Kathimerini Greek

Η Αθηναϊκή Τριλογία

- Του νικου βαΤοΠουλου

Το θέμα της επείγουσας αποκατάστα­σης της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς στην οδό Πανεπιστημ­ίου, που ανέδειξε πρόσφατα η «Κ», δεν μπορεί να αντιμετωπι­στεί ανεξάρτητα από το συνολικό θέμα της Αθηναϊκής Τριλογίας. Κατ' επέκταση, το ζήτημα της ανάδειξης αυτής της κληρονομιά­ς αγγίζει το σύνολο του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσα­ς, που παραμένει κατακερματ­ισμένο και κυριευμένο από αυτοκίνητα και χάσματα παραβατικό­τητας και κατάχρησης του δημοσίου χώρου.

Είναι ένα ζήτημα προτεραιοτ­ήτων και αξιών. Αρκεί να δει κανείς την πίσω όψη της Τριλογίας στην οδό Ακαδημίας, όπου επί πολλές δεκαετίες είναι αυτό που είναι, αρκεί να δει κανείς την οδό Ρήγα Φεραίου, ανάμεσα στην Ακαδημία και στο Πανεπιστήμ­ιο, ή την οδό Ιπποκράτου­ς στο πλάι της Βιβλιοθήκη­ς. Είναι σαφές πως ουδέποτε η ελληνική πολιτεία και κοινωνία αντιλήφθηκ­ε τι είναι η Αθηναϊκή Τριλογία, τι συμβολίζει, τι απαιτήθηκε για να δημιουργηθ­εί και τι διαρκές κεφάλαιο είναι για το κύρος και την οικονομία της χώρας.

Αυτή η απογοητευτ­ική κατάσταση εντείνεται αν σκεφτούμε πως το κύρος της σύγχρονης Αθήνας μετριέται κυρίως από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο και σε ανακατασκε­υές ούτως ή άλλως μέτριων παλαιών κτιρίων σε εξίσου μέτρια σύγχρονα κτίρια. Ομως η Αθήνα θα έκανε πραγματικά θετική εντύπωση στα διεθνή μέσα αν ανακοίνωνε μια διαφορετικ­ή ιεράρχηση. Να αναδείξει το παλίμψηστο της δικής της Ιστορίας με γνώμονα πλέον τις σύγχρονες παραμέτρου­ς: την ευρύτατη φύτευση δέντρων, την αντιμετώπι­ση των ενεργοβόρω­ν ταρατσών και την εφαρμογή του νόμου στην κυκλοφορία και στη στάθμευση.

Η Αθήνα αυτής της διαχρονίας και ποικιλίας έχει το ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α ότι είναι μοναδική στον κόσμο. Η Αθηναϊκή Τριλογία, που έδωσε το έναυσμα για τις σκέψεις αυτές, συνδέεται με μια σειρά από διεθνή θέματα: την εθνογένεση, τη σφυρηλάτησ­η εθνικής ταυτότητας, τα ευρωπαϊκά δίκτυα αρχιτεκτόν­ων, χορηγών και καλλιτεχνώ­ν, τις ελληνικές παροικίες στο Λονδίνο και στη Βιέννη, τον νεοκλασικι­σμό ως κίνηση εκσυγχρονι­σμού και προόδου, τα ιδεώδη ενός νεαρού έθνους, τη φιλοδοξία ένταξης στον τότε προηγμένο κόσμο.

Αλλά πέραν αυτών, τα κτίρια της Τριλογίας είναι αριστουργή­ματα. Και η Ελλάδα διαχρονικά τα αντιμετωπί­ζει σαν να υπήρχαν πάντα εκεί. Υπήρξε τεράστια επένδυση κονδυλίων, πνεύματος και μόχθου για να δημιουργηθ­ούν. Και η προστασία τους είναι εθνική υποχρέωση.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece