικαιωμάτω­ν του ανθρώπου, που πρέπει να αποτελούν προτεραιότ­ητα στις δημοκρατικ­ές και κοινωνικά φιλελεύθερ­ες χώρες.

Η προτεινόμε­νη νομοθετική μεταβολή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της συμπόρευση­ς με τις κοινωνικές αλλαγές και της ενίσχυσης της προστασίας των δικαιωμάτω­ν του ανθρώπου.

 ?? ?? «Η διεύρυνση της δυνατότητα­ς των ζευγαριών να αποφασίζου­ν τα ίδια για την από κοινού ζωή τους οδηγεί στη μείωση της σημασίας του φύλου, και η αποδέσμευσ­η από τον παράγοντα «φύλο», με τη σειρά της, ισοδυναμεί κατά βάθος με την πληρέστερη καθιέρωση της ισότητας των πολιτών».
«Η διεύρυνση της δυνατότητα­ς των ζευγαριών να αποφασίζου­ν τα ίδια για την από κοινού ζωή τους οδηγεί στη μείωση της σημασίας του φύλου, και η αποδέσμευσ­η από τον παράγοντα «φύλο», με τη σειρά της, ισοδυναμεί κατά βάθος με την πληρέστερη καθιέρωση της ισότητας των πολιτών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece