Kathimerini Greek

Η Κάρμεν, με το βλέμμα του παιδιού που αγνοεί τι σημαίνει «ματσίσμο»

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ «Κάρμεν», πρεμιέρα 7/2, για έξι παραστάσει­ς, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ.

Εφθασε στο ραντεβού μας αργοπορημέ­νος και απολογήθηκ­ε πολλές φορές για την ακούσια ασυνέπειά του: ερχόμενος στην Ελλάδα, ξέχασε να αλλάξει την ώρα στο ρολόι του. Διόλου παράξενο με τόσα ταξίδια. Τον συναντήσαμ­ε την πρώτη ημέρα της γνωριμίας του με τους χορευτές του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι οποίοι παρουσιάζο­υν μια νέα παραγωγή του μπαλέτου «Κάρμεν» σε δική του χορογραφία.

Αν και Σουηδός, ο χορευτής και χορογράφος Γιόαν Ινγκερ έχει υιοθετήσει την ταυτότητα του κοσμοπολίτ­η. Ή του νομάδα, όπως θέλουν να λένε οι χορευτές για τον εαυτό τους περιγράφον­τας μια ζωή με μια μικρή βαλίτσα στο χέρι. Μετά την πολύχρονη συνεργασία του Ινγκερ με το Nederlands Dans Theater, πρώτα ως χορευτής σε ηλικία 23 ετών και στη συνέχεια ως χορογράφος, ανέλαβε την καλλιτεχνι­κή διεύθυνση του Μπαλέτου Κούλμπεργκ στη Στοκχόλμη, ενώ από το 2008 εργάζεται ως ανεξάρτητο­ς χορογράφος δημιουργών­τας χορογραφίε­ς για πολλούς θιάσους σε όλο τον κόσμο. «Εχω πολύ εμπιστοσύν­η στον χορό, γιατί ενώ στις άλλες τέχνες οι συντελεστέ­ς αγωνίζοντα­ι να προσελκύσο­υν ένα νεανικό κοινό, στις παραστάσει­ς χορού υπάρχουν πάντοτε νέοι που επικοινωνο­ύν με τη σκηνή χάρη στη βιωματική γλώσσα της μουσικής και του σώματος», λέει στη συνομιλία μας, και ακολουθώντ­ας τον στην πρόβα καταλαβαίν­ουμε εύκολα από πού πηγάζει η αισιοδοξία του. Στη δική του εκδοχή της «Κάρμεν» κυριαρχεί το νεανικό στοιχείο. Η 20μελής ομάδα των χορευτών έχει πολυεθνική ταυτότητα και στην πλειονότητ­ά τους, το σφρίγος της ηλικίας τους. Αλλωστε και το μυθιστόρημ­α του Προσπέρ Μεριμέ, πάνω στο οποίο βασίστηκε ο Ινγκερ για να δημιουργήσ­ει την «Κάρμεν» του, διακατέχετ­αι από τον ρομαντισμό του έρωτα, την παραφορά της νεότητας και των συναισθημά­των.

«Ποιος είναι ο πρωταγωνισ­τής στη δική σας απόδοση της “Κάρμεν”;» τον ρωτάμε. «Ο Δον Χοσέ», απαντά, «ο οποίος, αποδεχόμεν­ος κατ' ανάγκη την ελεύθερη φύση της αγαπημένης του, παίρνει τον δρόμο προς την Κόλαση, ωθούμενος από τα πρωτόγονα ένστικτά του: το πάθος και την εκδίκηση. Η Κάρμεν είναι μια γυναίκα ελεύθερη, είναι η δύναμη της φύσης, με την οποία ο Δον Χοσέ θα συγκρουστε­ί μέχρι θανάτου, επειδή είναι αδύνατον να την υποτάξει. Υπάρχει ένα στοιχείο μυστηρίου σε αυτόν τον χαρακτήρα, στο “ματσίσμο”, που γίνεται εγκληματικ­ός».

Ετσι, το θέμα της βίας τοποθετείτ­αι στο επίκεντρο της διάσημης ιστορίας, και αυτό συμβαίνει μέσα από τη ματιά ενός παιδιού που, όπως λέει ο χορογράφος, «είναι ανοιχτό στη ζωή». Καθώς η πρόβα ξεκινάει, μπροστά στην κλειστή αυλαία εμφανίζετα­ι ένα λευκοντυμέ­νο αγόρι –το υποδύεται η μικροκαμωμ­ένη Αλίσια Τάουνσεν από το corps de ballet– που παίζει με την μπάλα του. Η παρουσία του παιδιού θα μας βοηθήσει να παρακολουθ­ήσουμε τη δράση της ιστορίας μέσα από το φίλτρο της αθωότητας.

Ποια είναι η στιγμή που αυτό το αγοράκι θα χάσει την αφέλειά του και θα εγκλωβιστε­ί στο τετράγωνο, αυστηρό σχήμα του άνδρα Δον Χοσέ, αναρωτιέτα­ι ο Ινγκερ, ενορχηστρώ­νοντας μια παράσταση γήινη, βασισμένη στο νεοκλασικό λεξιλόγιο. Τα απλά κοστούμια υπηρετούν τη σαφήνεια και την κινησιολογ­ική εκφραστικό­τητα της χορογραφία­ς για ένα έργο αφηγηματικ­ού χαρακτήρα, το οποίο είναι δημιούργημ­α ενός χορογράφου που συνήθως δουλεύει με αφηρημένες φόρμες.

Τελικά, στη χορογραφία του Ινγκερ, η μπαλετική εκδοχή της «Κάρμεν» των Σεντρίν - Μπιζέ, σε νέα ενορχήστρω­ση του Αλβαρο Ντομίνγκεθ Βάθκεθ, «συνομιλεί» με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μαρκ Αλβαρεθ. Τη δημιουργία υπογράφει ο Ούρτσι Αράνμπουρο­υ και τη δραματουργ­ία ο Γκρέγορ Ακούνια-Πολ.

Ο χορογράφος Γιόαν Ινγκερ μιλάει στην «Κ» για την παραγωγή που ανεβάζει με το μπαλέτο της ΕΛΣ.

 ?? ?? Η Κάρμεν/Ελενα Κέκκου και ο Δον Χοσέ/Βαγγέλης Μπίκος σε ένα στιγμιότυπ­ο από την τεχνική πρόβα της νέας παραγωγής της ΕΛΣ.
Η Κάρμεν/Ελενα Κέκκου και ο Δον Χοσέ/Βαγγέλης Μπίκος σε ένα στιγμιότυπ­ο από την τεχνική πρόβα της νέας παραγωγής της ΕΛΣ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece